Raport privind ingerințele Rusiei în referendumul britanic din 2016, blocat de Boris Johnson
Boris Johnson a blocat publicarea unui raport parlamentar despre amenințarea de securitate pe care o reprezintă Rusia până după alegerile generale, care vor avea loc în data de 12 decembrie.
Documentul de 50 de pagini realizat de Comitetul de informații secrete și securitate examinează acuzațiile la adresa Rusiei, conform cărora mai multe activități sponsorizate de Kremlin au dus la influențarea rezultatului referendumului din 2016, prin care s-a stabilit că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, relatează The Guardian.
Downing Street a anunțat luni că nu va aproba publicarea documentului înainte de dizolvarea Parlamentului, ceea ce înseamnă că acesta nu va fi disponibil până după alegeri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Există anumite procese prin care documentul trebuie să treacă înainte de publicare, iar comitetul știe acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.
Directorul Comitetului, Dominic Grieve, a menționat că decizia Downing Streen „te lasă fără cuvinte” și că nu poate să înțeleagă pe ce bază a fost luată.
„Protocolul este destul de clar. Dacă prim-ministrul are un motiv bun pentru a preveni publicarea, ar trebui să explice acel motiv comitetului, la maxim zece zile de la primirea raportului. Dacă nu, raportul va fi publicat”, a declarat Grieve.
Dosarul rus, rezultatul a 18 luni de muncă, a fost trimis la Downing Street în data de 17 octombrie și trebuia publicat săptămâna aceasta. Aprobarea politică era așteptată la finalul săptămânii trecute.
Documentul a fost deja aprobat de agențiile de spionaj britanice, care au contribuit la cercetare.
Raportul a examinat acuzațiile conform cărora bani rusești ar fi fost oferiți mai multor politicieni britanici, în special conservatori. De asemenea, documentul ar trebui să stabilească dacă Rusia a lansat o campanie în anul 2016 pentru a influența rezultatul referendumului și pentru a susține ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
O sursă din cadrul Downing Street a anunțat că acest gen de raport este aprobat spre publicare în aproxiamtiv șase săptămâni și că nu este nimic neobișnuit la această amânare.
Sursa: The Guardian
Etichete: Rusia, Marea Britanie, uniunea europeana, raport, ingerințe,
Dată publicare:
04-11-2019 20:17