Cum a aratat "intalnirea intre doua lumi" pe Copacabana, in timpul vizitei Papei Francisc

maici brazilia - 7

Vizita Papei Francisc in Brazilia a adus pe plaja de pe Copacabana 3 milioane de oameni.

A fost o adevarata intalnire intre doua lumi pe plaja unde s-au tinut slujbele.

Credinciosi din toata lumea si reprezentanti ai bisericii, dar si persoane aflate in vacata s-au regasit pe nispul de pe Copacabana. Imagini in galeria de mai jos.

Papa Francisc a parasit duminica Rio de Janeiro "cu sufletul plin de amintiri placute", dupa ce a oficiat la Rio mesa de incheiere a celei de-a 28-a editii a Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Avionul companiei Alitalia, la bordul careia au urcat Papa si delegatia sa, a decolat spre Roma la ora locala 19.35 (luni, 1.35, ora Romaniei).

Citește și
papa francisc 2
"O noapte istorica" Cuvintele rostite de Papa Francisc in fata a 3 mil. de credinciosi pe Copacabana
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

maici brazilia

"Plec cu sufletul plin de amintiri placute (...) In acest moment incep sa simt nostalgia fata de Brazilia, pentru acest popor atat de mare, cu o inima larga; acest popor atat de prietenos", a declarat Suveranul Pontif argentinian pe Aeroportul International Tom Jobim, dupa prima calatorie in strainatate din cadrul pontificatului sau.

La sfarsitul mesei in aer liber pe malul oceanului, Francisc a anuntat ca urmatoarea editie va avea loc, in 2016, la Cracovia, in Polonia, in regiunea natala a fostului Papa Ioan Paul al II-lea, fondatorul ZMT, pe care il va sanctifica la sfarsitul anului.

Inainte de ultima sa intalnire cu tineri pelerini catolici veniti din intreaga lume, Papa si-a indeplinit un vis, pana atunci imposibil de implinit din cauza conditiilor meteorologice, si anume de a zbura cu elicopterul deasupra statuii lui Hristos Mantuitorul, care domina Golful Rio de Janeiro.

maici brazilia

Parcurgand, ulterior, toata plaja Copacabana la bordul unui jeep alb descoperit, ela fost aclamat ca o vedeta a fotbalului sau o vedeta rock. "Traiasca Papa!", scanda multimea.

Promotor al unei Biserici misionare si sustinator al celor saraci, Papa argentinian i-a indemnat in timpul mesei pe tinerii catolici sa evanghelizeze "fara frica" lumea, "pana la periferiile existentiale".

"Nu exista frontiere, nici limite: Isus ne primeste pe toti. Nu doar pe cei care par mai aproape, mai receptivi, mai primitori", a subliniat el in timpul acestei ceremonii ca un spectacol, intercalata cu muzica pop-catolica si coregrafii de flash-mob, imitate de o mare de brate care se leganau intr-un soare radios.

Presedinta braziliana Dilma Rousseff, presedinta argentiniana Cristina Kirchner si presedintele bolivian Evo Morales au asistat la mesa oficiata pe plaja, supravegheata indeaproape de cinci nave ale Marinei braziliene.

Potrivit Vaticanului, la mesa au fost prezenti 60 de cardinali, 1.500 de episcopi si 11.000 de preoti.

maici brazilia

Plaja a fost plina de oameni. Doua milioane de pelerini ai acestui adevarat "Woodstock catholic" au petrecut noaptea sub cerul liber rugandu-se, transformand plaja intr-o zona de campare demna de Cartea Recordurilor Guiness.

Multimea a fost atat de densa, incat mii de pelerini au dormit pe trotuare si promenada de-a lungul oceanului, asezati unii langa altii, in saci de dormit si inveliti in paturi. In timpul mesei, tinerii au atarnat o panza alba imensa cu efigia Papei Francisc.

Primul pontif sud-american din istorie, el i-a cucerit pe toti in aceasta saptamana a Zilelor Mondiale ale Tineretului prin caldura, simplitate si sinceritate. Acest Papa neobosit, in varsta de 76 de ani, a avut o energie debordanta, multiplicandu-si intalnirile cu tinerii si locuitorii unei favele, fosti dependenti de droguri sau detinuti.

El s-a intalnit duminica dupa-amiaza cu episcopii din America Latina, continentul cu cei mai multi catolici din lume, dar unde Biserica se confrunta cu o crestere puternica a numarului de biserici evanghelice neo-penticostale, mai active pe teren.

El a avertizat impotriva ideologizarilor politice, "socializante" sau "restauratoare" ale mesajului evanghelic, criticand imaturitatea a numerosi laici latino-americani si laudand forta credintei populare. El i-a indemnat din nou sa nu se comporte "ca niste printi".

Cuputin inainte sa plece din Rio, Papa i-a indemnat pe tinerii catolici din lumea intreaga "sa se revolte impotriva culturii provizoriului potrivit careia "casatoria este demodata".

"Casatoria este demodata?", i-a intrebat Francisc pe cei aproximativ 60.000 de tineri voluntari la Zilele Mondiale ale Tineretului, carora a tinut salemultumeasca personal pentru "munca grea si devotamentul" lor.

"Nuuu!" i-au raspuns brazilienii.

"Dumnezeu indeamna la alegeri definitive. El are un plan pentru fiecare (...). Unii sunt chemati sa se sanctifice, constituind o familie prin sacramentul casatoriei", a continuat el. Francisc i-a invitat sambata seara pe tinerii catolici sa urmeze calea lui Isus angajandu-se pe terenul social si politic pentru "a schimba lumea", fara sase teama ca ar merge impotriva curentului.

"Tinerii din strada vor sa fie actori ai schimbarii. Va rog sa nu-i lasați pe alții sa devina actorii schimbarii. (...) Nu ramaneti la balconul vietii, Isus nu a ramas. El s-a implicat! Implicati-va cum a facut-o Isus!" i-a indemnat el.

Acest apel a avut o rezonanta particulara in Brazilia, unde tinerii s-au revoltat, in iunie, cerand o ameliorare a serviciilor publice (transporturi, educatie, sanatate) si si-au exprimat exasperarea fata de coruptie si clasa politica.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Papa, primit cu cel mai mare flashmob din istorie. Vizita in Brazilia e ca un
Papa, primit cu cel mai mare flashmob din istorie. Vizita in Brazilia e ca un "Woodstock catolic"

Papa Francisc a oficiat in aceasta duminica dupa amiaza liturghia de incheiere a Zilelor Mondiale ale Tineretului in fata a 3 milioane de pelerini.

"O noapte istorica" Cuvintele rostite de Papa Francisc in fata a 3 mil. de credinciosi pe Copacabana

"A fost o noapte istorica", a titrat duminica dimineata BBC dupa ce Papa Francisc a stat fata in fata cu 3 milioane de credinciosi pe celebra plaja Copacabana din Brazilia.

Papa Francisc a tinut o slujba in Brazilia, pe celebra plaja Copacabana
Papa Francisc a tinut o slujba in Brazilia, pe celebra plaja Copacabana

Papa Francisc a avut parte de o primire entuziasta la ceremonia de inaugurare a Zilelor Mondiale ale Tineretului in Rio de Janeiro.

Recomandări
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Se pregătesc noi măsuri în județele devastate de inundații
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Se pregătesc noi măsuri în județele devastate de inundații

În judeţele Galaţi şi Vaslui, puternic afectate de inundații, a fost instituită stare de alertă. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale.

Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România. Seismul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4, s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.