Criză politică în Franța. Guvernul Barnier, în pericol să cadă. „Măsuri profund nedrepte față de popor”
Franța se confruntă cu o criză politică acută, iar căderea guvernului minoritar este iminentă. Executivul Michel Barnier, instalat după alegerile anticipate din vară, este vizat de două moțiuni de cenzură.
Premierul a stârnit nemulțumirea partidelor de stânga, dar și de extremă dreapta, după ce a adoptat un buget de austeritate, fără susținerea Adunării Naționale.
Pentru a adopta un buget de austeritate, Michel Barnier a invocat articolului 49 din Constituție, care permite guvernului să-și angajeze răspunderea în Adunarea Națională pe un text de lege. Fără a avea sprijinul majorității. În semn de protest, mai mulți aleși au părăsit plenul.
Michel Barnier, premierul Franței: „Chiar dacă preferați să părăsiți sala, sunt convins că misiunea noastră comună dincolo de diferențele de partid este să slujim Franța și pe poporul francez. De acum înainte, doamnelor și domnilor, toată lumea trebuie să-și asume responsabilitățile. Eu mi le asum pe ale mele.”
Deși sunt dușmani înverșunați, Noul Front Popular de stânga și Reunirea Națională de extremă-dreapta au depus fiecare câte o moțiune de cenzură împotriva cabinetului condus de Barnier.
Marine Le Pen, deputată din partea partidului Reunirea Națională: „Legea propusă de guvern prevede măsuri profund nedrepte față de poporul francez.”
Mathilde Panot, deputată din partea parditului Franța Nesupusă: „Evident, în fața acestei violări a democrației, vom doborî acest guvern prin moțiune de cenzură.”
Franța se confruntă cu un deficit uriaș de 6% din Produsul Intern Brut, iar guvernul minoritar și-a asumat creșteri de taxe și alte măsuri nepopulare în legea bugetului asigurărilor sociale.
Stânga a anunțat că nu va vota moțiunea de cenzură depusă de partidul lui Marine Le Pen. Însă, extrema dreaptă are toate intențiile de a susține moțiunea înaintată de Noul Front Popular, a indicat Le Pen.
Prin urmare, textul ar urma să primească sprijinul a 289 de deputați din 577. Dacă moțiunea de cenzură este adoptată guvernul este demis, iar premierul trebuie să-și depună mandatul.