Criza nucleara din Iran. Un raport arata ca procedurile de imbogatire a uraniului au fost reduse
Potrivit unui raport recent, intocmit de inspectori internationali in domeniul nuclear, Iranul a inceput sa reduca procedurile de imbogatire a uraniului.
Autoritatile de la Teheran au acceptat sa participe la o noua sesiune de negocieri cu inspectorii in domeniul nuclear.
Occidentul se teme ca Iranul vrea sa construiasca o bomba atomica si de aceea recurge la proceduri de imbogatire a uraniului, scrie New York Times.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ultimele negocieri pe acest subiect au avut loc in luna mai si nu s-au soldat cu niciun acord intre cele doua parti.
Noul presedinte al Iranului, Hassan Rouhani, care a fost ales la inceputul acestei luni, a cerut mai multa transparenta in domeniul nuclear, pentru a arata occidentatilor ca programul sau nuclear are scopuri pasnice.
Noul raport al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (I.A.E.A.) a aratat ca Iranul reduce aceste activitati de imbogatire a uraniului.
In prezent, conform acestui document, Iranul isi concentreaza productia pentru a obtine combustibil necesar unui reactor de cercetare.
Schimbarea vine dupa ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat, anul trecut, ca Iranul va atinge "punctul fara de intoarcere" in aceasta vara, atunci cand va produce 240 de kg de uranium imbogatit cu 20%, care ii va permite sa produca oricand o bomba atomica.
Se pare ca acest delicat moment va fi amanat, scrie publicatia americana.
Pe de alta parte, acelasi raport precizeaza ca Iranul isi dezvolta instalatiile centrifuge, care pot produce uraniu purificat mult mai eficient si mai rapid decat vechile sisteme. Documentul vorbeste de existenta a 1.008 de instalatii centrifuge.
Deocamdata nu a fost introdus uraniu in aceste masinarii, anunta I.A.E.A.
Urmatoarea negociere intre autoritatile iraniene si inspectorii internationali ar putea avea loc pe 27 septembrie, la Viena.