Hassan Rohani: SUA si Occidentul cauta "un pretext" pentru un conflict militar cu Iranul

Dată publicare: 04-08-2013 16:18
Dată actualizare: 07-08-2013 06:46


Hassan Rohani

Statele Unite si alte tari occidentale cauta "un pretext" pentru o confruntare militara cu Iranul pe tema programului nuclear, a afirmat noul presedinte al Iranului, Hassan Rohani, citat de Televiziunea publica de la Teheran.

Potrivit postului public de televiziune, citat de presa occidentala, Hassan Rohani ar fi facut aceste declaratii dupa intrevederea pe care a avut-o sambata seara cu Kim Yong Nam, reprezentatul Coreei de Nord la ceremoniile de investire a noului presedinte iranian.

"Credem ca Statele Unite si occidentalii cauta un pretext pentru atacarea tarilor pe care nu le considera prietene", a declarat Rohani.

Hassan Rohani a depus juramantul de investitura, duminica, in Parlament, in cursul unei ceremonii la care au asistat zeci de lideri straini, relateaza AFP. Rohani devine astfel al saptelea presedinte al Republicii Islamice Iran.

Noul presedinte al Iranului a fost investit in functie sambata, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teheran. Ceremoniile de investire in functie a noului presedinte moderat au avut loc in prezenta liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Ales pe 14 iunie, din primul tur, cu 51% din voturi, Rohani il succede pe Mahmoud Ahmadinejad, ale carui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, in principal din cauza controversatului program nuclear. Imediat dupa alegere, Rohani a promis "mai multa transparenta" in programul nuclear, pentru a demonstra caracterul civil al acestuia.

Iranul este suspectat de marile puteri occidentale ca incearca sa se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul de la Teheran neaga acuzatiile.

Hassan Rohani: Administratia iraniana va depune eforturi pentru anularea "sanctiunilor nedrepte"

Noul presedinte iranian, Hassan Rohani, a declarat sambata ca Administratia sa va depune eforturi pentru anularea "sanctiunilor nedrepte" impuse de Occident din cauza suspiciunilor privind programul nuclear, relateaza AFP.

"Guvernul va lucra pentru salvarea economiei, pentru relansarea in mod constructiv a relatiilor cu lumea, pentru maretia Iranului, pentru apararea intereselor nationale si pentru anularea sanctiunilor nedrepte", a declarat Rohani intr-un discurs transmis in direct la Televiziunea publica.

"Alegerea unui om competent, care a fost trei decenii in slujba statului islamic si a rezistat inamicilor, in calitatea de personalitate religioasa, evidentiaza fidelitatea fata de regimul islamic si fata de cler", a declarat ayatollahul Ali Khamenei.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO