Criza in Ucraina. Tensiuni in estul tarii, cu o zi inaintea unui "referendum" privind independenta

×
Codul embed a fost copiat

10 mai 2014. Atmosfera tensionata in Ucraina, cu o zi inaintea unui referendum care deschide calea unei declaratii de independenta a unei parti a estului rusofon al tarii, o zona in care violentele urmeaza sa se amplifice.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor:

Lupte soldate cu victime in Mariupol

-► Hollande si Merkel ameninta Rusia cu "consecinte", in caz de esec al alegerilor din Ucraina

Citește și
Dmitri Rogozin
Parada de 9 mai, in Transnistria. Vicepremierul rus Rogozin a fost nevoit sa ocoleasca Ucraina pentru a ajunge la Tiraspol
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

-► Un barbat a vrut sa detoneze o bomba artizanala in metroul din Kiev, vineri

-► Separatistii prorusi din regiunea Harkov renunta la organizarea unui referendum pe 11 mai

-► Corlatean: Ce se intampla la est genereaza lucruri care pot pune sub semnul intrebarii frontierele

Cronologia evenimentelor:

ora 19:00 In centrul orasului Mariupol, localnicii participau la un mars de Ziua Victoriei, vineri. Dintr-o data, rasuna focuri de arma.

Haosul si spaima preiau controlul. Ranitii sunt tratati la repezeala chiar pe marginea drumului.

Trupele ucrainene primesc intariri pentru, spune Kievul, a-i disloca pe separatistii pro-rusi, care ar fi ocupat sediul politiei in cursul noptii precedente. Auzind focurile de arma, si alti militanti dau navala cu intentia de a bloca avansul taburilor. Cativa barbati incerca sa faca asta cu propriile trupuri.

Un tanar face imprudenta fatala sa inainteze pana in mijlocul strazii ca sa vada ce se intampla. Un glonte il nimereste in piept. La sediul politiei, epicentrul bataliei, nu lipsesc dovezile despre ferocitatea confruntarii.

Unul dintre trupurile neinsufletite, rasfirate pe caldaram, apartine unui politist, care ar fi schimbat taberele.

"Era unul de-ai nostri. Trecuse de partea poporului", a spus un barbat.

Localnicii sustin ca acesta ar fi fost adevaratul motiv pentru care armata ucraineana a luat cu asalt sediul politiei.

"Doar Rusia , si nimeni altcineva, ne mai poate apara acum. De ce nu vine aici Vladimir Putin?", a intrebat un altul.

In acel moment, Vladimir Putin se afla la Sevastopol, unde - nepasator la criticile Occidentului - asista la o parada de Ziua Victoriei in Crimeea.

ora 13.00 Hollande si Merkel ameninta Rusia cu "consecinte", in caz de esec al alegerilor din Ucraina

Presedintele francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel au amenintat Rusia cu "consecinte" in cazul in care nu se organizeaza alegerile prezidentiale anticipate prevazute in Ucraina pe 25 mai, intr-o declaratie comuna publicata sambata in Germania, relateaza AFP. "Un esec al organizarii alegerilor prezidentiale international recunoscute va destabiliza si mai mult tara. Franta si Germania apreciaza ca, in acest caz, este necesar sa fie trase consecintele potrivite, asa cum sunt ele avute in vedere de catre Consiliul European de la 6 martie", se arata in acest text difuzat la Stralsund (nord), la finalul unei reuniuni informale a celor doi lideri.

ora 11.10 Membri ai Crucii Rosii arestati vineri seara la Donetk, un bastion prorus in estul Ucrainei, au fost eliberati, a declarat sambata o reprezentanta a organizatiei de la Kiev. "O echipa (...) a Crucii Rosii locale si un membru al Crucii Risii Internationale au fost arestati. in prezent sunt toti liberi", a anuntat ea, precizand ca membrul international al echipei este elvetian. "Potrivit ultimelor informatii de care dispunem, ei au fost eliberati noaptea trecuta (de vineri spre sambata), catre ora locala 2.00 (2.00, ora Romaniei)", a spus ea. "Nu stim de catre cine au fost detinuti", a adaugat reprezentanta.

Un purtator de cuvant al separatistilor prorusi de la Donetk a anuntat anterior, sambata, ca membrii echipei au fost arestati din cauza unor suspiciuni de spionaj.

UPDATE 10:30 Membri ai Crucii Rosii suspectati de spionaj au fost arestati vineri seara la Donetk, un bastion prorus in estul Ucrainei, a declarat sambata un purtator de cuvant al separatistilor pentru AFP. "Au fost arestati ieri (vineri). Ii suspectam ca practica spionajul si verificam, in prezent, aceste acuzatii", a declarat adjunctul purtatorului de cuvant al "republicii" autoproclamate de catre prorusi la Donetk, Kiril Rudenko, fara sa poata preciza daca printre persoanele arestate se afla francezi.

Potrivit site-ului local de stiri Novosti Donbassa, sapte persoane au fost arestate, inclusiv un cetatean francez.

Atentat cu bomba, dejucat la Kiev

Un barbat a vrut sa detoneze, vineri seara, o bomba artizanala la o statie de metrou din Kiev, suspectul fiind retinut de fortele de ordine, relateaza agentia UNIAN. Incidentul a avut loc la statia de metrou Arsenalnaia, in apropierea Muzeului Marelui Razboi Patriotic - numele celui de-al Doilea Razboi Mondial in epoca sovietica, folosit si in prezent. Potrivit presei ucrainene, un barbat a avut asupra sa un rucsac care a luat foc in momentul intrarii in metrou. Politia a anuntat ca suspectul si un complice al sau au fost arestati, iar in rucsacul suspect au fost descoperite o bomba artizanala si substante inflamabile.

Statia de metrou si magazinele din apropiere au fost temporar inchise.

Anterior, autoritatile ucrainene au avertizat cu privire la "provocari" in timpul ceremoniilor dedicate Zilei Victoriei, informeaza postul de televiziune ucrainean 1+1, mentionand ca masurile de securitate au fost consolidate, vineri, la Kiev, iar strazile au fost patrulate de blindate.

Separatistii prorusi din regiunea Harkov renunta la organizarea unui referendum pe 11 mai

Separatistii din regiunea Harkov, in estul Ucrainei, au renuntat la organizarea unui referendum pe 11 mai, din cauza divergentelor de opinie cu insurgentii din Donetk si Lugansk, anunta un activist rus, citat de RIA Novosti. "Referendumul, programat la 11 mai, in Harkov nu va avea loc, deoarece nu am reusit sa gasim o pozitie comuna privind intrebarile propuse pentru aceasta consultare", a anuntat coordonatorul miscarii Sud-Est, Iuri Apuhtin. El a precizat ca separatistii din Lugansk si Donetk vor consulta populatia cu privire la independenta acestor regiuni, iar insurgentii din Harkov vor doar federalizarea Ucrainei.

"La Harkov este o alta situatie, deoarece cerem transformarea Ucrainei in stat federal cu mai multe regiuni autonome care sa primeasca atributii mai mari in stabilirea politicii externe", a adaugat Apuhin, mentionand ca separatistii de la Harkov nu renunta a ideea de a organiza un referendum mai tarziu. Astfel, referendumul din 11 mai se va desfasura in cele doua regiuni afectate cel mai mult de revolte separatiste - Donetk si Lugansk, unde traiesc in total 7,3 milioane de locuitori. Populatia totala a Ucrainei este de 45,5 milioane de locuitori.

In cadrul referendumului, alegatorii vor trebui sa raspunda la doua intrebari - "Aprobati independenta Republicii populare Donetk?" si "Aprobati independenta Republicii populare Lugansk?".

Liderii separatisti prorusi din Donetk si Lugansk au respins apelul presedintelui rus, Vladimir Putin, de amanare a referendumurilor proindependenta.

Corlatean: Ce se intampla la est genereaza lucruri care pot pune sub semnul intrebarii frontierele

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, spune ca evenimentele care au loc la frontiera estica a Romaniei ar putea sa genereze riscuri si modele de separatism care pot pune "sub semnul intrebarii frontierele". Corlatean a precizat, ca pentru a evita problemele, Romania trebuie sa fie un stat puternic.

"Ceea ce se intampla la frontiera estica a tarii noastre, atat de dramatic, s-ar putea sa genereze idei, riscuri, tentatii de a multiplica astfel de modele, de separatism, de lucruri care pun sub semnul intrebarii frontierele, si o spun foarte serios. Din acest motiv, Romania trebuie sa fie un stat puternic", a spus Corlatean.

Potrivit acestuia, pentru evitarea generarii unor riscuri din cauza problemelor din Ucraina, guvernarea din Romania trebuie sa fie puternica.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Criza din Ucraina. 20 de insurgenti prorusi si un politist au fost ucisi la Mariupol. Acuzatiile Moscovei la adresa Kievului
Criza din Ucraina. 20 de insurgenti prorusi si un politist au fost ucisi la Mariupol. Acuzatiile Moscovei la adresa Kievului

9 mai 2014. Insurgentii pro-rusi din estul Ucrainei i-au multumit lui Vladimir Putin ca "se preocupa de soarta lor". Dar au ignorat apelul presedintelui rus care ceruse amanarea referendumului pentru independenta.

Parada de 9 mai, in Transnistria. Vicepremierul rus Rogozin a fost nevoit sa ocoleasca Ucraina pentru a ajunge la Tiraspol
Parada de 9 mai, in Transnistria. Vicepremierul rus Rogozin a fost nevoit sa ocoleasca Ucraina pentru a ajunge la Tiraspol

Peste 2.000 de militari au defilat, vineri, la Tiraspol, intr-una dintre cele mai grandioase parade de Ziua Victoriei, la care a participat si vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, relateaza PRO TV Chisinau.

Vladimir Putin, pentru prima data in Crimeea dupa anexare. Rusia invoca
Vladimir Putin, pentru prima data in Crimeea dupa anexare. Rusia invoca "adevarul istoric", Ucraina incalcarea suveranitatii

GALERIE FOTO. Rusia a facut o adevarata demonstratie de forta vineri, 9 mai, la sarbatorirea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.