Criza in Ucraina. Kievul ii acuza pe rebelii prorusi ca ameninta procesul de pace
Un purtator de cuvant militar ucrainean a acuzat duminica rebelii prorusi din estul separatist ca ameninta procesul de pace prin intensificarea tirurilor asupra pozitiilor ucrainene, in pofida armistitiului, relateaza AFP, citata de Mediafax.
UPDATE 13:30 Kievul acuza rebelii prorusi ca ameninta procesul de pace
"Actiunile teroristilor ameninta realizarea planului de pace al presedintelui ucrainean" Petro Porosenko, a declarat acest purtator de cuvant, Volodimir Poliovi, precizand ca rebelii atacau puncte de control ale armatei ucrainene.
Alegeri 2024
15:29
Rezultate alegeri prezidențiale, turul 1: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi. Mai sunt două secții de numărat
15:00
Prima reacție a lui Ludovic Orban după ce Elena Lasconi, candidata pentru care și-a anunțat susținerea, a urcat pe locul 2
14:25
Alegeri prezidențiale 2024. S-a terminat numărarea voturilor din diaspora. Care sunt rezultatele oficiale
14:21
S-au numărat toate voturile din străinătate. Alegerile celor 800.000 de români din diaspora care au votat sunt surprinzătoare
Un armistitiiu a fost semmnat pe 5 septembrie, la Minsk, intre Kiev si rebeli.
Purtatorul de cuvant si-a sustinut afirmatiile citand declaratii ale unui lider rebel, Boris Litvinov, care a dat asigurari duminica asupra faptului ca cei doi reprezentanti ai insurgentilor care au semnat acordul cu privire la armistitiu actionau doar in calitate de "observatori".
"Premierul" republicii autoproclamate de la Donetk Aleksandr Zaharcenko si cel al "republicii" de la Lugansk Igor Plotnitki "nu erau participanti directi la intalnire. Ei erau observatori", a subliniat Litvinov, citat de agentia rusa Interfax.
Semnand acordul de incetare a focului, ei au confirmat pur si simplu ca "au luat nota" de acest document, a adaugat el.
Acest protocol de armistitiu in 12 puncte a fost semnat, de asemenea, de catre reprezentantul OSCE Heidi Tagliavini, fostul presedinte ucrainean Leonid Kravciuk si ambasadorul rus in Ucraina Mihail Zurabov.
Vehiculele din convoiul umanitar trimis de Moscova s-au intors in Rusia
Numarul vehiculelor intoarse sambata este identic cu cel al vehiculelor care au trecut vineri seara punctul de control vamal rus "Donetk" pentru a livra ajutor umanitar in regiunea Lugansk, in sud-estul Ucrainei, precizeaza agentia Itar-Taas, citandu-l pe Raian Faruksin, un purtator de cuvant al Serviciului Vamal de Sud.
"Toate vehiculele au ajuns, fara incidente, la granita ucraineano-rusa. Ultimul dintre vehicule a traversat granita in jurul orei 18.30 (19.30, ora Romaniei)", potrivit Itar-Tass.
Al doilea convoi umanitar rusesc a livrat 2.000 de tone de ajutoare regiunilor separatiste din sud-estul Ucrainei, victime ale confruntarilor dintre armata ucraineana si rebeli prorusi, a anuntat sambata postul public Rossia 24, citat de AFP, potrivit Mediafax.
"Al doilea convoi umanitar a livrat 2.000 de tone de ajutoare in Donbas", regiunea industriala ucraineana pe care separatistii au transformat-o in fieful lor, a anuntat un prezentator al unui jurnal de stiri.
"Hrana, medicamente si imbracaminte groasa" au fost livrate in Lugansk, un oras important din Donbas, unul dintre cele mai devastate de conflictul armat dintre Kiev si insurgenti, a precizat el.
Primul convoi rusesc de ajutoare umanitare, de peste 200 de vehicule, a trecut frontiera rusa catre Ucraina in august, fara sa fi obtinut unda verde de la Kiev si inspectori ai Crucii Rosii.
Acordul de armistitiu semnat saptamana trecuta la Minsk intre Kiev si separatisti includea trimiterea de ajutoare umanitare in estul Ucrainei, o regiune in care sute de mii de locuitori sufera din cauza lipsei energiei si apei curente, iar casele le-au fost grav avariate in luptele dintre fortele loialiste si insurgenti prorusi.