Criza in Ucraina. Vitali Kliciko renunta la candidatura pentru alegerile prezidentiale. Pe cine va sprijini fostul campion
Fostul campion la box Vitali Kliciko, unul dintre liderii miscarii proeuropene din Ucraina, a anuntat sambata ca renunta la a se prezenta la alegerile prezidentiale din 25 mai.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
SUMARUL ULTIMELOR EVENIMENTE
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
-► Vladimir Putin si Barack Obama au discutat despre criza din Ucraina si despre Transnistria
-► Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat, vineri seara, ca Ucraina este pregatita sa initieze negocieri cu Rusia
-► Miliardarul Petro Porosenko va candida la alegerile prezidentiale din Ucraina
-► Vladimir Putin l-a asigurat pe secretarul general al ONU ca nu va invada estul si sudul Ucrainei
-► Rusia neaga informatiile privind mobilizarea de militari la frontiera Ucrainei
Sambata, 29 martie 2014:
Vitali Kliciko a anuntat ca il va sprijini pe miliardarul Petro Porosenko in cursa prezidentiala din Ucraina, relateaza AFP.
"Fortele democratice trebuie sa prezinte un candidat unic. Acesta trebuie sa fie un candidat care dispune de o sustinere mai larga", a declarat Kliciko in cadrul Congresului partidului sau la Kiev, adaugand ca va candida pentru primaria capitalei ucrainene.
Vineri, 28 martie 2014:
Vladimir Putin i-a telefonat vineri seara lui Barack Obama, ca sa discute despre Ucraina, dar si despre Transnistria. In privinta Ucrainei, americanii au o propunere ce va fi discutata de ministrii de externe ai celor doua tari.
Obama i-a cerut lui Putin sa retraga trupele de la frontiera cu Ucraina, a caror prezenta suscita temeri ca se pregateste o invazie in estul rusofon al acestei tari. Oficial, presedintele Rusiei a dat asigurari ca nu are de gand sa invadeze estul Ucrainei, dar i-a spus lui Obama ca extremistii ucraineni terorizeaza populatia rusofona.
In ceea ce priveste Transnistria, Putin s-a declarat interesat de gasirea unei solutii pasnice. A subliniat insa ca blocada comerciala si economica instituita de Chisinau ar afecta activitatea economica si nivelul de trai al populatiei.
ORA 15:00 "Patru inspectii internationale efectuate in martie de catre OSCE in partea europeana a Rusiei, cu participarea Letoniei, Germaniei, Elvetiei, Finlandei, Estoniei, Belgiei, Frantei si Ucrainei nu au descoperit niciun plan agresiv si nu a fost semnalata nicio activitate militara", a comunicat Ministerul rus de Externe.
"La ce servesc aceste verificari daca rezultatele nu au influenta asupra politicului, in special asupra abordarii Statelor Unite si tarilor NATO privind situatia din Ucraina?", intreaba retoric diplomatia rusa."Oare aceste informatii obiective, colectate de observatori militari, nu au ajuns la conducerea politica? Sau liderii politici, lasandu-se condusi de emotii, au tendinta de a ignora aceste date, in favoarea propriilor preferinte politice?", precizeaza Ministerul rus de Externe.
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a indemnat Rusia sa retraga trupele mobilizate de-a lungul frontierei cu Ucraina. Potrivit Kievului, aproximativ 100.000 de militari rusi sunt stationati de-a lungul frontierei de est a Ucrainei.
ORA 14:00 Presedintele rus, Vladimir Putin, a subliniat vineri ca rolul jucat de militarii rusi in Crimeea a demonstrat "noile capacitati" ale armatei, relateaza AFP."Evenimentele din Crimeea au fost un examen. Ele au demonstrat noile capacitati ale fortelor noastre armate si moralul solid al oamenilor", a declarat presedintele rus, confirmand implicit participarea militarilor rusi la preluarea controlului peninsulei ucrainene.
El a multumit "comandamentului si personalului Flotei Marii Negre, precum si altor unitati mobilizate in Crimeea pentru retinerea si curajul de care au dat dovada", in cadrul unei ceremonii televizate de inmanare a unor decoratii la Kremlin. Profesionalismul militarilor rusi "a permis evitarea provocarilor si impiedicarea varsarii de sange, garantarea conditiilor unui referendum liber si pasnic", a adaugat Putin.
"Trebuie sa continuam dezvoltarea capacitatilor de lupta ale unitatilor fortelor noastre armate. Inclusiv in Arctic", a declarat presedintele rus. Putin a cerut, si a obtinut la sfarsitul lui februarie din partea Senatului rus, autorizarea unei interventii a armatei in Ucraina. Persoane foarte bine echipate dar fara semne distinctive au preluat controlul infrastructurilor peninsulei Crimeei, dar nu exista nicio confirmare oficiala a interventiei militarilor rusi inaintea referendumului din 16 martie si alipirea Crimeei la Rusia.
ORA 13:00 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut vineri Rusiei sa isi retraga trupele pe care le-a mobilizat de-a lungul frontierei sale cu Ucraina si sa negocieze cu comunitatea internationala, relateaza AFP.
"Este posibil ca (rusii) sa incerce sa intimideze Ucraina, dar este la fel de posibil sa aiba alte proiecte", prin trimiterea militarilor la frontiera, a declarat Obama intr-un interviu acordat postului american de televiziune CBS.
ORA 11:00 Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit in februarie, a indemnat vineri la organizarea cate unui referendum in fiecare regiune din Ucraina in vederea determinarii statutului acestora, potrivit agentiei ruse Itar-Tass, relateaza AFP. "In calitate de presedinte (...) indemn fiecare cetatean ucrainean rezonabil: nu lasati impostorii sa se foloseasca de voi! Cereti organizarea unui referendum asupra statutului fiecarei regiuni din Ucraina", a declarat el in acest apel adresat poporului ucrainean, citat de Itar-Tass.
Adunerea Generala a ONU a declarat invalid referendumul prin care Crimeea a ales alipirea la Rusia
Preconizand probabil rezultatul, Moscova declarase deja ca votul nu va avea "niciun efect" asupra sa. O veste buna a primit insa Ucraina de la Fondul Monetar International. Este vorba despre un acord de finantare cu o valoare intre 14 si 18 miliarde de dolari.
2.000 de sustinatori ai organizatiei nationaliste paramilitare "Sectorul de dreapta", aflate in primele randuri ale protestelor din Piata Independentei, s-au adunat joi in fata Parlamentului de la Kiev. Manifestantii au cerut demisia ministrului interimar de Interne, pe care il acuza de moartea unuia dintre liderii miscarii, impuscat in cadrul unei operatiuni a politiei. Manifestantii au incercat sa patrunda in sediul legislativului si au spart cateva ferestre, apoi multimea s-a imprastiat.
Vitali Kliciko a incercat fara succes sa calmeze spiritele cu promisiunea unui nou inceput dupa alegerile prezidentiale din 25 mai, la care a anuntat deja ca se inscrie: "Menirea mea este sa schimb aceasta tara. De ce vreau puterea? Fiindca doar daca ajung la putere voi reusi sa fac asta."
Un rival de temut ii va fi fostul premier Iulia Timosenko.
Iulia Timosenko, fost premier ucrainean: "Niciunul dintre candidatii la presedintie pe care ii stiu eu nu vor lupta impotriva coruptiei cu la fel de multa eficienta, precizie si constiinciozitate ca mine."
Ca sa dea greutate acestor vorbe, Iulia Timosenko a deschis usile casei sale pentru public si jurnalisti, iar cateva imagini au aparut in presa din Ucraina.
Oricare va fi deznodamantul votului, viitorul lider are in fata provocari uriase: o economie in declin, instabilitate in regiunile rusofone din estul si sudul tarii si, nu in ultimul rand, amenintarea unei invazii a trupelor ruse. Ultimele calcule realizate de autoritatile de la Kiev arata ca Rusia a mobilizat la frontiera cu Ucraina 100.000 de soldati - de 5 ori mai mult decat estimasera americanii.
Presedintele regiunii Cernauti: Ucrainenii vor veni pe litoralul romanesc, trebuie proceduri simple
Presedintele regiunii Cernauti, Mihail Gainiceru, a declarat, joi, la Suceava, ca ar trebui simplificate conditiile de trecere a frontierei din Ucraina cu Romania, mai ales ca se asteapta ca numerosi ucraineni sa vina pe litoralul romanesc sau bulgaresc al Marii Negre dupa anexarea Crimeei. Gainiceru a spus, la o intalnire cu Mircea Geoana, ca 30-40 la suta din ucraineni mergeau vara in vacanta in Crimeea, dar ca dupa anexarea acesteia la Federatia Rusa acestia isi vor regandi concediile spre Romania si Bulgaria."Treizeci-patruzeci la suta din oamenii din Ucraina mergeau in Crimeea. Va fi in mod sigur canalizata o mare parte din regiunile centrale si de est spre Romania si Bulgaria", a spus Gainiceru.
El a aratat ca, in aceste conditii, ar trebui sa existe proceduri de trecere a frontierei simplificate, astfel incat turistii ucraineni sa nu fie blocati in vama. Gainiceru a recunoscut ca infrastructura din punctele de trecere a frontierei nu este cea mai buna, dar ca ar trebui gasite solutii in sprijinul cetatenilor. "Organismele implicate ar trebui sa se intalneasca pentru dezbaterea problemelor de trecere a frontierei", a afirmat Gainiceru.
Presedintele regiunii Cernauti si-a exprimat increderea ca situatia din Ucraina se va normaliza in doua-trei luni si ca va fi gasita o cale pentru aceasta tara cu sprijinul Uniunii Europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, soldati, crimeea, conflict,
Dată publicare:
28-03-2014 07:53