Criza din Ucraina. Un oficial ucrainean sustine ca Rusia a mobilizat 100.000 de militari la frontiera
Autoritatile de la Kiev au anuntat inceperea retragerii fortelor militare din peninsula, in timp ce NATO ia in calcul repozitionarea fortelor sale in Europa de Est.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sinteza ultimelor evenimente:
-► Un oficial ucrainean sustine ca Rusia a mobilizat 100.000 de militari la frontiera
-► Ucraina a ajuns la un acord de împrumut în valoare de 14-18 miliarde dolari cu FMI
-► Ucraina se va putea aproviziona cu gaze naturale din UE
-► NATO va consolida prezenta militara in Europa de Est ca reactie la criza din Ucraina
-► Toti ofiterii ucraineni detinuti de fortele ruse in Crimeea au fost eliberati
Cronologia evenimentelor de joi, 27 martie:
"Aproximativ 100.000 de militari sunt stationati la frontiera ucraineana. Ei sunt pregatiti sa atace de mai multe saptamani", a declarat Andrei Parubi, in cadrul unui interviu acordat de la Kiev Consiliului Atlantic, un cerc de reflectie cu sediul la Washington.
"Trupele rusesti nu sunt numai in Crimeea, ele sunt de-a lungul intregii frontiere. Ele sunt in nord, est, sud", a afirmat Parubi.
"In fiecare zi, in fiecare noapte ne asteptam la un atac enorm pe teritoriul Ucrainei continentale si ne pregatim pentru aceasta", a adaugat seful consiliului de securitate nationala.
Ora12:00 Ucraina a ajuns la un acord cu FMI, pentru un imprumut
Ucraina a convenit cu FMI un acord de imprumut in valoare de 14-18 miliarde de dolari, a anuntat, joi, institutia internationala. Programul de ajutor financiar va debloca si alte finantari pentru autoritatile de la Kiev, pana la un total de 27 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani.
Acordul trebuie sa ajute Ucraina sa acopere plati in contul datoriei programate in acest an, in contextul dificultatilor economice si financiare agravate de protestele prelungite din ultimele luni, care au dus la inlaturarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici si la anexarea regiunii ucrainene Crimeea de catre Rusia, scrie agentia Reuters, preluata de Mediafax.
Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri creşterea preţului la gaze naturale cu 50% începând de la 1 mai, aceasta fiind una dintre condiţiile pentru ajutor de la FMI refuzate de fostul preşedinte Viktor Ianukovici.
Ucraina va importa gaze din Uniunea Europeana
Ucraina, tara dependenta de gazele naturale din Rusia, va putea importa gaze din Uniunea Europeana, a anuntat miercuri comisarul european pentru Buget, Janusz Lewandowski, citat de AFP.
"Am ajuns la un acord privind posibilitatea de a furniza Ucrainei gaze naturale provenind din Slovacia si apoi din Polonia si Ungaria", a declarat Lewandowski pentru agentia poloneza PAP, citata de Mediafax.
"Acesta este un prim acord foarte important pentru securitate", a apreciat comisarul dupa ce a participat miercuri la o sedinta a Guvernului de tranzitie de la Kiev.
Gazele naturale importate din Rusia reprezinta majoritatea din consumul Ucrainei. In 2006 si 2009, conflictele dintre Kiev si Moscova au provocat intreruperi in livrarile de gaze naturale din Rusia spre statele din Uniunea Europeana.
Recent, Gazprom a amenintat ca va suspenda livrarile, daca Kievul, confruntat cu grave probleme financiare, nu isi va achita datoriile acumulate in ultimele luni.
NATO isi va repozitiona fortele in Europa
Alianta Nord-Atlantica va spori prezenta militara in Europa de Est, ca reactie la operatiunile Rusiei in Ucraina, a anuntat presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Noi nu cautam calea confruntarii, dar nu vom ceda daca suntem sfidati", a declarat Rasmussen dupa intalnirea cu Obama.
"Sustin apelul presedintelui Obama de luare a unor masuri suplimentare pentru consolidarea apararii colective dupa actiunile ilegale ale Rusiei in Ucraina", a continuat Rasmussen, citat de AFP. "NATO este o forta de pace, dar si o putere militara incomparabila", a insistat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.
In contextul in care Polonia si Lituania au exprimat preocupare in legatura cu posibilele efecte ale crizei din Ucraina, presedintele SUA a dat asigurari ca Alianta Nord-Atlantica nu va avea o atitudine "oscilanta". "Tarile NATO nu sunt niciodata singure", a subliniat Obama.
Ofiterii ucraineni retinuti in Crimeea au fost eliberati
Toti ofiterii ucraineni detinuti de catre fortele ruse si proruse in Crimeea au fost eliberati, a anuntat miercuri seara presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, citat de AFP.
"Eliberarea lor are loc chiar in acest moment. Sper ca maine (joi) ii vom putea vedea la Kiev", a declarat Turcinov.
Printre ofiterii eliberati figureaza, in special, comandantul bazei de la Belbek, colonelul Iuri Mamciur, si seful Batalionului Infanterie Marina din Feodosia, locotenentul colonel Dmitro Deliatitki, a adaugat el.
Totodata, Consiliul ucrainean pentru Securitate Nationala si Aparare a anuntat ca retragerea militarilor ucraineni care parasesc Crimeea a inceput cu echipajul navei Kirovograd si cu 47 de membri al Batalionului 1 Infanterie Marina din Feodosia. Militarii vor sosi in noile lor baze temporare de la Ghenicesk, in regiunea Herson.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, vladimir putin, soldati, crimeea, conflict,
Dată publicare:
27-03-2014 07:49