Criza in Ucraina. Porosenko: Am platit un pret mare pentru orientare proeuropeana. SUA anunta noi sanctiuni pentru Rusia

ucraina, atac donetk

16 iulie 2014. Statele Unite au lasat de inteles marti ca ar putea inaspri unilateral sanctiunile impotriva Rusiei, daca Uniunea Europeana nu va sustine aceste masuri, care au drept scop sa determine Moscova sa detensioneze situatia din Ucraina.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Aceaste noi sanctiuni, care vizeaza economia rusa, asteapta doar semnatura presedintelui american Barack Obama si ar putea fi adoptate daca liderii europeni nu vor lua nicio masura in acest sens in cadrul summitului care are loc miercuri, la Bruxelles, a declarat un oficial de rang inalt, sub protectia anonimatului.

O sursa diplomatica a explicat totusi marti seara ca noile sanctiuni impotriva Rusiei "foarte probabil" ar putea fi adoptate la summitul european. Aceste masuri ar putea viza inchetarea programelor initate in Rusia de catre Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Insa sursa citata a precizat ca aceasta decizie nu se datoreaza "unei presiuni din partea Statelor Unite".

Citește și
exercitiu comun NATO Ucraina
"Marea Neagra fierbe": Exercitii aeriene bulgaro-americane, pe fondul crizei din Ucraina
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Porosenko: Poporul ucrainean a platit un pret foarte mare pentru orientarea sa proeuropeana

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a apreciat marti ca poporul ucrainean ca poporul Ucrainei "a platit un pret foarte mare" pentru orientarea sa europeana si va apara dreptul de a urma aceasta cale, relateaza Ukrinform. In cursul unei intalniri cu ministrii de Externe din Polonia, Lituania si Islanda, Porosenko a subliniat ca "in prezent, este vorba atat de securitatea Ucrainei, cat si de cea a intregii Europe", anunta presedintia ucraineana.

"Cum pot fi acceptate atacurile din partea Rusiei asupra populatiei pasnice, anexarea Crimeei si doborarea avioanelor noastre? Este inacceptabil", a afirmat el, mentionand ca "de pe teritoriul rus continua sa soseasca insurgenti si armament".  "Ucraina conteaza pe sustinerea Uniunii Europene. Aceste zile sunt hotaratoare pentru istoria Ucrainei. Aceasta este lupta reala pentru independenta", a declarat Porosenko.

De asemenea, presedintele a transmis multumiri Romaniei, Lituaniei si Letoniei pentru ratificarea Acordului de Asociere intre Ucraina si Uniunea Europeana."Am trecut Rubiconul si niciodata nu vom reveni la trecutul sovietic", a afirmat el.

Grupul de contact pentru Ucraina nu a reusit sa organizeze o videoconferinta cu separatistii

Grupul de contact tripartit, alcatuit din reprezentanti ai OSCE, Ucrainei si Rusiei, a anuntat in noaptea de marti spre miercuri ca nu a reusit sa organizeze o videoconferinta cu separatistii prorusi din estul Ucrainei, relateaza agentia RIA Novosti in pagina electronica.

"Din pacate, videoconferinta la care trebuiau sa participe separatistii si care era planificata pentru marti nu a avut loc. Grupul de contact isi exprima ingrijorarea in legatura cu faptul ca incepand cu 27 iunie nu a avut loc nicio consultare de acest fel. Dupa parerea noastra, insurgentii nu doresc sa participe la negocieri reale", a anuntat OSCE intr-un comunicat.

Grupul ii indeamna pe insurgenti sa "revina imediat la negocieri" si la respectarea urmatoarelor conditii: monitorizarea situatiei de catre OSCE, incetarea focului, eliberarea tuturor ostaticilor si initierea unui dialog.

De asemenea, Grupul de contact si-a exprimat sustinerea pentru planul de pace propus de presedintele ucrainean Petro Porosenko. Anterior, Porosenko a discutat la telefon cu Angela Merkel despre "organizarea unei reuniuni tripartite a Grupului de contact prin intermediul unei videoconferinte si si-au exprimat certitudinea ca acest eveniment va avea loc marti", potrivit unui comunicat emis de presedintie.

Grupul de contact tripartit este alcatuit dintr-un reprezentant OSCE, unul ucrainean si unul rus, care urmeaza sa intre in legatura cu lideri separatisti.


 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Criza in Ucraina. Kievul denunta o agresiune la scara larga. Noile acuzatii ale Statelor Unite la adresa Moscovei
Criza in Ucraina. Kievul denunta o agresiune la scara larga. Noile acuzatii ale Statelor Unite la adresa Moscovei

15 iulie 2014. Statele Unite au acuzat din nou Rusia, luni, ca "isi continua eforturile de destabilizare a estului Ucrainei", afirmand ca Moscova furnizeaza separatistilor prorusi arme precum tancuri si lansatoare de rachete, relateaza AFP.

"Marea Neagra fierbe": Exercitii aeriene bulgaro-americane, pe fondul crizei din Ucraina

Un exercitiu militar aerian bulgaro-american are loc in Bulgaria duminica, in ziua incheierii unui exercitiu naval al NATO in Marea Neagra, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.