Criza in Ucraina. Presedintele Petro Porosenko a dat un termen pentru incheierea luptelor din estul tarii

×
Codul embed a fost copiat

8 iunie 2014. Noul presedinte ucrainean Petro Porosenko se angajeaza la o sarcina considerata "herculeana": pacificarea unei tari aflate pe marginea razboiului civil.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat ca vrea sa puna capat in aceasta spatamana confruntarilor din estul Ucrainei, o zona devastata de o insurectie armata prorusa, a anuntat presedintia ucraineana duminica, la finalul primelor negocieri cu ambasadorul Rusiei la Kiev, relateaza AFP.

"Trebuie sa punem capat tirurilor saptamana aceasta", a declarat Porosenko, citat intr-un comunicat, la finalul unei intalniri, la Kiev, cu ambasadorul rus in Ucraina Mihail Zurabov, ambasadorul Ucrainei in Germania Pavlo Klimkin si o reprezentanta OSCE, Heidi Tagliavini.

Presedintele ucrainean a anuntat ca aceste negocieri tripartite vor continua zilnic, cu scopul de crea un plan de pacificare a estului tarii sale.

Citește și
Vladimir Putin, Barack Obama
Criza in Ucraina: Noi avertismente pe ruta Washington - Moscova. Insurgentii au ocupat puncte de la granita cu Rusia
„Ne plătește mai bine ca-n Italia!” Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi

Aeroportul de la Lugansk, atacat de rebeli prorusi

Separatisti prorusi au atacat sambata seara si duminica dimineata aeroportul international de la Lugansk, in estul Ucrainei, aflat in prezent sub controlul fortelor ucrainene, a declarat duminica o sursa militara ucraineana de la aeroport pentru AFP.

"Rebelii au atacat ieri (sambata) seara si in aceasta (duminica) dimineata. Era clar ca incercau sa distruga cladirea care asigura alimentarea cu electricitate a aeroportului. Nu s-au inregistrat raniti in randul nostru", a declarat unul dintre parasutistii ucraineni care apara aeroportul, Serghei, contactat telefonic.

"Este prima data cand are loc un atac de acest fel impotriva aeroportului. Pana in prezent au avut loc doar incaierari", a adaugat el.

Separatistii prorusi au proclamat "republica" de la Lugansk in mai, odata cu proclamarea "republicii" de la Donetk, in regiunea vecina.

Presedintele Porosenko promite pacea si integrarea in UE

"Al cincilea presedinte Petro Porosenko ne-a dat speranta pentru viitor. Discursul sau de investire, cu accentul pus pe pace, a fost impecabil", scria duminica ziarul ucrainean online lb.ua.

Secretarul de Stat american John Kerry s-a declarat "increzator", sambata, in privinta perspectivelor unei destinderi, dupa o scurta intevedere, vineri, intre Porosenko si presedintele rus Vladimir Putin, la ceremoniile de aniversare a 70 de ani de Debarcarea din Normandia. "Speram sa nu fim nevoiti sa impunem sanctiuni si mai dure" Moscovei, izolata de catre Washington dupa anexarea Crimeei, a declarat el.

Porosenko si ambasadorul Rusiei in Ucraina, Mihail Zurabov, au sugerat ca negocieri intre cele doua tari urmeaza sa fie lansate zilele urmatoare.

"Cu siguranta raman multe lucruri de facut, dar calea trasata de catre presedintele Porosenko va conduce la o dezescaladare a tensiunilor. Este timpul, acum, ca presedintele Putin sa se angajeze in mod direct in dialog cu presedintele Porosenko, sa puna capat afluxului de arme si sa adopte masuri care sa conduca la incetarea violentelor separatistilor prorusi in estul Ucrainei", a continuat Kerry.

In opinia expertului militar ucrainean independent Valentin Badrak, succesul unei destinderi cu Putin depinde de-acum de succesul operatiunii militare pe care Ucraina o efectueaza in est, de la 13 aprilie, cu scopul de a inabusi insurectia care s-a soldat deja cu peste 200 de morti. "Este necesara o noua versiune moderna a operatiunii", apreciaza el intr-un articol publicat in saptamanalul Dzerkalo Tijnia.

In opinia sa, nucleul de combatanti care "trebuie lichidat" este alcatuit din ofiteri din cadrul serviciilor militare ruse de informatii, care reprezinta "aproximativ 20% din fortele separatiste coordonate de la Moscova". "Ucrainenii care au luat arma in mana vor schimba repede tactica, imediat ce vor fi lasati fara sustinerea Moscovei", apreciaza el.

"O parte dintre ei, cei care au mainile patate de sange, vor parasi Ucraina, iar ceilalti se vor calma", adauga el, subliniind ca aceasta componenta militara este necesar sa fie dublata de un "program social adecvat" pentru estul tarii. Adresand - in rusa - "un mesaj de pace" locuitorilor din regiunea industriala Donbas, aflata in mare parte sub controlul rebelilor si in care intentioneaza sa efectueze "rapid" o vizita, Porosenko s-a angajat sambata sa efectueze o descentralizare a puterii si sa garanteze utilizarea libera a limbii ruse. El a respins, in schimb, orice "compromis" cu Rusia in privinta orientarii europene a tarii si asupra apartenentei la Ucraina a Crimeei, anexata in martie de catre Moscova.

Ales pe 25 mai cu 54,7% din voturile exprimate, Porosenko, a carui investire a fost salutata de catre Uniunea Europeana (UE) si NATO, ii urmeaza in functie lui Viktor Ianukovici, destituit la sfarsitul lui februarie, dupa ce a fugit in Rusia, in urma unei bai de sange in Piata Maidan si unei miscari de contestare proeuropeana de trei luni. "Problema cea mai dureroasa care-l va bantui pe Porosenko in toata presedintia sa este aceasta: «oare, asta este ceea ce a vrut Maidanul?»:", scrie jurnalistul Mustafa Naiem, unul dintre organizatorii miscarii de contestare.

Porosenko va avea dificila sarcina sa concretizeze aspiratiile europene, sa lupte impotriva coruptiei si sa scoata tara dintr-o recesiune profunda, agravata de criza actuala. In fata oficialilor occidentali veniti la Kiev, Porosenko a pledat pentru semnarea "cel mai tarziu la 27 iunie" a Tratatului de liber-schimb cu UE, la care a renuntat, in mod surprinzator, predecesorul sau, in noiembrie. De asemenea, el nu a ascuns ca obiectivul sau este, pur si simplu, integrarea Ucrainei in UE. Insa ministrul francez de Externe Laurent Fabius a reafirmat, la putin timp dupa aceste declaratii, ca UE nu este pregatita sa integreze Ucraina. "Cand Porosenko spune ca (Acordul de Asociere cu UE) este prima etapa a unei Ucraine membre UE, atunci cand discut cu partenerii mei europeni nu exista o majoritate in acest sens, acesta este un lucru clar", a insistat Fabius.

Planul de pace a lui Porosenko, ignorat. Incercare esuata de asasinare a liderului separatistilor

"Planul de pace" anuntat de noul presedinte ucrainean Petro Porosenko nu pare a avea succes in estul tarii, unde violentele par ca se intetesc de la o zi la alta. Unul dintre asistentii liderului rusofonilor din Donetk a fost asasinat, sambata, in plina zi. Masina lui a fost ciuruita de gloante, intr-o zona circulata din oras. Separatistii spun ca adevarata tinta era liderul lor.

Apelurile la pace ale lui Porosenko au fost primite cu raceala si in autoproclamata republica Lugansk. Liderii pro-rusi au conditionat inceperea discutiilor de oprirea operatiunii armate. Presedintele a anuntat ca va vizita curand regiunea rebela Donbass si le-a promis locuitorilor alegeri regionale anticipate si libertate deplina in folosirea limbii ruse.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Criza in Ucraina. Rebelii au doborat un nou avion in ziua in care Porosenko a fost investit in functia de presedinte
Criza in Ucraina. Rebelii au doborat un nou avion in ziua in care Porosenko a fost investit in functia de presedinte

7 iunie 2014. Rebelii din Slaviansk au doborat un nou avion al armatei ucrainene, in ziua in care Petro Porosenko a fost investit in functia de presedinte al Ucrainei.

Criza in Ucraina: Noi avertismente pe ruta Washington - Moscova. Insurgentii au ocupat puncte de la granita cu Rusia
Criza in Ucraina: Noi avertismente pe ruta Washington - Moscova. Insurgentii au ocupat puncte de la granita cu Rusia

05 iunie 2014. Presedintele SUA, Barack Obama, s-a aratat dispus sa aplice noi sanctiuni Rusiei, in timp ce insurgentii prorusi din Ucraina au ocupat mai multe puncte vamale de la granita dintre cele doua tari.

CRIZA IN UCRAINA. Putin critica SUA: Au baze militare peste tot in lume. Obama condamna agresiunea Rusiei
CRIZA IN UCRAINA. Putin critica SUA: Au baze militare peste tot in lume. Obama condamna agresiunea Rusiei

4 iunie 2014. Presedintele american, Barack Obama, a condamnat, miercuri, "tacticile obscure" si "agresiunea" Rusiei in Ucraina, dupa ce i-a promis presedintelui ucrainean ales Petro Porosenko sustinerea Statelor Unite pe termen lung, relateaza AFP.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.