Criza din Ucraina. Kiev: "Putin vrea sa refaca URSS, ar fi cel mai mare dezastru din acest secol." Atac sangeros in Slaviansk

Vladimir Putin

20 aprilie 2014.Separatistii prorusi de la Slaviansk, unul dintre fiefurile acestora in estul Ucrainei, au cerut duminica Rusiei sa le livreze armament si au amenintat ca-l vor impusca pe ministrul ucrainean de Interne.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

ORA 19:45 "Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) (...) ii cerem ajutorul. Daca nu ne puteti trimite forte de mentinerea pacii, livrati-ne arme", a declarat in fata presei Viaceslav Ponomorev, primarul autoproclamat al acestui oras incercuit de grupuri de "autoaparare".

Cu cateva ore mai inainte el i-a cerut presedintelui rus sa mobilizeze asemenea trupe cu scopul de a "apara populatia pasnica" de fortele ucrainene.

"Pentru moment Rusia nu a raspuns" acestui apel, a precizat el, ulterior.

Citește și
sarut, Rusia, Ucraina
Sarutul cu pasaport dintre Ucraina si Rusia. Protestul unor tineri impotriva conflictului din zona. FOTO
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

"Avem nevoie de arme, nu avem suficiente", deoarece "ei (militarii ucraineni) au aviatie si blindate", a declarat Ponomarev, adaugand ca nu are "niciun contact direct" cu Moscova.

Intrebat de AFP despre vizita in estul tarii a ministrului interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov, el a raspuns sec: "daca vine (la Slaviansk), voi trage eu-insumi asupra lui (...), nu voi da mana cu acest homosexual".

Avakov a anuntat duminica, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca efectueaza o vizita in regiunile din estul tarii.

ORA 17:30 Evreii din estul Ucrainei se tem pentru propria siguranta, dupa asa-zisele incidente antisemite de saptamana trecuta, si vor sa ceara repatrierea in Israel, scrie DailyMail.

Ingrijorarea in randul comunitatii de evrei vine dupa ce in Donetsk a circulat o scrisoare in care autoritatile cereau ca toti cetatetii evrei cu varsta de peste 16 ani sa se inregistreze la sediul administratei locale pana pe 3 mai. Pentru aceasta procedura, evreii trebuie sa achite o taxa de 50 de dolari (aproximativ 36 de euro) si sa prezinte documente privind religia lor, componenta familiei si bunurile pe care le detin.

Separatistii pro-rusi, dar si unul dintre rabinii din Donetsk, sustin ca scrisoarea este un fals.

ORA 14:54 Primarul autoproclamat prorus din orasul Slaviansk, unul dintre fiefurile separatistilor in estul Ucrainei, a cerut interventia Rusiei pentru protejarea insurgentilor de nationalistii ucraineni, a anuntat duminica agentia publica rusa RIA Novosti, relateaza AFP.

Potrivit lui Viaceslav Ponomorev, populatia locala este amenintata de catre gruparea nationalista Pravi Sektor, care se afla la originea atacului armat sangeros comis in noaptea de sambata spre duminica, si "doar Rusia o poate proteja", scrie agentia fara sa citeze textual afirmatiile pe separatistul le-a facut in fata unor jurnalisti in orasul ucrainean.

ORA 13:53 Papa Francisc a cerut duminica, de Pasti, ca "initiative de pacificare" sa fie intreprinse de catre "partile interesate" in criza ucraineana, cu "sustinerea comunitatii internationale" si "in spiritul unitatii", cu scopul de a "impiedica violenta", relateaza AFP.

In mesajul pascal "Urbi et orbi" (catre oras si lume), Papa a subliniat ca Pastele a este sarbatorit in acest an la aceeasi data de catre catolici si ortodocsi.

"Te rugam, Doamne, sa luminezi si sa inspiri initiative de pacificare in Ucraina, pentru ca partile interesate, sustinute de catre comunitatea internationala, sa depuna toate eforturile pentru a impiedica violenta si sa construiasca, intr-un spirit de unitate si de dialog, viitorul tarii".

ORA 10:50 Premierul interimar ucrainean Arseni Iateniuk si-a exprimat indignarea, dupa ce in estul Ucrainei au fost distribuite manifeste antisemite ordonand evreilor sa se inregistreze ca evrei, si a cerut ca "acesti nemernici" sa dea socoteala in justitie, relateaza AFP.

Membri ai comunitatii evreiesti din orasul Donetk (est), care se confrunta cu o insurectie prorusa, s-au declarat vineri tulburati de distribuirea unor manifeste antisemite care le ordona evreilor sa se inregistreze ca evrei la autoritatile separatiste autoproclamate din regiune, in caz contrar fiind amenintati cu deportarea sau confiscarea bunurilor.

Iateniuk a mai declarat ca "presedintele (rus Vladimir) Putin viseaza sa restaureze Uniunea Sovietica. Iar pe zi ce trece merge tot mai departe si nu se stie destinatia finala".

"Consider ca cel mai mare dezastru din acest secol ar fi restaurarea Uniunii Sovietice sub auspiciile presedintelui Putin", a subliniat el.

ORA 09:00 Patru persoane - trei militanti prorusi si un atacator - au fost ucise duminica dimineata intr-un atac armat in apropiere de Slaviansk, in estul Ucrainei, a declarat un reprezentant local al separatistilor pentru jurnalisti.

Atacul a avut loc in apropierea unui baraj ridicat de catre militanti prorusi in satul Bilbasivka, la cativa kilometri vest de Slaviansk, un oras aflat in intregime sub controlul prorusilor, a precizat Viaceslav Ponomarev, potrivit Mediafax.

La Slaviansk, primaria, politia si sediul local al serviciilor secrete se afla sub controlul unor militanti prorusi. Ei sunt sustinuti de catre persoane inarmate prezentate ca fiind "grupuri de autoaparare", dar pe care Kievul si occidentalii le acuza ca sunt trupe de elita ale serviciilor speciale din cadrul armatei ruse.

Guvernul proeuropean de la Kiev a lansat saptamana trecuta o operatiune menita sa dezarmeze militantii prorusi si sa elibereze cladirile pe care acestia le ocupa.

Guvernul de la Kiev a adoptat "pacea de Paste"

Ministrul de Externe ucrainean a declarat, sambata, ca operatiunile militare impotriva militantilor pro-rusi din estul tarii au fost suspendate pe perioada sarbatorilor pascale.

Andriy Deshchytsia a adaugat ca serviciile de securitate vor relua actiunile militare numai in cazul in care separatistii refuza sa elibereze sediile guvernamentale pe care le-au ocupat in mai multe orase, sfidand astfel intelegerea la care partile au ajuns in cursul zilei de joi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Criza in Ucraina. Kievul cere
Criza in Ucraina. Kievul cere "Pacea de Paste" in Estul Europei. Conditiile in care ar putea fi reluate actiunile militare

19 aprilie 2014. Ministrul de Externe ucrainean a declarat pentru BBC ca operatiunile militare impotriva militantilor pro-rusi din estul tarii au fost suspendate pe perioada sarbatorilor pascale.

Sarutul cu pasaport dintre Ucraina si Rusia. Protestul unor tineri impotriva conflictului din zona. FOTO
Sarutul cu pasaport dintre Ucraina si Rusia. Protestul unor tineri impotriva conflictului din zona. FOTO

Intr-un moment in care toata lumea sta cu ochii pe Ucraina si Rusia, exista si imagini care ies din aceasta lume si care dau peste cap orice impresie de generalizare.

Criza din Ucraina. Rusia considera
Criza din Ucraina. Rusia considera "inacceptabile" amenintarile Statelor Unite cu noi sanctiuni

18 aprilie 2014. Rusia nu poate fi singura parte responsabila de aplicarea acordului privind stabilizarea situatiei din Ucraina, considera Presedintia rusa, numind "inacceptabile" amenintarile Statelor Unite cu noi sanctiuni.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.