Criza in Ucraina. Britanicii acuza statele europene ca au facut "erori catastrofale" in comportamentul fata de Rusia

×
Codul embed a fost copiat

20 februarie 2015. Statele europene au facut "erori catastrofale" in felul in care au gestionat criza din Ucraina. Este verdictul sever al unei comisii a parlamentului englez care implicit pune la zid guvernul de la Londra.

UPDATE ORA 20:00 Parlamentul britanic critica dur UE si Marea Britanie pentru reactia fata de Rusia

Incapabili de o analiza corecta a situatiei europenii au judecat gresit intentiile Rusiei si s-au purtat ca niste "somnambuli". In timp ce responsabilii sunt chinuiti, de regrete tardive, in orasul Debalteve, cucerit de rebelii pro-rusi, jurnalistii straini gasesc civili traumatizati si distrugeri ce tradeaza  ferocitatea luptelor.

Luptele continua sporadic pentru ca mai sunt militari ucraineni care n-au apucat sa se retraga miercuri din Debalteve si incearca sa-si faca un culoar sa plece.

Cei mai multi cad insa prizonieri in mainile rebelilor. Chiar daca sunt raniti, captivii sunt supusi unor interogatorii severe. Cand ii vezi pe rebeli chinuindu-se sa repare tancuri avariate in luptele de zilele trecute intelegi ca nimeni nu se asteapta la pace.

Citește și
NATO forces
NATO si conflictul ruso-ucrainean: este pregatita Alianta sa-si apere membrii in cazul unui atac? Ce spune art. 5 din tratat
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

UPDATE ORA 14:55 Kievul a inceput consultari la ONU pe tema misiunii de mentinere a pacii in estul Ucrainei

Misiunea permanenta a Ucrainei la ONU a inceput consultari, la New York, cu privire la punerea in aplicare a deciziei conducerii statului de a mobiliza o misiune de mentinere a pacii in estul tarii, a anuntat ambasadorul Iuri Sergheiev, relateaza agentia Ukrinform in pagina electronica.

"Exista o decizie. Noi am inceput aici, la Secretariatul ONU, inca de (joi) dimineata, consultari cu partenerii nostri despre modul de implementare a acestei decizii", a declarat ambasadorul ucrainean la ONU Iuri Sergheiev pentru serviciul in ucraineana al postului Voice of America (VOA).

Misiunea ucraineana urma sa prezinte "propuneri cu privire la pasii tactici", a declarat ambasadorul in acest interviu, exprimandu-si increderea in faptul ca Ucraina are argumente "pentru promovarea initiativei la ONU".

Statele membre ale organizatiei au "inteles" pozitia Consiliului National ucrainean pentru Securitate si Aparare cu privire la implicarea fortelor de mentinere a pacii in regiunea Donbas, a precizat Sergheiev.

UPDATE ORA 13:30 Petro Porosenko sugereaza UE sa trimita experti militari in estul Ucrainei

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a sugerat ca Uniunea Europeana sa trimita experti militari in estul tarii, devastat de conflictul cu rebelii prorusi, relateaza vineri Ukrinform, in pagina electronica.

Presedintele ucrainean a discutat la telefon cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, despre situatia din Donbas si implementarea acordurilor de la Minsk, relateaza serviciul de presa al presedintiei ucrainene.

"Porosenko a subliniat ca distrugerea orasului Debalteve de catre militantii prorusi si bombardamentele in curs de la aeroportul din Donetk, de la Pervomaisk, Mariupol si Horlivka nu sugereaza o incetare a focului permanenta si, prin urmare, vointa partilor de a se supune acordurilor de la Minsk", se arata in comunicat.

Presedintele ucrainean a subliniat ca pentru facilitarea implementarii acordurilor de pace, Consiliul National de Securitate si Aparare al Ucrainei a decis sa ceara Consiliului de Securitate al ONU si Uniunii Europene sa trimita forte de mentinere a pacii in Ucraina.

Partile au discutat si despre posibilele cai de a raspunde situatiei si posibilitatea introducerii unor masuri restrictive de catre UE impotriva Rusiei.

"Porosenko a sugerat ca Uniunea Europeana sa trimita o misiune de experti militari care sa participe la activitatea Centrului Comun de Control si Coordonare din estul Ucrainei", afirma raportul.

La randul sau, Tusk a acceptat invitatia presedintelui ucrainean de a vizita Kievul la 22 februarie pentru a participa la Marsul Demnitatii.

UPDATE ORA 10:00 OSCE: Incalcarea regimului de incetare a focului ar putea readuce tensiunile in estul Ucrainei

Incalcarea regimului de incetare a focului in estul Ucrainei ar putea readuce tensiunile in aceasta regiune, a avertizat, vineri, ministrul sarb de Externe, Ivita Dacici, a carui tara detine presedintia OSCE.

"Este vorba de un moment critic pentru Ucraina. Ma tem ca incalcarea regimului de incetare a focului ar putea readuce acte de violenta necontrolate", a avertizat Ivita Dacici intr-un comunicat publicat vineri dupa o reuniune cu reprezentanta Organizatiei pentru Securitate si Cooperare (OSCE) Heidi Tagliavini, seful Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) in Ucraina a OSCE, ambasadorul Ertugrul Apakan, si seful Misiunii OSCE de la frontiera ucraineano-rusa Paul Picard.

"Fac apel din nou la incetarea tuturor actiunilor care ar putea deveni o amenintare la adresa procesului de pace, lansat pe 12 februarie, la Minsk", a cerut Dacici, subliniind ca "singura cale de viitor este indeplinirea intelegerilor de la Minsk si solutionarea pasnica a conflictului din Ucraina". "Toate partile trebuie sa respecte intelegerile de la Minsk si regimul de incetare a focului", a insistat el.

Membrii "formatului Normandia" - presedintii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Porosenko, francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel - au negociat un document final de miercurea pana joia trecuta, timp de peste 16 ore, cu privire la o solutionare pasnica a conflictului din estul Ucrainei, iar Grupul de contact - reprezentantii Kievului, separatistilor, Moscovei si OSCE - au discutat in paralel asupra masurilor de punere in practica a intelegerii.

Documentul prevede, intre altele, un armistitiu intre armata ucraineana si rebelii prorusi, care a intrat in vigoare duminica la ora 0.00 (0.00, ora Romaniei), crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu de pe linia de front, un schimb de prizonieri si masuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri in regiunile Donetk si Lugansk si modificarea Constitutiei ucrainene, in vederea solutionarii conflictului.

UPDATE ORA 10:00 Primul convoi umanitar al ONU a sosit la Donetk

Primul convoi umanitar al ONU a sosit, joi, in orasul Donetk, in estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil este in vigoare intre armata ucraineana si rebelii prorusi, a anuntat agentia rusa Tass. Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), 62 de tone de ajutor, incluzand haine, apa potabila sau medicamente, au fost aduse la Donetk. "ONU a adus astazi (joi) 62 de tone de ajutor umanitar. Ajutorul include produse de igiena, haine groase, paturi, lapte, apa potabila si medicamente, colectate de inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al ONU (UNICEF) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS)", a anuntat OCHA.

Mai devreme, un purtator de cuvant al ONU, Stéphane Dujarric, a anuntat ca Programul Alimentar Mondial (PAM) prevede intensificarea operatiunilor umanitare in estul Ucrainei, unde va trimite in curand produse alimentare pentru 190.000 de oameni.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Reportaj CNN: Debaltseve,
Reportaj CNN: Debaltseve, "drum spre mormant cu un singur sens". De ce este crucial pentru rebeli sa controleze acest oras

Pe zapada si temperaturi de inghet, un militar ucrainean paraseste orasul asediat Debaltseve. Este inceputul unui reportaj cutremurator, realizat de reporterii CNN, care descriu zona drept "drum spre mormant cu un singur sens".

NATO si conflictul ruso-ucrainean: este pregatita Alianta sa-si apere membrii in cazul unui atac? Ce spune art. 5 din tratat
NATO si conflictul ruso-ucrainean: este pregatita Alianta sa-si apere membrii in cazul unui atac? Ce spune art. 5 din tratat

Razboiul din Ucraina si amenintarea unui conflict in Tarile Baltice ridica intrebari despre misiunea si pregatirea NATO, inclusiv daca aceasta este dispusa sa respecte Articolul 5 din Tratatul sau fondator.

Criza in Ucraina. Reactia rusilor dupa ce britanicii au publicat fotografii cu sisteme de rachete rusesti Pantir in Ucraina
Criza in Ucraina. Reactia rusilor dupa ce britanicii au publicat fotografii cu sisteme de rachete rusesti Pantir in Ucraina

Dupa ce rebelii pro-rusi au preluat controlul orasului strategic, Debaltseve din estul Ucrainei, presedintele Porosenko a cerut "trupe internationale", pentru mentinerea pacii. "Asta inseamna ca vrea sa distruga, acordurile de la Minsk", declara Kremlinul

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.