O femeie a fost TORTURATA si EXPUSA in public la Donetk, pentru ca sustine Ucraina. Presa straina, salvarea Irinei Dovgan
7 septembrie 2014. Separatistii prorusi au torturat o femeie, apoi au expus-o in plin centru al bastionului lor Donetk, unde alte femei au lovit-o cu picioarele si i-au zdrobit rosii pe fata pentru ca s-a declarat sustinatoare a Kievului.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Sumarul evenimentelor:
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
-►O femeie a fost torturata si expusa in plin centrul al Donetk pentru ca era sustinatoarea Kievului
-►Focuri de artilerie si bombardamente in Donetk
-►Itar-Tass: Separatistii afirma ca armata ucraineana i-a atacat la Mariupol cu lansatoare de rachete
-►John McCain: Putin vrea sa refaca Imperiul Rus, care sa includa Ucraina, R.Moldova si Tarile Baltice
-►Presa rusa acuza Statele Unite ca s-ar afla in spatele conflictului din Ucraina
-►Patriarhul Kievului il numeste pe Putin "noul Cain" si afirma ca "i se apropie sfarsitul"
-►Petro Porosenko avertizeaza ca Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci si Bucurestiul
O femeie a fost torturata si expusa in plin centrul al Donetk pentru ca era sustinatoarea Kievului
Separatistii prorusi au torturat o femeie, apoi au expus-o in plin centru al bastionului lor Donetk, unde alte femei au lovit-o cu picioarele si i-au zdrobit rosii pe fata pentru ca s-a declarat sustinatoare a Kievului. Irina Dovgan, o blonda zvelta si zambitoare in varsta de 52 de ani, povesteste calvarul de patru zile prin care a trecut si care s-a incheiat in momentul in care jurnalistii straini au vazut-o la Donetk, conferind povestii sale un rasunet international.
Purtand un tricou imprimat cu mesajul "Slava Domnului ca sunt ucraineana", oferit de o televiziune ucraineana, aceasta esteticiana s-a refugiat la periferia Kievului.
La 24 august, ziua Independentei Ucranei, circa zece persoane au descins in locuinta ei din Isinuvata, in apropiere de Donetk, in estul Ucrainei. Ea a fost acuzata ca a ghidat tirurile de artilerie pentru armata ucraineana si a fost dusa intr-un cartier general separatist din Donetk.
"Trageau in apropiere de urechea mea incat aproape ca am ramas surda. Imi povesteau in detaliu cum ma vor viola in grup. Ma loveau cu pumnii, cu picioarele si cu paturile armelor", povesteste Dovgan, care poarta si acum pe brate si coapse urmele acestor lovituri.
"Ma taram pe jos si ii imploram sa nu ma atinga", isi aminteste Irina. "Apoi mi-au aratat o fotografie cu fiica mea in varsta de 15 ani, spunand 'Cati barbati va suporta inainte de a crapa, dupa parerea ta? Patruzeci, saizeci?'".
Potrivit Amnesty International, care a publicat un raport duminica, separatistii prorusi dar si militiile ucrainene care actioneaza alaturi de fortele guvernamentale se fac vinovati in estul Ucrainei de crime de razboi, intre care rapiri si acte de tortura. Dupa ce au batut-o tortionarii Irinei au amenintat ca o vor lega pe linia de tragere a artileriei ucrainene, infasurata in drapelul ucrainean.
"M-am gandit 'Slava Domnului, voi fi pur si simplu ucisa'", isi aminteste ea. Dar s-au razgandit si Irina s-a vazut in centrul Donetkului, cu drapelul ucrainean pe umeri si o pancarta - "agent al fortelor punitive, ea ne ucide copiii" - pe piept. Barbatii o insultau, tinerii isi faceau poze cu ea in plan indepartat, dar femeile erau cele mai incrancenate.
"O femeie i-a zis sotului ei sa opreasca masina. A scos niste rosii din portbagaj si le-a aruncat in mine, apoi mi-a zdrobit cateva pe fata. O septuagenara l-a lovit in spate si in cap cu bastonul", povesteste Irina. O tanara a lovit-o cu piciorul in cap. In acel moment au vazut-o jurnalistii straini.
Fotografiile cu aceasta scena publicate de New York Times au generat o emotie puternica in Ucraina si in strainatate. Evident, acesta a fost lucrul ce a salvat-o pe Irina, care se credea deja condamnata la moarte. In ziua urmatoare, un sef al rebelilor a convocat-o sa-i spuna ca nu are nimic sa ii reproseze si ca tortionarii ei vor fi pedepsiti. Si a fost eliberata.
Originara din Isinuvata, un orasel de langa Donetk, Dovgan este una dintre putinele persoane care si-au afisat in mod deschis pozitia proucraineana in aceasta regiune devastata de o insurectie armata prorusa. Ea a refuzat sa plece din locuinta in pofida luptelor.
"In toate razboaiele, cand ajung eliberatorii, sunt unii care ii intampina cu drapelul. Si destinul meu este sa ii intampin pe ai nostri", se gandea ea inainte de a fi rapita. Timp de doua luni, ea a strans donatii pentru a cumpara produse alimentare, medicamente, uniforme si tigari pentru militarii ucraineni. Fotografii cu aceste cumparaturi au fost descoperite pe tableta sa si s-au transformat in principala piesa a condamnarii ei. In timpul captivitatii, casa ei din Iasinuvata a fost jefuita si avariata de un obuz. Irina nu stie daca se va mai putea intoarce vreodata acasa. Familia ei, destul de instarita, a pierdut tot.
"Prietenii ne-au spus sa nu mai punem piciorul pe acolo daca nu vrem sa fim ucisi pe loc", sustine ea. In timp ce Guvernul ucrainean spera ca a negociat o incetare a focului durabila cu rebelii, Irina avertizeaza asupra oricarei tentative de acord cu ei. "Nu merita osteaneala sa credeti ca se poate ajunge la un acord cu rebelii. Acesti oameni nu au legi, nu au onoare sau mila. Sunt niste salbatici".
"O femeie a fost ucisa si trei locuitori din Mariupol au fost raniti", a anuntat primaria intr-un comunicat, precizand ca rebelii prorusi au tras asupra unui punct de control amplasat la iesirea din oras. Explozii puternice au fost auzite in cursul noptii la est de Mariupol, in timp ce jurnalisti ai AFP au anuntat ca trei tancuri ucrainene cu senile s-au deplasat spre acest punct de control, dar s-au intors rapid din drum.
Zeci de masini circulau cu viteza mare spre oras, iar una dintre ele a fost vizata de tiruri. Fortele guvernamentale si separatistii din estul Ucrainei au incheiat un armistitiu care a intrat in vigoare vineri, dar sambata s-au acuzat reciproc de incalcarea lui. Cu toate acestea, presedintele ucrainean Petro Porosenko si omologul sau rus Vladimir Putin au constatat in cursul unei convorbiri telefonice ca armistitiul este "in general respectat".
Focuri de artilerie in Donetk
Tiruri de artilerie au avut loc duminica in apropiere de aeroportul din Donetk, fief al rebeliunii proruse din estul Ucrainei, in pofida armistitiului intrat in vigoare vineri.
La un punct de control din apropiere de aeroport, teatru al unor lupte intense in ultimele luni intre fortele guvernamentale si separatistii prorusi, se puteau auzi bombardamente dar fara a putea fi stabilita originea lor, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Explozii puternice au loc in apropierea orasului ucrainean Mariupol
Mai multe explozii puternice s-au auzit sambata seara la est de Mariupol, sugerand ruperea armistitiului dintre rebelii pro-rusi si armata ucraineana.
Bubuiturile au incetat insa inainte de miezul noptii, iar la Donetsk si Luhansk a fost liniste. Totusi, pe teren, niciuna dintre tabere nu crede ca aceasta pace va dura. Iar unul dintre liderii separatistilor a spus ca nu va fi multumit pana cand trupele lor nu vor ajunge la granita cu Romania - semn ca au implinit idealul "Rusiei Mari".
Donetskul arata sambata ca un oras aproape normal, fara explozii si coloane de fum ridicandu-se spre cer. In partea de vest a orasului, urmele bataliilor din ultimele saptamani sunt mai vizibile.
Richard Galpin, corespondent BBC: "Cateva sute de metri mai incolo pe acest drum e aeroporutul din Donetk, teatrul celor mai aprige lupte dintre militarii ucraineni si rebeli. De cand suntem aici, am auzit cateva explozii si niste focuri de arma".
In mare, insa, armistitiul pare sa reziste. Situatia e mai tensionata la Mariupol. Rebelii nu-si ascund convingerea ca razboiul nu s-a terminat. Ba mai mult, dezvaluie ca nu se multumesc cu teritoriul pe care l-au castigat deja.
Pavel Gubarev, lider rebel: "Voi fi mai multumit cand armata noastra de rebeli ajunge la granita cu Romania. Atunci va exista un stat independent numit Noua Rusie".
De partea ucraineana, membrii unei grupari nationaliste profita de armistitiu ca sa-si intareasca apararea. Acest tanar este liderul lor, un ideolog de extrema-dreapta care uraste rusii.
Andrei Biletski, comandant al Batalionului Azov: "Toata istoria ruso-ucraineana si a acestui conflict ne spune ca nu vor respecta armistitiul si razboiul va reincepe. Va dura cinci pana la sapte zile, nu mai mult."
Fergal Keane, corespondent BBC: "Aici, in Mariupol, fiecare civil cu care vorbesc spune ca vrea cu disperare pace. Dar niciun luptator, din nicio tabara, nu crede ca aceasta pace va dura. Sentimentul de neincredere, senzatia ca nimic nu s-a rezolvat sunt profunde".
Este senzatia pe care o are si Occidentul, nemultumit ca armistitiul consfinteste controlul rebelilor asupra teritoriilor din estul Ucrainei.
"Ministerul Apararii al republicii" de la Donetk a anuntat, in noaptea de sambata spre duminica, ca armata ucraineana a atacat cu lansatoare multiple de rachete de tip Grad pozitii ale separatistilor, in apropiere de orasul Mariupol, un port strategic la Marea Azov, relateaza agentia Itar-Tass.
Crucea rosie a anuntat ca nu a reusit sa transporte sambata dimineata ajutor umanitar in Lugansk, din cauza unor "tiruri de arma" in regiune, relateaza agentia ucraineana UNIAN, in pagina electronica.
John McCain: Putin vrea sa refaca Imperiul Rus, care sa includa Ucraina, R.Moldova si Tarile Baltice
Vladimir Putin vrea sa restabileasca vechiul Imperiu Rus, care sa includa Ucraina, R. Moldova si Tarile Baltice, a declarat senatorul republican John McCain, calificand drept "rusinos" refuzul Occidentului de a furniza Ucrainei armament si informatii militare, potrivit cnbc.com.
Presedintele rus Vladimir Putin a dobandit "de facto controlul asupra estului Ucrainei", a declarat McCain, un membru influent al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, intr-un interviu acordat CNBC.
"Calculeaza de la zi la zi", a declarat el, referindu-se la miscarile lui Putin, "care este reactia la ceea ce face". El a adaugat ca in opinia sa, scopul lui Putin este sa "restabileasca vechiul imperiu rus, care include Ucraina, R.Moldova, tarile baltice". "Apoi va profita de ceea ce percepe ca fiind o slabiciune. Si aceasta poate conduce la crize foarte grave", a adaugat el.
Congresmenul a mers in Ucraina in repetate randuri pentru a-si exprima sprijinul fata de aceasta tara. In decembrie, el s-a adresat protestatarilor proeuropeni care cereau inlaturarea de la putere a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici.
McCain sugereaza ca singurul motiv pentru care fragilul armistitiu va persista este pentru ca armata ucraineana "nu are capacitati reale". "Aceasta, bineinteles, le creeaza dificultati in indepartarea rusilor din estul Ucrainei. Iar rusii sunt acolo", a afirmat el.
"Avem nevoie de sanctiuni mai dure, trebuie sa oferim Ucrainei echipament militar, informatii militare, trebuie sa demaram un program de antrenament. Avem nevoie de un grup de consilieri militari americani acolo", a adaugat senatorul american.
De asemenea, el s-a declarat ingrijorat de dependenta Europei de energia ruseasca, ce ar putea sa limiteze vointa blocului de a trece la acte. "Imi este teama ca atat timp cat europenii sunt dependenti de energie rusa, nu vom vedea un raspuns viguros. Am auzit vorbindu-se mult, dar foarte putina actiune", a conchis McCain.
Patriarhul Kievului il numeste pe Putin "noul Cain" si afirma ca "i se apropie sfarsitul"
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene l-a calificat pe Vladimir Putin drept "noul Cain", care "minte" si este responsabil "de varsarea de sange a poporului frate", intr-o declaratie publicata sambata pe site-ul Bisericii, relateaza Mediafax, citand AFP.
In acest text, patriarhul Kievului Filaret vorbeste, fara sa ii rosteasca vreodata numele, de un "lider ortodox" care "se declara frate al poporului ucrainean, dar care prin actele sale a devenit un nou Cain responsabil de varsarea sangelui fratilor si induce lumea in eroare prin minciuna".
In Biblie, Cain isi ucide fratele mai mic, pe Abel si, intrebat de Dumnezeu, neaga crima. "Spune minciuni evidente: trimite mercenari care ucid in tara noastra, dar vorbeste despre un «conflict intern» in care el nu este implicat; trimite in Ucraina trupe care ii sunt subordonate dar spune public ca nu sunt acolo. In timp ce Ucraina isi ingroapa soldatii morti ca pe niste eroi, tara lui ii ingroapa pe ai ei in secret, ascunzand cauza mortii lor", continua patriarhul, intr-o aluzie clara la Vladimir Putin.
Patriarhul Filaret le cere, de asemenea, credinciosilor din Biserica sa "sa nu se teama de acest lider", anticipand ca "i se apropie sfarsitul". Seful Bisericii Ortodoxe Ucrainene este cunoscut pentru luarile sale de pozitie virulente impotriva lui Putin si a "inamicului rus" de la anexarea, in martie, a peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.
Presa rusa acuza Statele Unite ca s-ar afla in spatele conflictului din Ucraina
Presa rusa a afirmat sambata ca Washintonul s-ar afla in spatele conflictului din Ucraina, folosind Uniunea Europeana (UE) in calitate de "instrument pentru scenariul sau", si a apreciat ca UE este cea care a fost infranta in "razboiul" dintre Occident si Rusia.
"Europa a pierdut razboiul si pacea", titreaza RIA Novosti, comentand conflictul din Ucraina si rolul Statelor Unite in aceasta situatie.
"Sa discutam despre cel mai serios razboi: cel dintre Occident si Rusia. Cine a fost infrant in acest razboi? Cu siguranta, Uniunea Europeana, in afara de Ucraina", scrie agentia rusa, in pagina electronica.
Potrivit RIA Novosti, dorinta de a integra Ucraina in Uniunea Europeana este un "proiect al americanilor, Poloniei si Suediei", iar "europenii sunt impusi sa plateasca (pentru scenariul Statelor Unite)".
"Europa cheltuie mult pentru o aparare inutila impotriva Rusiei si pierde din cauza sanctiunilor impuse de Moscova", adauga publicatia.
De asemenea, agentia rusa pare sceptica in ce priveste respectarea armistitiului in estul Ucrainei, afirmand ca "incetarea focului intrata in vigoare vineri va fi incalcata, asa cum au fost incalcate alte acorduri".
In acest context, reprezentantul rus la NATO, Aleksandr Grusko, a apreciat ca situatia din Ucraina este folosita pentru a consolida relatiile Ucrainei cu NATO si pentru a mobiliza forte ale Aliantei la frontierele Rusiei, relateaza sambata publicatia Rossiskaia Gazeta.
"NATO are un rol distructiv in criza din Ucraina", subliniaza Grusko. In opinia presei ruse, in spatele evenimentelor din Ucraina s-ar afla Statele Unite, care "incearca sa indeparteze Ucraina de Rusia si de China, noul partener al rusilor".
"Washingtonul avea nevoie de o repetitie a unui conflict major intre Statele Unite si China, luand in considerare ca Beijingul are in apropiere o multime de posibile «ucraine»", noteaza RIA Novosti, subliniind ca "toate aceste evenimente recente au avut scopul de a slabi Rusia si de a speria China".
La randul sau, publicatia Nezavisimaia Gazeta scrie ca situatia din Ucraina a demonstrat ca Rusia este o forta mare, "un nou fenomen si o mare surpriza pentru presedintele american, Barack) Obama".
"In prezent, Obama trebuie sa faca fata la trei provocari: gruparea Statul Islamic (SI) din Irak si Siria, relatiile cu Coreea de Nord si presedintele rus, Vladimir Putin", scrie ziarul, denuntand politica presedintelui american.
Sursa foto: Mediafaxfoto