Criza in Ucraina. Rusia acuza ca blindatele ucrainenilor au traversat frontiera. Reactia presedintelui Vladimir Putin

×
Codul embed a fost copiat

13 iunie 2014. Vehicule blindate ucrainene au traversat frontiera dintre Ucraina si Rusia, acuza Presedintia rusa, conform AFP.

 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Vehicule blindate ucrainene au traversat frontiera cu Rusia, acuza Moscova

"Blindate ucrainene au traversat frontiera cu Rusia si au fost interceptate de politia de frontiera", acuza Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Citește și
Ucraina, impuscaturi
Criza in Ucraina. Cel putin 270 de oameni au murit in ultimele doua luni. Bilantul confruntarilor armate din sud-estul tarii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Conform lui Peskov, doua blindate au patruns vineri pe teritoriul Rusiei. "Presedintele Vladimir Putin a ordonat Ministerului rus de Externe sa se adreseze partii ucrainene in legatura cu incalcarea frontierei de catre militari ucraineni", a subliniat Peskov.

Un miliardar ucrainean propune construirea unui nou "Zid al Berlinului" la granita cu Rusia

Un guvernator miliardar din Ucraina a prezentat vineri presedintiei un proiect de constructie a unui zid de 2.000 de kilometri cu sarma ghimpata la granita cu Rusia, a anuntat adjunctul sau, citat de AFP.

Igor Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimata la 1,8 miliarde de doalri, numit recent guvenator al regiunii Dnipropetrovsk (est), considera ca o astfel de protectie este necesara pentru "a se evita orice incursiune din partea statului care desfasoara o politica agresiva fata de Ucraina".

"Acest proiect poate fi pus in aplicare in sase luni", a asigurat viceguvernatorul din Dnipropetrovsk, Sviatoslav Oliinik, pentru agentia Interfax Ucraina. Acest proiect, cu un cost total de 100 de milioane de dolari, prevede construirea unui gard metalic cu sarba ghimpata de-a lungul celor 1.920 de kilometri de frontiera cu Rusia, a adaugat el.

Acest anunt are loc la o zi de la prima convorbire telefonica intre noul presedinte ucrainean Petro Porosenko si omologul sau rus Vladimir Putin, in cursul careia seful statului ucrainean s-a plans de o presupusa incursiune a unor tancuri rusesti in Ucraina.

Ucraina a propus Rusiei un plan de pace

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, i-a prezentat, joi, presedintelui rus, Vladimir Putin, un plan de pace pentru Estul prorus si s-a plans de o presupusa incursiune de tancuri in teritoriul ucrainean, relateaza AFP.

"Presedintele ucrainean i-a prezentat lui Vladimir Putin planul de solutionare a situatiei din sud-estul Ucrainei", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei ruse.

Aceasta este prima conversatie intre cei doi presedinti anuntata oficial de Kremlin. Chiar daca Presedintia ucraineana a anuntat ca discutia de joi a fost "lunga si substantiala", purtatorul de cuvant al lui Porosenko a subliniat ca noul presedinte al Ucrainei s-a plans lui Putin de o presupusa incursiune a trei tancuri in teritoriul ucrainean.

"Porosenko a calificat situatia drept inacceptabila", a scris purtatorul de cuvant al presedintelui pe pagina sa de Facebook, facand aluzie la informatii potrivit carora trei tancuri datand din perioada sovietica au intrat in teritoriul ucrainean dinspre Rusia, o actiune dezmintita de Moscova. Tensiunile persista totusi in estul Ucrainei, in special la Donetk, unde o explozie - probabil un atentat - a vizat vehiculul unei lider al separatistilor din oras, Denis Pusilin, a anuntat pentru AFP o purtatoare de cuvant a autoritatilor separatiste.

Pusilin "nu se afla in vehicul" in momentul producerii exploziei, au precizat autoritatile separatiste. - Kievul controleaza o suta de kilometri de frontiera Jurnalisti ai AFP au auzit o explozie violenta, urmata de altele de intensitati mai mici produse probabil de tiruri de artilerie, cu putin timp inainte de ora locala 22.00 (22.00, ora Romaniei). Inainte de discutia dintre Putin si Porosenko, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denuntat "absenta oricaror progrese in eforturile de calmare a violentelor" si continuarea "operatiunii represive" a Kievului.

Rusia acuza Ucraina la ONU

Rusia a depus joi, la Consiliul de Securitate, un nou proiect de rezolutie vizand Ucraina, in care cere ONU sa se implice mai mult si acuza Kievul de utilizarea unor munitii cu fosfor, relateaza AFP.

Proiectul a fost prezentat in cursul unor consultari cu usile inchise pe tema situatiei din Irak, dar ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a precizat ca textul vizand Ucraina a fost bine primit si a facut obiectul unor "sugestii".

Acest proiect actualizeaza un prim text prezentat la 2 iunie. Proiectul de rezolutie indeamna la incetarea violentelor si la o implicare sporita a Natiunilor Unite in vederea negocierii unei solutii pentru conflictul din Ucraina. Moscova si-a exprimat dorinta ameliorarii foii de parcurs si lansarii unui dialog cu participarea "tuturor miscarilor politice si tuturor regiunilor" ucrainene. Potrivit lui Ciurkin, Moscova detine pentru prima data "rapoarte" cu privire la utilizarea unor munitii cu fosfor in lupte de catre fortele ucrainene.

Joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a exprimat regretul in legatura cu absenta "oricaror progrese" in eforturile promise de catre puterea ucraineana in vederea unei detensionari pe teren. "Suntem tot mai ingrijorati sa constatam absenta oricaror progrese in eforturile de calmare a violentelor, de incetare a confruntarilor, incepand cu incheierea operatiunii represive", a declarat Lavrov, citat de Itar-Tass, adaugand ca Rusia va depune un proiect de rezolutie pe aceasta tema la Consiliul de Securitate al ONU.

Scopul Rusiei este ca Ucraina "sa inceapa aplicarea foii de parcurs" elaborate in mai de presedintele OSCE, elvetianul Didier Burkhalter, potrivit lui Lavrov. "Stim ca insurgentii din sud-est sunt pregatiti sa inceteze focul, insa primul pas trebuie sa fie facut de catre autoritatile de la Kiev", a subliniat Lavrov.

El a cerut, de asemenea, o ancheta urgenta asupra unor informatii despre utilizarea unor bombe incendiare de catre fortele ucrainene. "Informatiile despre folosirea de catre fortele ucrainene a unor bombe incendiare si altor tipuri de arme neselective provoaca o ingrijorare deosebita. Aceste informatii necesita o verificare urgenta", a declarat el, citat de Itar-Tass.

Garda Nationala ucraineana a dezmintit joi dimineata aceste acuzatii, difuzate de presa de stat din Rusia, catalogandu-le ca "absurde", intr-un comunicat. Rusia a continuat, in ultimele saptamani, sa acuze fortele ucrainene ca recurg la mijloace disproportionate in operatiunea armata impotriva insurectiei, in estul tarii.

Armele cu fosfor alb, substanta care se aprinde in contact cu oxigenul din aer si arde la temperaturi foarte ridicate, nu sunt interzise de niciun tratat international. Dar folosirea lor este reglementata de protocolul III din Conventia privind armele conventionale din 1980 "asupra interzicerii sau limitarii armelor incendiare".

Doi morti in urma unor explozii din Donetk

O explozie a vizat joi, in centrul Donetkului, in estul Ucrainei, un vehicul apartinand lui Denis Pusilin, un lider al separatistilor din oras, provocand moartea a doua persoane din anturajul sau si doi raniti, au anuntat autoritatile separatiste, relateaza AFP.

Pusilin este unul dintre liderii "Republicii Populare Donetk". El "nu se afla in vehicul" in momentul producerii exploziei, au precizat autoritatile separatiste. Liderul separatistilor din Donetk a mai scapat dintr-o tentativa de asasinat, la 7 iunie, atunci cand asistentul sau a fost ucis de glont in plin centrul Donetkului.

Explozia a avut loc langa cartierul general al separatistilor, situat in fosta cladire a guvernului in centrul orasului minier Donetk. Autoritatile separatiste au anuntat mai devreme ca patru persoane au fost ranite intr-un atentat.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Criza in Ucraina. Autoritatile ucrainene au reluat controlul total asupra frontierei cu Rusia. Explozii violente la Donetk
Criza in Ucraina. Autoritatile ucrainene au reluat controlul total asupra frontierei cu Rusia. Explozii violente la Donetk

12 iunie. Administratia de la Kiev sustine ca a reluat controlul total asupra frontierei cu Rusia, care se afla sub controlul insurgentilor, informeaza AFP.

Criza in Ucraina. Cel putin 270 de oameni au murit in ultimele doua luni. Bilantul confruntarilor armate din sud-estul tarii
Criza in Ucraina. Cel putin 270 de oameni au murit in ultimele doua luni. Bilantul confruntarilor armate din sud-estul tarii

11 iunie 2014. Confruntarile armate intre serviciile de securitate ucrainene si insurgenti prorusi s-au soldat cu cel putin 270 de morti in doua luni, anunta Ministerul ucrainean al Sanatatii, citat de AFP.

Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei.
Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei. "Daca va fi respinsa, vom trece la alta faza"

Presedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri ca suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima oferta pe care Rusia o face Ucrainei si a amenintat ca trece la "alta faza" in cazul in care Kievul refuza.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.