Criza in Ucraina. Autoritatile ucrainene au reluat controlul total asupra frontierei cu Rusia. Explozii violente la Donetk

tanc pe strazile din Snijne

12 iunie. Administratia de la Kiev sustine ca a reluat controlul total asupra frontierei cu Rusia, care se afla sub controlul insurgentilor, informeaza AFP.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Joi, 12 iunie

UPDATE ORA 23:13  O explozie violenta, urmata de altele de intensitati mai mici produse probabil de tiruri de artilerie, au avut loc, joi seara, in centrul Donetkului.

UPDATE ORA 20:53: Administratia de la Kiev sustine ca a reluat controlul total asupra frontierei cu Rusia, care se afla sub controlul insurgentilor, informeaza AFP.

Citește și
vladimir putin sochi
Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei. "Daca va fi respinsa, vom trece la alta faza"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Insurgentii din est au utilizat joi, pentru prima oara, tancuri, care au facut incursiuni dinspre Rusia", precizeazaPresedintia Ucrainei.

"Am convocat o reuniune de urgenta, iar comandantii militari au anuntat reluarea controlului pe cei 100 de kilometri de frontiera care se aflau sub controlul rebelilor", adauga Presedintia ucraineana.

UPDATE ORA 17:20: Potrivit agentiei de presa Interfax Ucraina, Rusia ar fi trimis trei tancuri in regiunea Donetk. Acestea ar fi fost interceptate de trupele ucrainene in apropiere de orasul Snijne (Snejnoi, in rusa).

  Informatia a fost facuta publica de catre ministrul de Interne Arsen Avakov si este sustinuta de imaginile si clipurile postate pe retelele sociale:

 

"In aceasta seara trei tancuri au trecut din Rusia in Ucraina. Un tanc se afla in orasul Snijne, iar celelalte doua s-au mutat undeva langa oras. Acestea din urma au fost interceptate de trupele ucrainene. Lupta este in desfasurare. Avem informatii ca unul dintre tancuri a fost lovit", a declarat ministrul.

UPDATE ORA 16:46: Rusia cere o ancheta urgenta asupra informatiilor cu privire la folosirea unor bombe incendiare de catre fortele ucrainene, a declarat joi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

"Informatiile despre folosirea de catre fortele ucrainene a unor bombe incendiare si altor tipuri de arme neselective provoaca o ingrijorare deosebita. Aceste informatii necesita o verificare urgenta", a declarat Lavrov, citat de Itar-Tass.

Garda Nationala ucraineana a dezmintit joi dimineata aceste acuzatii, difuzate de presa de stat din Rusia, catalogandu-le ca "absurde", intr-un comunicat.

Agentia publica RIA Novosti a scris, citand insurgenti prorusi din estul Ucrainei, ca fortele ucrainene au utilizat bombe incendiare in satul Semenovka, langa orasul Slaviansk, un bastion prorus.

Rusia a continuat, in ultimele saptamani, sa acuze fortele ucrainene ca recurg la mijloace disproportionate in operatiunea armata impotriva insurectiei, in estul tarii.

"Nu avem nevoie de negocieri doar de dragul negocierilor. Planul de pace trebuie sa conduca la detensionarea reala a situatiei. Teroristii trebuie sa depuna armele", a declarat Porosenko.

Presedintele ucrainean nu a exclus posibilitatea organizarii "unei mese rotunde cu partile aflate in conflict", la Donetk.

Porosenko a discutat prin telefon cu vicepresedintele SUA, Joseph Biden, pentru a-l tine la curent cu negocierile initiate de duminica cu ambasadorul rus in Ucraina, Mihail Zurabov.

Discutii diplomatice intre Lavrov si Kerry

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat necesitatea stabilirii unor conditii pentru incetarea focului in regiunile din sud-estul Ucrainei, in cursul unei conversatii telefonice purtate cu secretarul de Stat american, John Kerry, relateaza AFP.

Lavrov "a subliniat necesitatea incetarii operatiunii militare a Kievului in Sud-Est, stabilirii unor conditii pentru incetarea focului, de a raspunde la nevoile umanitare urgente si de a lansa un real dialog national pe tema viitorului Ucrainei", a anuntat, intr-un comunicat, Ministerul rus de Externe.

"Un accent aparte a fost pus asupra importantei negocierilor directe intre diferitele factiuni ucrainene in vederea ajungerii la un acord pe toate aceste fronturi", a continuat ministerul, precizand ca discutia la telefon a avut loc la initiativa partii americane.

Lavrov si Kerry au anuntat, de asemena, sprijinirea eforturilor OSCE pentru punerea in aplicare a "foii de drum" prevazute in Acordurile de la Geneva din 17 aprilie.

Pe de alta parte, ei au evocat necesitatea de a-si intensifica eforturile in vederea gasirii unei solutii politice pentru criza din Siria.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Criza in Ucraina. Cel putin 270 de oameni au murit in ultimele doua luni. Bilantul confruntarilor armate din sud-estul tarii
Criza in Ucraina. Cel putin 270 de oameni au murit in ultimele doua luni. Bilantul confruntarilor armate din sud-estul tarii

11 iunie 2014. Confruntarile armate intre serviciile de securitate ucrainene si insurgenti prorusi s-au soldat cu cel putin 270 de morti in doua luni, anunta Ministerul ucrainean al Sanatatii, citat de AFP.

Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei.
Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei. "Daca va fi respinsa, vom trece la alta faza"

Presedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri ca suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima oferta pe care Rusia o face Ucrainei si a amenintat ca trece la "alta faza" in cazul in care Kievul refuza.

Criza in Ucraina. Presedintele Porosenko ordona crearea unor culoare umanitare in zonele de lupta, pentru civili
Criza in Ucraina. Presedintele Porosenko ordona crearea unor culoare umanitare in zonele de lupta, pentru civili

10 iunie 2014. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ordonat crearea unor culoare umanitare pentru a li se permite civililor sa paraseasca zonele de conflict din estul tarii.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.