Analiza StirileProTV: Europa, in fata unui exod fara precedent. Cum poate deveni Romania "poarta" spre UE pentru imigranti
Europa priveste neputincioasa cum granitele ii sunt luate cu asalt, zilnic, de mii de refugiati disperati. In timp ce oficialii cauta o solutie, tarile in care au ajuns deja valurile de imigranti sunt pregatite sa ia decizii radicale.
Guvernul de la Budapesta vrea sa ceara aprobarea Parlamentului pentru a trimite armata la granita cu Serbia. Si Bulgaria a trimis blindate la granita cu Macedonia. Fara vreun avertisment sau pregatire, Europa s-a trezit in fata unui exod fara precedent in istoria recenta.
Aproape 300.000 de imigranti au venit pana acum in Europa, din Asia si Orient, iar acest exod, de proportii biblice, continua in ritmul a catorva mii de transfugi zilnic. Europa pare sufocata, dar nu este. Inca. Si asta pentru ca inca nu s-a ajuns atins punctul critic, cand vom numara, probabil, peste un milion de imigranti numai in acest an.
De unde vin, cum vin, cati mor pe drum, unde se duc si, mai ales, de ce? Bazinul de unde se aduna e reprezentat cele mai sarace, nesigure si ravasite de razboi tari de pe glob: Afganistan, Pakistan, Iran, Irak, Siria, Eritreea. Pentru cateva mii de dolari, trec frontierele terestre, pana in Turcia, iar pentru alte mii de dolari, Marea Mediterana, in barci improprii.
Mor cu miile, inecati, deopotriva, tineri, copii sau batrani. Grecia, Macedonia, Serbia si Ungaria sint doar tari de tranzit, care nu stiu deocamdata ce sa faca: sa lase valul sa treaca mai departe spre vestul bogat al continentului sau sa il opreasca, vremelnic.
Nu poti sa tragi in plin in civil si nici sa opresti oameni disperati cu garduri de sarma ghimpata. Vor cu orice pret sa ajunga in Germania, Austria, Olanda, Suedia sau Norvegia. Taramul fagaduintei pentru ei: tari bogate, cu protectie sociala, unde sa isi ia viata de la capat.
Criza fara precedent pentru Europa
In drumul lor spre Occidentul imbelsugat, imigrantii au umplut plajele si parcurile insulelor grecesti, dar si gara de Est, cea mai mare din Budapesta, transformata peste noapte in centru de refugiati.
De-o parte, Occidentul visat, de cealalta parte, lumea a treia, plina de saracie si orori ale razboiului. Doua civilizatii, fata in fata, fiecare pandita de pericole. Pentru imigranti, dincolo de calatoria de mii de kilometri, pericolul este ca Occidentul sa ii bage pe toti in aceeasi oala cu fundamentalistii musulmani, sa ii iconfunde cu islamistii radicali si teroristii. Pentru Vestul Europei, pericolul este ca printre sutele de mii de nenorociti ai sortii, Statul Islamic sa-si trimita jihadistii si sa-si organizeze celule jihadiste, in adormire, pe continent, gata sa propage teroarea, la ordin.
Oficialii europeni incearca din aprilie sa gaseasca un raspuns comun in fata valului de imigranti. Discutiile de pana acum s-au incheiat cu indemnuri la solidaritate si indicatii pentru Grecia si Italia, tarile care sunt porti de intrare pentru imigranti. Dar nu a fost luata nici o masura concreta.
Angela Merkel, cancelarul Germanieia: "Luna viitoare vom face modificari in legislatie, intrucat nu putem merge mai departe pretinzand ca lucrurile nu s-au schimbat, cand, de fapt, noi ne confruntam cu proovcari carora le putem gasi rezolvare daca facem front unit si exploram cai noi de abordare."
Subiectul spinos al impartirii responsabilitatii va fi abordat si in cadrul summitului Balcanilor de vest, care va avea loc maine la Viena.
Nicu Sava, sociolog, expert relatii internationale: "Europa este total nepregatita in ce priveste gestionarea acestei crize umanitare de proportii din nordul africii si orientul mijlociu. este o dovada a incapacitatii sale politice, sper eu temporare, de a gestiona astfel de situatii. este un produs al lipsei sale de prevedere si lipsei de politici care sa atenueze astfel de crize."
Europa pare sa doarma si nu isi da seama ca are de-a face cu cea mai mare criza a refugiatilor, de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Niciun stat al Uniunii Europene nu si-a luat masuri
Unde vor dormi sutele de mii de imigranti? Ce vor manca, cine ii va invata limba tarii de adoptie, cum se vor plia pe o cultura occidentala pe care nu o cunosc si nu o inteleg? Cine ii va scolariza, cine ii va angaja pe imigranti, unde isi vor petrece timpul, unde se vor ruga? Taberele de refugiati nu sint o solutie pe termen lung si Europa, abia incepe sa realizeze asta."
Tara noastra nu se afla pe ruta migratiei catre Vest. Insa Romania se pregateste si ea pentru ce ar putea urma. Vice prim-ministrul pentru securitate nationala l-a informat miercuri pe presedintele Iohannis ca va concova joi un comitet national pentru situatii speciale. Autoritatile de la Bucuresti vor evalua posibilul impact asupra Romaniei al valului de imigranti care se deplaseaza la mica distanta de frontierele noastre.
Nicu Sava, sociolog, expert relatii internationale: "Pentru imigrantii care ar sosi din Turcia, Romania este prima destinatie ca tara a Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, pentru refugiatii sirieni care tranziteaza Turcia, Romania este o poarta de intrare. Lucrul acesta se poate intampla oricand, avand in vedere ca Siria este furnizorul principal de refugiati straini."
Totodata, Ministerul Afacerilor Externe i-a informat pe romanii care se afla in Republica Macedonia ca a fost instaurata starea de necesitate in zonele sensibile de la granita cu Grecia, in sud, si de la cea cu Serbia, in nord.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, Turcia, analiza, stirile protv, imigranti, sinistrati,
Dată publicare:
26-08-2015 19:03