Criză globală după atacul din Arabia Saudită. Putin: ”Suntem pregătiți”

17-09-2019 18:41

Arabia Saudită invită experţi internaţionali să ancheteze atacarea instalaţiilor sale petroliere, agresiune pentru care Washingtonul suspectează Iranul.

Dispariţia dintr-un foc, de pe piaţă, a 6 milioane de barili, a declanşat o criză globală, nemaivăzută de la primul război din Golf, din 1991.

Atacarea instalaţiilor petroliere din estul Arabiei Saudite a fost revendicata de către rebelii yemeniţi huthi, care înfruntă de cinci ani o coaliţie condusă de Arabia Saudită.

Hassan Rouhani, președintele Iranului: ”Rădăcina problemei este invadarea Yemenului (de către saudiţi). Întrebarea mea pentru saudiţi este: "De ce aţi invadat Yemenul, de ce îi bombardaţi zilnic, de ce îi ucideţi pe yemeniţi? Yemenul nu are de ales decât să răspundă acestor agresiuni şi fluxului de arme pe care americanii şi europenii le trimit Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite”.

Anchetatorii saudiţi şi americani au stabilit, cu "un grad foarte înalt de probabilitate", că atacul din week-end ar fi fost realizat NU cu drone ci cu rachete de croazieră, lansate de la o bază din Iran, aproape de graniţa irakiană.

Donald Trump, președintele american: ”Dacă vreau să încep un război? Nu vreau război cu nimeni! Avem cea mai puternică armată din lume, am cheltuit peste 1500 de miliarde de dolari în ultima perioadă cu armata. Nimeni nu se apropie măcar de acest nivel al investiţiilor. Nu vreau război cu nimeni, dar suntem mai pregătiţi de război decât oricine altcineva”.

La întâlnirea de ieri, de la Ankara, cu preşedinţii iranian şi turc, liderul rus Vladimir Putin şi-a permis o sugestie insolentă, care, însă, i-a încântat pe aliaţii săi iranieni, inamici declaraţi ai Arabiei Saudite.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Coranul spune că singura violență acceptabilă este autoapărarea. Suntem pregătiţi să furnizăm asistenta potrivită Arabiei Saudite ca să se apere de atacuri. Nu trebuie decât ca responsabilii politici de la Riad să ia decizia înţeleaptă de a achiziţiona sistemul de apărare antiracheta rusesc S-300, cum a făcut deja Iranul, ori sistemul de ultima generaţie S-400 Triumph, pe care Turcia tocmai l-a cumpărat de la Rusia”.

Dincolo de glume şi ironii, ameninţările sunt cât se poate de reale. Nu doar în privinţa unei crize a petrolului, pentru că atacul cu drone asupra celei mai mari rafinării din lume a redus cu peste 5 la sută producţia mondială de petrol. Creşte tot mai mult şi riscul unei escaladări militare între Washington şi Teheran.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO