Criza financiara a avut un cuvant greu de spus. Islanda a renuntat la aderarea la Uniunea Europeana
Islanda a anuntat joi ca a renuntat la aderarea la Uniunea Europeana, potrivit angajamentului asumat de catre Guvernul de centru-dreapta in urma alegerilor care au avut loc in urma cu doi ani, relateaza Wall Street Journal, conform Mediafax.
Ministrul islandez de Externe Gunnar Bragi Sveinsson a informat joi presedintia letona a UE si Comisia Europeana ca Guvernul a decis sa nu reia negocierile de aderare la blocul celor 28 de state, a anuntat Ministerul de Externe intr-un comunicat. "Guvernul considera ca Islanda nu mai este stat candidat si solicita UE sa actioneze in consecinta din acest moment", se arata in comunicat.
Reykjavikul a luat aceasta decizie in urma unor consultari extinse cu Bruxellesul, in ultimele saptamani, precizeaza ministerul, fara sa prezinte motivele acestei decizii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Guvernul eurosceptic, din care fac parte Partidul Progresului si Partidul Independentei, a suspendat negocierile de aderare in septembrie 2013, dupa ce a venit la putere in primavara aceluiasi an in baza unei platforme care includea un referendum asupra aderarii la Uniune. O decizie de a renunta la aceasta promisiune electorala, in februarie anul trecut, a fost intampinata cu proteste in tara, insa Guvernul si-a continuat linia.
Islanda a fost dur afectata de criza financiara, dupa ce trei banci s-au prabusit in timpul crizei din 2008. Aceste probleme au alimentat sustinerea fata de aderarea la UE, iar Islanda si-a prezentat candidatura in 2009. Insa sustinerea publica a scazut dupa izbucnirea crizei datoriilor suverane si din cauza unor disensiuni cu Bruxellesul asupra cotelor de pescuit.