Criza in Ucraina. Kievul cere "Pacea de Paste" in Estul Europei. Conditiile in care ar putea fi reluate actiunile militare
19 aprilie 2014. Ministrul de Externe ucrainean a declarat pentru BBC ca operatiunile militare impotriva militantilor pro-rusi din estul tarii au fost suspendate pe perioada sarbatorilor pascale.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
ORA 21:00 Andriy Deshchytsia a adaugat ca serviciile de securitate vor relua actiunile militare numai in cazul in care separatistii refuza sa elibereze sediile guvernamentale pe care le-au ocupat in mai multe orase, sfidand astfel intelegerea la care partile au ajuns in cursul zilei de joi.
Kremlinul a raspuns imediat, acuzand Casa Alba ca trateaza Moscova ca pe "un elev vinovat".
Pe de alta parte, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca ii va decora pe cei care au participat la actiunile de anexare a Crimeei, luna trecuta.
ORA 19:11 Autoritatile americane ar urma sa anunte, saptamana viitoare, trimiterea de trupe americane in Polonia pentru a consolida prezenta NATO, intr-un context marcat de tensiuni cu Ucraina vecina, a declarat ministrul polonez al Apararii.
Potrivit declaratiilor ministrului Apararii Tomasz Siemoniak, care s-a intalnit joi cu omologul sau american Chuck Hagel, oficialii americani lucreaza deja la detaliile acestui plan in care Polonia va juca un rol motor "sub patronaj american".
Potrivit lui, militari americani vor fi mobilizati si in tarile baltice, tot pentru consolidarea prezentei NATO in Europa Centrala si Orientala.
Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a subliniat ca un anumit numar de masuri sunt avute in vedere "pentru consolidarea reactivitatii pe uscat, aer sau apa in Europa".
"Unele dintre aceste masuri vor fi luate bilateral cu natiuni membre NATO. Altele vor fi puse in aplicare in cadrul Aliantei", a adaugat el.
"Vorbim, de asemenea, despre prezenta trupelor americane in Polonia", a declarat ministrul polonez in cadrul unei conferinte de presa comune cu Chuck Hagel, ferindu-se totusi sa ceara instalarea unor baze americane pe teritoriul polonez, o cerere formulata de opozitia conservatoare poloneza.
"Pot fi oportunitati pentru mobilizarea fortelor pe baza de rotatie, dar nicio decizie nu a fost luata si vom continua sa discutam, ca si cu NATO", a raspuns Chuck Hagel.
ORA 14:02 Majoritatea navelor de razboi si de sustinere ucrainene, care se aflau pana in prezent la o baza navala din Crimeea, se indreptau sambata catre portul Odesa, a anuntat publicatia "Flota ucraineana", citata de RIA Novosti.
Potrivit cotidianului, nava de debarcare Kirovograd, corveta de lupta antisubmarin Vinnita, nava de patrula Herson, remorcherul Kovel, petrolierul Gorlovka si vedeta de remorcare Novoozernoie au parasit baza navala din Novoozernoie "dupa ce flota rusa a Marii Negre a deblocat iesirea lacului Donuzlav", conform unei intelegeri intre Ministerele Apararii rus si ucrainean.
Rusia a predat Ucrainei 389 de blindate, opt elicoptere si trei nave de razboi care se aflau in Crimeea, inainte de a suspenda procedura de predare a materialelor de razboi marti, pentru a evita ca acestea sa fie folosite impotriva civililor in Ucraina, sustine agentia rusa.
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, SAMBATA, 19 APRILIE
ORA 11:52 Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sambata ca "nimic nu impiedica" normalizarea relatiilor dintre Rusia si Occident, care traverseaza cea mai grava criza de la sfarsitul Razboiului Rece din cauza situatiei din Ucraina, relateaza AFP.
"Cred ca nu exista nimic care sa impiedice normalizarea si o cooperare normala", a declarat Putin intr-un interviu televizat.
"Acest lucru nu depinde de noi. Sau nu numai de noi. Acesta depinde de partenerii nostri", a adaugat el.
Rusia isi mentine trupele la granita cu Ucraina
"Avem trupe in diverse regiunii ale tarii si exista si in apropierea frontierelor Ucrainei", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei ruse.
"Unele unitati sunt stationate permanent in apropierea frontierelor Ucrainei, altele au fost trimise acum, din cauza situatiei", a spus Dmitri Peskov.
Separatistii rusi apeleaza la masuri antisemite in estul Ucrainei
Presedintele american Barack Obama si-a exprimat "dezgustul" fata de adoptarea unor masuri antiseminte de catre activisti prorusi, la Donetk, a anuntat consilierul prezidential american pentru Securitatea Nationala, Susan Rice, relateaza AFP.
Activistii prorusi din regiunea ucraineana Donetk i-au obligat pe evreii cu varsta de peste 16 ani sa se inregistreze la sediul administratei locale pana pe 3 mai. Pentru aceasta procedura, evreii sunt trebuie sa achite o taxa de 50 de dolari (aproximativ 36 de euro) si sa prezinte documente privind religia lor, componenta familiei si bunurile pe care le detin.
"Daca evreii refuza sa se inregistreze, atunci cetatenia lor va fi retrasa, bunurile vor fi confiscate, iar ei insisi vor fi deportati", mentioneaza activistii, care la 7 aprilie au proclamat "Republica de la Donetk" si au ocupat institutiile regionale.
"Presedintele (american) si-a exprimat dezgustul" fata de aceasta situatie, a declarat Susan Rice, care a apreciat ca astfel de masuri "nu-si au locul in secolul XXI".
Obama condemns 'utterly sickening' anti-Semitic flyers reportedly distributed in eastern Ukraine http://t.co/NhQspJMDVV
— ITV News (@itvnews) April 19, 2014
Anterior, secretarul de Stat american, John Kerry, a apreciat ca aceste masuri antisemite sunt "intolerabile si grotesti".
"Acest lucru este mai mult decat inacceptabil si intolerabil. Este grotesc", a afirmat Kerry, in cadrul unei conferinte, dupa acordul la care s-a ajuns, joi, in timpul reuniunii de la Geneva.
Rabbi details the moment anti-Semitic flyers were left at a Donetsk synagogue: http://t.co/tTboBovZm9 - @MarquardtA pic.twitter.com/2kyxfLXb7b
— ABC News (@ABC) April 18, 2014
Romii din Slaviansk au fost jefuiti si batuti
Separatisti prorusi din orasul ucrainean Slaviansk ataca si jefuiesc romi, indiferent de varsta si sexul acestora, a anuntat sambata dimineata agentia oficiala Ukrinform.
"Separatisti inarmati patrund in casele romilor, ii bat si jefuiesc, indiferent de varsta si sexul lor. In special, au fost agresati cativa copii si femei", a relatat un jurnalist pentru site-ul Novosti Donbassa. Agresorii afirma ca actioneaza in baza unui ordin primit din partea "primarului poporului" Veaceslav Ponomariov.
Potrivit unor martori, persoane inarmate scot din casele romilor obiecte de valoare pe care le incarca in camioane.
Rusia considera ca Ianukovici este presedintele legitim al Ucrainei
Kremlinul a apreciat, vineri, ca presedintele ucrainean demis Viktor Ianukovici este in continuare liderul legitim al Ucrainei, insa el este nevoit sa se afle sub protectia Rusiei, deoarece viata sa este in pericol, relateaza RIA Novosti.
"Ianukovici este presedintele legitim al Ucrainei", a subliniat purtatorul de cuvant al Presedintiei ruse, Dmitri Peskov, intr-o emisiune a postului de televiziune Rossia 1.
"El se afla in Rusia, deoarece barbatii pot intra pe teritoriul acestei tari", a ironizat Peskov, cu referire la decizia Ucrainei de a interzice intrarea pe teritoriul sau a barbatilor rusi cu varsta intre 16 si 60 de ani. Purtatorul de cuvant a mentionat ca Ianukovici "este, de fapt, nevoit sa se afle aici, sub protectia Rusiei, deoarece in Ucraina viata sa este in pericol". Peskov a fost de acord cu afirmatia prezentatorului emisiunii privind tendinta Statelor Unite si Uniunii Europene de a inlatura de la putere lideri mondiali care nu servesc interesele lor.
"Trebuie sa fii un lider la fel de puternic ca (presedintele rus Vladimir) Putin pentru a riposta" acestor incercari, a adaugat purtatorul de cuvant al Kremlinului.
Tatarii din Crimeea care nu accepta cetatenia rusa sunt concediati
Tatarii care locuiesc in Crimeea si nu accepta sa devina cetateni rusi sunt concediati, a declarat liderul minoritatii tatare Mustafa Djemilev, citat de site-ul Gazeta.ua.
"Situatia din Crimeea este deplorabila. Politia verifica la fiecare pas documentele. Oamenii nu stiu ce sa creada. Tatarii care refuza sa devina cetateni ai Rusiei sunt concediati si li se spune ca nu vor mai putea fi angajati", a denuntat Djemilev.
"Acesti tatari pierd, de asemenea, dreptul la proprietate asupra bunurilor lor", a adaugat el. Tatarii din Crimeea, care reprezinta aproximativ 12 la suta din populatie, s-au opus ferm referendumului din 16 martie, si au votat in favoarea crearii unei autonomii.
Minoritatea tatara nu are incredere in Moscova de cand Iosif Stalin a ordonat deportarea in masa a tatarilor din Crimeea catre Asia Centrala, la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand jumatate dintre acestia au murit pe drum. Lor nu li s-a permis sa se intoarca in Crimea inainte de sfarsitul anilor 1980.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, armata, criza, crimeea, conflict,
Dată publicare:
19-04-2014 07:54