Criza din R. Moldova. Cele două centre de putere formate la Chișinău. Sediul Guvernului, înconjurat de poliție

Ultima actualizare: 11-06-2019 09:50

Criza politică se adâncește la Chișinău, unde două guverne au ținut luni ședințe separate.

Noul cabinet condus de Maia Sandu e recunoscut de Uniunea Europeană, de Statele Unite, dar și de Federația Rusă, însă a fost declarat nelegitim de Curtea Constituțională aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Întrebat dacă România recunoaşte cabinetul Maia Sandu, Teodor Meleșcanu a răspuns că "nu exista instituţia recunoaşterii guvernului". Mai mult, s-a pronunţat pentru alegeri anticipate, în septembrie, aşa cum doreşte Partidul Democrat al lui Plahotniuc.

Melescanu a ţinut să precizeze, că este doar un punct de vedere personal.

Guvernele din Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia au transmis luni seară o scrisoare comună în care precizează că, cităm, "susțin Parlamentul Moldovei ca reprezentant al poporului Republicii Moldova și ca cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate".

Cu câteva ore înainte, preşedintele Dumei de Stat din Rusia, Viaceslav Volodin, a scris pe Twitter ca, cităm, ”autoritățile alese în mod legitim vor sprijini dezvoltarea Moldovei în spiritul supremației legii, democrației și respectării alegerii cetățenilor”. E una dintre puţinele dăţi când statele din Vest şi Rusia au avut o poziţie similară în cazul Moldovei.

Întrebat de jurnalişti dacă România recunoaşte guvernul Maia Sandu, aşa cum au făcut-o deja Uniunea Europeană, dar şi Rusia, ministrul de externe de la Bucureşti a evitat răspunsul.

Teodor Melescanu: ”Nu exista instituţia recunoaşterii guvernului. Ca vechi politician, eu cred că atunci când lucrurile se încurcă, soluţia e să ne întoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problemă.”

Şeful diplomaţiei române a ţinut să precizeze că a exprimat opinia sa personală.

La Chişinău s-au format două centre de putere: pe de o parte guvernul condus de fostul premier, pe de alta, executivul format de coaliţia dintre socialiștii proruși și partidele proeuropene, condus de Maia Sandu. Sediul Guvernului a fost înconjurat de trupe de elită ale poliţiei, semn ca instituțiile de forță sunt încă de partea așa-numitului "Guvern Filip", aşa că miniştrii Maiei Sandu s-au reunit la Parlament.

Criza politică din Moldova a fost amplificată de o serie de hotărâri ale Curţii Constituţionale, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc: parlamentul a fost dizolvat, numirea noului guvern condus de Maia Sandu a fost declarată neconstituţionala şi preşedintele Igor Dodon a fost suspendat, fiind înlocuit cu Pavel Filip.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO