Misiune NASA de 1,4 miliarde de dolari, pentru salvarea telescopului Hubble
NASA este pregatita sa trimita sapte astronauti intr-una din cele mai periculoase misiuni efectuate vreodata de o naveta americana.
Membrii echipajului trebuie sa repare telescopul Hubble, instrumentul spatial care a revolutionat astronomia.
Insa naveta Atlantis va trebui sa isi faca loc printre resturile de tot felul, care reprezinta asa-numitul "gunoi spatial". Si risca o coliziune fatala, la 560 de kilometri deasupra pamantului.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Misiunea, care a costat NASA 1,4 miliarde de dolari, e considerata atat de periculoasa incat a fost anulata, in trecut, de sefii Agentiei Spatiale Americane. Acum, a primit "unda verde" numai dupa ce a fost pregatita si o naveta de salvare, cu propriul echipaj, gata sa intervina pentru a-si salva colegii daca s-ar produce o catastrofa.
"Gunoi spatial" reprezinta de fapt resturi de sateliti distrusi si de rachete de la misiunile din trecut, pe care il poate intalni Atlantis in drumul sau catre telescopul Hubble.
Acesta se afla la o altitudinde de 560 de kilometri, in conditiile in care statia spatiala internationala, vizitata frecvent de navetele americane, orbiteaza la "numai" 350 de kilometri.
Insa Hubble merita efortul unei misuni de reparatie. Lansat in 1990, venerabilul telescop ne-a ajutat sa patrundem o parte din misterele Universului proband, de exemplu, existenta gaurilor negre. Si ne-a trimis imagini fascinante despre galaxii si planete indepartate.
Acum, Hubble are nevoie de reparatii serioase si va primi si noi echipamente care sa-i "ascuta" vederea.