Fenomen astronomic spectaculos! Cometa Lu-Lin, la "doi pasi" de Pamant
Marti, corpul ceresc botezat Lu-Lin a fost la doar 61 de milioane de kilometri de noi, adica o nimica toata raportat la scara sistemului solar.
Momentul in care cometa Lu-Lin a trecut in drumul ei prin cel mai apropiat punct de planeta noastra se intampla la 5:00 dimineata. La acea ora, distanta dintre stea si Pamant reprezenta jumatate din distanta dintre noi si soare.
Vorbim despre un corp ceresc foarte frumos - este verzui datorita gazelor de la suprafata, iar una dintre cozi este indreptata in directia de mers. Se pare ca aceasta cometa viziteaza sistemul nostru solar pentru prima data.
Inca o curiozitate care le-a atras atentia astronomilor este si ca Lulin graviteaza in jurul Soarelui contrar sensului planetelor din sistemul solar.
De cand au descoperit-o pe Lu-Lin, astronomii nu si-au mai luat ochii de pe cer. Daca in 10 ianuarie cometa a fost in punctul cel mai apropiat de soare - la 90 de milioane de kilometri distanta, pe 24 februarie corpul stralucitor s-a apropiat teribil si de pamant.
Asa ca cercetatorii romani s-au instalat noaptea trecuta in camp deschis, departe de luminile orasului ca sa admire aceasta minunata stea cu coada.
Potrivit specialistilor cometa s-a format undeva in afara sistemului solar. A fost descoperita de un tanar chinez in 1997 care a studiat o poza facuta in Taiwan la observatorul Lulin. Aviz romanticilor, si nu numai, Lu-lin poate fi urmarita in fiecare seara, pana la sfarsitul lunii martie.