Coruptia la nivelul Guvernului, criticata in raportul SUA despre Romania. Ce alte probleme ne sunt semnalate de peste ocean
''Coruptia ramane o problema majora a Romaniei, iar tentativele politicienilor de a atinge independenta justitiei nu ne fac cinste deloc''. Mesajul raspicat vine de peste ocean.
Potrivit raportului anual, intocmit de ''Departamentul de Stat American'', nu reusim sa respectam drepturile omului si avem in continuare conditii precare in penitenciare.
Raportul Departamentului de Stat al SUA pune degetul pe o rana veche la noi in tara- coruptia la nivelul Guvernului. Avem legi care prevad expres pedepse penale pentru oficialii corupti, insa Guvernul nu le-a aplicat eficient, acuza specialistii in drepturile omului. Mai mult, acestia spun ca "(...) unii oficiali, inclusiv judecatori s-au implicat in practici de coruptie fara sa fie trasi la raspundere. Vorbim, totodata, si de imunitatea in fata legii, de care se bucura actuali si fosti membrii ai guvernului, unii dintre ei, chiar fosti membri ai Parlamentului."
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Coruptia a fost larg raspandita mai ales in domeniul achizitiilor publice, constata americanii, iar agentiile care ar fi trebuit sa sanctioneze si sa semnaleze faptele de coruptie au fost in general inactive.
Raportul Departamentului de Stat al SUA mai arata ca in 2014 libertatea presei a avut de suferit - unii jurnalisti au fost insultati sau hartuiti de politicieni sau cetateni. Prim-ministrul Victor Ponta si fostul sau purtator de cuvant Mirel Palada au denigrat in mod public jurnalisti care au criticat politica Guvernului.
"In iulie 2014, Ponta i-a numit pe reporterii agentiei de presa Mediafax mujahedini si talibani, iar in august Palada, pe pagina sa de Facebook, a calificat unii jurnalisti drept dobitoci, adaugand ca ar simti placere sa ii execute electric", mai arata raportul Departamentului de Stat al SUA.
De asemenea, raman de actualitate abuzurile politiei asupra cetatenilor, discriminarea minoritatilor, in special a romilor, centrele de detentie si arest preventiv, violenta si discriminarea femeilor sau drepturile angajatilor.