Prejudiciu de 670 de mil EURO in dosarul primarului Andrei Chiliman. Daca aveam toti banii astia credeti ca mai eram primar?

×
Codul embed a fost copiat

Cercetat pentru coruptie, edilul sectorului 1 al Capitalei a mers luni la DNA impreuna cu consiliera sa, implicata in acelasi dosar.

Procurorii DNA vorbesc despre un prejudiciu fabulos. Mai exact, ametitoarea suma, de 670 de milioane de euro. Drept urmare, au instituit sechestru pe conturile, imobilele, terenurile, autoturismele, si actiunile celor patru persoane, cercetate in dosar, pentru fapte de coruptie. Primarul Chiliman si consilierii sai, au parut surprinsi de banii vehiculati.

"Daca aveam toti banii astia credeti ca mai eram primar? Fiti seriosi", a spus Andrei Chiliman, la intrarea in sediul DNA.

Primarul sectorului 1 spune ca nu are aceasta suma. Adica 670 de milioane de euro, cat vor sa recupereze de la el procurorii anticoruptie, binenteles daca va fi gasit vinovat de faptele de care este acuzat.

Chiliman are o situatie materiala de invididat chiar si fara banii despre care spun anchetatorii i-a primit in schimbul unui trafic de influenta. 11 terenuri, in Bcuresti si in tara, mostenire de familie, dar si mai multe case in Capitala, fiecare cu o valoare de piata de cateva sute de mii de euro.

Citește și
Andrei Chiliman - stiri
Andrei Chiliman, plasat sub control judiciar. Cum s-ar fi impartit spaga la Primaria Sectorului 1

Chiliman: Pe declaratia mea de avere s-a pus sechestru in totalitate. Daca vreti mai mult nu va spun.
Reporter: Va ganditi sa va dati demisia?
Chiliman: Hai sa nu vorbim despre lucrurile astea.

Una dintre proprietatile lui Andrei Chiliman pe care procurorii DNA vor pune secestrul asigurator este reprezentata de un sfert dintr-o vila impresionananta situata in inima Capitalei. Iar o alta este o bijuterie arhitecturala situata la cativa pasi distanta. Pe toata durata anchetei, Chiliman nu va avea voie sa vanda nici macar o singura camera, iar daca va fi gasit vinovat intreaga avere a edilului va fi vanduta la licitatie.

Cel de-al doilea acuzat in dosarul de la Ploiesti este deputatul Vlad Moisescu. In locuinta acestuia, la perchezitii, s-a gasit un contract sub semnatura privata confrom caruia mama sotiei lui Vlad Moisescu isi imprumuta cu 3 miliarde de lei propria fiica. Asa spun surse din ancheta ar fi incercat suspectii sa acopere banii primiti ilegal de-a lungul anilor de la cei care voiau sa obtina contracte cu primaria sectorului 1.

Vlad Moisescu, fost deputat: 'Este un act sub semnatura privata care nu a avut niciun fel de consecinta, dar cel mai important nu are absolut nicio legatura cu primaria sectorului 1.
Reporter: Este vorba de 670
Vlad Moisescu: Nu au existat acesti bani, este vorba de o eroare materiala pe numele lui Dumnezeu, este o eroare materiala de denominare a celui care a intocmit actul.

Lui Moisescu anchetatorii i-au cerut sa prezinte o lista cu intreaga sa avere. Primarul Chiliman insa recunoaste ca tot ce are trecut in hartii este de acum la dispozitia anchetatorilor.

Ceilalti doi suspecti din acest dosar sunt si ei suparati de masura impusa de procurori.

Ioana Costescu: "Tot ce pot sa va spun in acest moment este ca vom face contestatie la acesata masura."

Ion Brad: "Cred ca fratii Grimm sunt extrem de invidiosi pe DNA pentru ca sunt niste inventii greu de inteles. Poate sa fie interese politice, sa scape ei de ceva anume nu stiu nu cunosc.

Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ileana Costescu si Ion Brad sunt cercetati sub control judiciar pentru ca ar fi primit bani de la patronii unor firme de constructii ca sa le acorde contracte cu primaria sectorului 1 timp de 7 ani. Spaga s-ar fi impartit intre cei 4 suspecti, iar societatile au primit lucrari de asfaltare si reabuilitare de blocuri totalizand, zeci de milioane de lei.

Acuzatiile aduse de DNA

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman si consiliera acestuia, Ioana Costescu, sunt cercetati pentru fapte de coruptie intr-o cauza care este conectata la dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu. Tot luni au ajuns la DNA Ploiesti si ceilalti doi inculpati in aceasta cauza, fostul trezorieri PNL Vlad Moisescu si consilierul local Ion Brad.

Procurorii DNA Ploiesti au dispus luarea masurii asiguratorii constand in indisponibilizarea prin instituirea sechestrului pana la concurenta sumei de trei miliarde lei, echivalent a 670 de milioane euro, pe bunurile primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, si ale celor trei apropiati ai sai - Vlad Moisescu, Ioana Costescu si Ion Brad, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele au aratat ca celor patru inculpati li se va comunica dispunerea sechestrului si pana la concurenta carei sume urmeaza sa se identifice bunuri si conturi ale lor.

Potrivit surselor, anchetatorii au dispus luarea masurii asiguratorii constand in indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile, bunurilor imobile, actiunilor si partilor sociale detinute, sumelor existente in conturile bancare, precum si poprirea sumelor ce urmeaza a fi incasate in conturile apartinand celor patru pana la concurenta sumei de trei miliarde lei.

Potrivit DNA, incepand cu anul 2004, dupa alegerile locale, la initiativa lui Vlad Moisescu a fost constituit un grup infractional organizat, din care mai faceau parte Chiliman, Costescu si Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de coruptie, care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10% si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita si incasa comisioanele si dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu si Ion Brad derulau activitati de determinare a platii comisioanelor si de incasare a acestora iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societatilor agreate in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor si, ulterior, pe parcursul derularii acestora.

Banii primiti de la reprezentantii societatilor comerciale au fost impartiti in urmatoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL - filiala Sector 1. DNA arata ca diferenta de 15% a fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite.

Gruparea ar fi obtinut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentata de Traian Horpos si Alexandru Horpos, suma ce reprezenta 10% din platile efectuate de catre Primaria sectorului 1 catre firma, in perioada 2007 - 2014, in baza contractelor incheiate cu institutia publica. De asemenea, grupul a obtinut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentata de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Primarul Andrei Chiliman, suspendat in urma acuzatiilor de coruptie. Ce legatura avea cu campania prezidentiala a lui Ponta
Primarul Andrei Chiliman, suspendat in urma acuzatiilor de coruptie. Ce legatura avea cu campania prezidentiala a lui Ponta

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat sambata ca "nu exista niciun fel de dovezi" in dosarul in care este cercetat, relateaza Agerpres.

Andrei Chiliman, plasat sub control judiciar. Cum s-ar fi impartit spaga la Primaria Sectorului 1
Andrei Chiliman, plasat sub control judiciar. Cum s-ar fi impartit spaga la Primaria Sectorului 1

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost retinut joi seara de procurorii anticoruptie si si-a petrecut noaptea in arestul IPJ Prahova.

Tariceanu, despre excluderea lui Chiliman: Mi-a lasat un gust amar; am asistat la o executie publica
Tariceanu, despre excluderea lui Chiliman: Mi-a lasat un gust amar; am asistat la o executie publica

Senatorul PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca excluderea lui Andrei Chiliman din PNL i-a lasat un gust amar, el aratand ca a asistat la "o executie publica" a unui vechi membru liberal.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.