Corriere della Sera: Planul secret al lui Boris Johnson pentru a separa Ucraina de Rusia și UE: Commonwealth-ul european

Ultima actualizare: 27-05-2022 13:22
boris johnson, volodimir zelenski
Getty

Presa din Italia anunță că premierul britanic Boris Johnson propune să creeze o alternativă la Uniunea Europeană.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Cotidianul italian Corriere Della Sera notează faptul că tot mai multe țări europene ar fi nemulțumite de politica Bruxelles-ului, dar și de poziția bizară a unor state din bloc, cum ar fi Germania, în ceea ce privește agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, planul secret al lui Boris Johnson este acela de a crea Commonwealth-ul european (Comunitatea Națiunilor europene), tocmai pentru a ajuta Ucraina să se rupă de Rusia și de Uniunea Europeană.

Jurnaliștii italinei susțin că prim-ministrul Marii Britanii a invitat deja Kievul să facă parte din acest noul model Commonwealth european, care va include și țările din Europa de Est.

Boris Johnson ar fi discutat de cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind propunerea de a înființa o alternativă a UE în plan economic, politic și militar.

„Premierul i-a prezentat pentru prima dată ideea sa lui Volodimir Zelenski atunci când președintele Ucrainei l-a primit la Kiev, pe 9 aprilie. Modelul Commonwealth-ului european pe care îl are în vedere Boris Johnson va avea ca lider Marea Britanie și va include, pe lângă Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, și posibil și Turcia într-o etapă ulterioară. După vizita premierului de la Londra la Kiev, negocierile continuă, iar curtarea Ucrainei de către Marea Britanie devine mai insistentă”, scrie în articolul său Federico Fubini, redactor-șef al Corriere della Sera.

Fubini a conturat acest articol pe „baza propriilor surse informate din afara Londrei”, și notează că Johnson propune o alianță de state „geloase” pe suveranitatea lor națională, liberale în economie și hotărâte să manifeste o intransigență maximă față de amenințarea militară a Moscovei.

Kievul nu ar fi acceptat, dar nici nu ar fi respins ideea

Ucraina, consideră jurnaliștii, nu a acceptat, dar nici nu a respins ideea Marii Britanii.

„Elita ucraineană s-a convins că în palatele puterii din Germania și Franța, puțini sunt cei care speră la înfrângerea lui Vladimir Putin: întârzierile cu sancțiunile și furnizarea de arme au săpat acum un șanț politic. Prin urmare, Zelenski așteaptă summitul european din 23 iunie, când liderii a douăzeci și șapte de țări vor trebui să decidă dacă vor recunoaște sau nu Ucrainei statutul de 'candidat' pentru a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană”, mai scrie Corriere della Sera.

În ceea ce privește obținerea de către Ucraina a statutului de candidat la aderarea la UE, redactorul-șef al Corriere Della Sera este sceptic: ei spun că acordarea statutului de candidat pentru Ucraina va provoca proteste în Albania și Macedonia de Nord, care așteaptă de ani de zile statutul de „candidat”.

Marea Britanie, fără puterea financiară de a sprijini Ucraina

„Prin urmare, există o altă ipoteză, potrivit unor negociatori: liderii G27 s-ar putea limita la o declarație vagă despre 'perspectiva europeană' a Kievului - așa-numita 'formulă de la Salonic'”, scrie Fubini.

Fubini subliniază faptul că proiectul britanic pare a fi mai degrabă doar un vis frumos: Londra nu are capacitatea Uniunii Europene de a sprijini financiar Ucraina și nu se spune că Polonia sau țările baltice iau o inițiativă care ar putea compromite relațiile cu Bruxelles-ul.

Johnson însuși, scrie Fubini referindu-se la un „ministru european” neidentificat, are nevoie de discuția despre o nouă alianță ca de „o carte în plus în înțelegerea cu Bruxelles, pe care el însuși ar dori să o reînnoiască la Brexit”.

„Războiul lui Putin deschide primele fisuri politice în Europa”

„Londra încearcă să tulbure echilibrul pe continent. Și, făcând acest lucru, ar putea sfârși prin a expune linia de falie care există cu adevărat pe continentul european acum: linia dintre țările care ajută cel mai decisiv Ucraina, în primul rând Marea Britanie și Polonia, și cele care o fac mai cinic și mai ezitant”, se mai arată în articol.

Autorul citează, de asemenea, estimări ale Ariannei Antezza de la Kiel Institute for World Economics, potrivit cărora numai Londra a oferit până acum Kievului în război mai mult ajutor economic și militar decât întreaga Uniune Europeană. Iar Polonia a ajutat Ucraina mai mult decât Germania, Franța și Italia la un loc.

„Astfel, războiul lui Vladimir Putin, care durează deja de patru luni, începe să deschidă primele fisuri politice în Europa”, conchide jurnalistul italian.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO