Coronavirusul a ajuns în toate statele americane. Măsuri de 850 mld. $ luate de Administrația Trump
Coronavirusul a ajuns în toate cele 50 de state americane. Ultimul stat care a înregistrat un bolnav de Covid 19 a fost Virginia de Vest.
În acest timp, regiunea San Francisco este în stare de carantină, iar autorităţile din New York se gândesc să ia o măsură similară. În Statele Unite, numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 112, iar al celor infectaţi la peste 6.300. Pentru a limita daunele asupra economiei, administrația de la Washington plănuiește să le ofere cetățenilor americani cecuri nominale, în valoare de 1.000 de dolari fiecare.
Administraţia Trump pregăteşte un plan de măsuri în valoare de 850 de miliarde de dolari pentru a ajuta economia Statelor Unite.
Donald Trump, preşedintele SUA: „Vrem să facem asta în stil mare. Ţara e foarte puternică, nu am fost niciodată atât de puternici. Şi asta e ceea ce o să facem. Nu vrem, cu acest duşman invizibil, nu vrem să dea faliment companiile aeriene. Nu vrem ca oamenii să-şi piardă locurile de muncă sau să nu mai aibă bani, când o duceau foarte bine în urmă cu o lună”.
Ministrul de Finan'e a anuntat un pachet de 1.000 de miliarde de dolari pentru economia americană.
Steve Mnuchin, ministrul american de Finante: „E vorba de plăţi pentru micile afaceri. Discutăm şi despre garantarea împrumuturilor pentru industriile vitale precum aviaţie şi hoteluri, dar avem în vedere şi un pachet de stimulare pentru muncitorul american. Situaţia este mai rea decât după atentatele din 11 septembrie 2001. Industria aeriană este la pământ, la propriu”.
New York este cel mai afectat stat american, cu peste 1.600 de cazuri de coronavirus, iar autorităţile iau în considerare declararea carantinei.
Bill de Blasio, primarul New Yorkului: „Sunt multe întrebări fără răspuns, cu atât mai problematice într-o metropolă ca New York”.
Mai nou, americanii nu golesc doar supermarketurile. În fața multor magazine de arme și muniție din California s-au format cozi impresionante.
Bărbat care vrea să își cumpere arme: „În astfel de momente, oamenii o pot lua un pic razna, iar eu sunt unul dintre acei oameni care consideră că armele de foc sunt necesare pentru a fi protejați în situații ca aceasta sau în cazul în care oricare alt virus care și-ar face apariția”.
Peste opt milioane de oameni din nordul Californiei sunt consemnaţi în locuinţele lor, din ordinul autorităţilor. Ei nu au voie să iasă din case decât pentru activităţi esenţiale - de mers la doctor, la serviciu sau la cumpărături de strictă necesitate.