Coronavirus în lume. Peste 8.000 de decese înregistrate la nivel global. Zi neagră pentru Italia

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume. Până acum, pandemia de coronavirus pe glob numără aproape 200.000 de cazuri de persoane infectate. Numărul morților se apropie de 8.000, iar aproximativ 80.000 s-au vindecat.

Cu peste 3.400 de decese, Europa a depășit Asia. În Marea Britanie, mai bine de 700 de noi cazuri de infectare au fost depistate în ultimele 24 de ore.

Coronavirus în lume

 

Pandemia de coronavirus pe glob. Desfășurarea evenimentelor de miercuri: 

UPDATE 21:12. China trimite un milion de măşti Franţei

Citește și
Klaus Iohannis va susține o declarație de presă privind măsurile de gestionare a coronavirusului
Klaus Iohannis cere liderilor europeni activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

China a trimis miercuri un prim avion cu măşti, mănuşi şi alte echipamente de protecţie pentru Franţa, pentru a combate pandemia de COVID-19, şi va mai trimite încă unul joi, a anunţat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, potrivit AFP.

"În urmă cu o lună, când această criză s-a declanşat în China, ne-am arătat solidaritatea faţă de autorităţile chineze livrând materiale de protecţie", a declarat şeful diplomaţiei franceze la postul de televiziune BFMTV.

"Chinezii, care încep să iasă din situaţia dificilă, ne-au întors gestul de solidaritate, iar astăzi a venit un avion chinez cu materiale de protecţie. Şi va mai fi unul mâine", a adăugat el, vorbind despre "un milion de măşti".

"Acest lucru arată că, dacă faci un gest de solidaritate la un moment, el ţi se poate întoarce", a subliniat el, adăugând că este "un bun exemplu" şi "un gest care trebuie apreciat".

Primul avion, care a aterizat pe Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, în regiunea pariziană, a adus măşti de protecţie, măşti chirurgicale, halate de protecţie şi mănuşi medicale, a precizat ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye.

UPDATE 20:41. Germania se confruntă cu "cea mai mare provocare" de după război, afirmă Angela Merkel

Lupta împotriva noului coronavirus este ''cea mai mare provocare'' pe care a cunoscut-o Germania după al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri Angela Merkel într-un mesaj televizat către naţiune, o premieră pentru şefa executivului german aflată la al patrulea mandat, gest la care ea nu a recurs nici măcar în timpul crizei financiare din 2008-2009, transmite AFP.

''De la Reunificarea germană, nu, de la al Doilea Război Mondial, nu a mai existat pentru ţara noastră o provocare ce să depindă atât de mult de solidaritatea noastră comună'', a subliniat Merkel.

''Cred cu fermitate că vom reuşi în această sarcină dacă toţi cetăţenii o vor considera cu adevărat sarcina lor'', şi-a atenţionat ea concetăţenii. Un apel venit în timp ce numeroşi cetăţeni germani, mai ales din rândul tinerilor, tratează cu lejeritate consemnele date de autorităţi pentru limitarea contactelor sociale astfel încât să nu se răspândească şi mai mult epidemia de coronavirus.

Merkel a amintit în mesajul său măsurile impuse în Germania şi în Europa, unde libertatea de circulaţie a fost restrânsă pentru a se încerca stoparea pandemiei.

''Pentru cineva ca mine, pentru care libertatea de a călători şi de circulaţie a fost un drept câştigat cu greu, asemenea restricţii nu pot fi justificate decât de o necesitate absolută'', a explicat Angela Merkel, ea fiind originară din fosta Germanie comunistă. ''Într-o democraţie, ele nu ar trebui să fie vreodată decise cu uşurinţă şi numai dacă sunt temporare. Dar (restricţiile - n.red.) sunt în acest moment indispensabile pentru a salva vieţi'', a insistat şefa guvernului de la Berlin.

Ea a lansat aşadar ''un apel'' la respectarea regulilor de distanţare socială în Germania, unde însă măsuri ferme de izolare a cetăţenilor nu au fost deocamdată decise de autorităţi, spre deosebire de Italia, Spania sau Franţa.
 

UPDATE 20:28. Israelul interzice intrarea străinilor pe teritoriul său, cu excepţia rezidenţilor

Israelul şi-a închis frontierele pentru toţi străinii, cu excepţia rezidenţilor, pentru a combate epidemia de noul coronavirus, a anunţat miercuri Ministerul de Interne, potrivit AFP.

Până acum, în Israel au fost înregistrate 433 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Toate locurile de petrecere a timpului liber, precum şi şcolile şi universităţile au fost închise în ultimele zile în Israel. Autorităţile au interzis de asemenea marţi deplasările 'neesenţiale'.

"În urma recomandărilor Ministerului Sănătăţii, s-a decis ca începând de astăzi (miercuri - n.r.), străinii care nu sunt nici cetăţeni ai Israelului, nici rezidenţi, nu vor mai putea intra" pe teritoriul ţării, a precizat ministerul într-un comunicat.

Până acum, străinii care dovedeau că au posibilitatea să rămână în izolare timp de 14 zile aveau permisiunea să intre în Israel.

UPDATE 20:13. Chile declară stare de catastrofă naţională. Peru interzice deplasările pe timp de noapte

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a declarat miercuri stare de catastrofă naţională, măsură prin care guvernul primeşte puteri extinse de a restrânge libertatea de mişcare şi pentru a asigura aprovizionarea cu alimente şi funcţionarea serviciilor de bază, transmite dpa.

Măsura intră în vigoare joi pentru 90 de zile, a afirmat Pinera într-o conferinţă de presă.

Chile a decis deja o serie de măsuri pentru a limita răspândirea virusului. Au fost închise şcolile, frontierele şi au fost limitate întrunirile publice.

Numărul celor testaţi pozitiv la noul coronavirus a ajuns miercuri în Chile la 238, dar nu s-a înregistrat niciun deces.

Tot pe continentul sud-american, preşedintele peruan Martin Vizcarra a anunţat miercuri restricţii imediate la deplasările în afara locuinţelor, ce vor fi interzise între orele 20.00 şi 05.00 în toată ţara.

Peru are acum 145 de cazuri de contaminare, de la 117 raportate marţi, a informat Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 19:57. Macedonia de Nord declară stare de urgenţă

Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a declarat miercuri stare de urgenţă în ţară timp de 30 de zile pentru a putea fi luate noi măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, relatează agenţia EFE.

Guvernul va putea astfel să preia unele prerogative ale parlamentului, care a fost dizolvat în februarie pentru organizarea alegerilor anticipate, programate pentru 12 aprilie, dar între timp amânate până la o dată ce încă nu a fost decisă.

Premierul nord-macedonean Oliver Spasovski a avertizat că nu este exclusă instituirea unor restricţii de circulaţie dacă populaţia nu respectă îndeajuns măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Macedonia de Nord, care până în prezent are confirmate 35 de cazuri de coronavirus, le-a cerut cetăţenilor săi aflaţi în străinătate să nu încerce să revină în ţară, întrucât riscă să rămână blocaţi pe drum din cauza restricţiilor la graniţe instituite de alte ţări. Accesul străinilor în ţară a fost interzis, cu excepţia transporturilor de mărfuri.

Guvernul de la Skopje a declarat încă de vineri stare de urgenţă în două localităţi în urma creşterii numărului cazurilor de infectare cu coronavirus. Au fost închise instituţiile de învăţământ, cafenelele, restaurantele, teatrele, centrele sportive şi alte locuri unde se pot aduna mulţi oameni.

UPDATE 19:49. Marea Britanie închide şcolile de vineri după-amiază

Toate şcolile din Marea Britanie se vor închide începând de vineri după-amiază, pe termen nedeterminat, pentru a ajuta la limitarea epidemiei de COVID-19, a anunţat miercuri ministrul educaţiei, Gavin Williamson, transmit Reuters şi dpa.

'După ce toate şcolile îşi vor închide porţile vineri după-amiază, ele vor rămâne închise până la noi ordine; aceasta va fi valabil pentru toţi copiii, exceptându-i pe aceia ai lucrătorilor esenţiali şi acolo unde copiii sunt foarte vulnerabili', a declarat ministrul în parlament.

Acelaşi anunţ l-a făcut şi premierul Boris Johnson într-o conferinţă de presă.

UPDATE 19:41. Austria introduce controale la graniţa cu Germania la miezul nopţii

Austria introduce controale la graniţa cu Germania la miezul nopţii de miercuri spre joi, au declarat responsabili austrieci, citaţi de Reuters şi postul ORF.

'Controalele la graniţa cu Germania vor fi introduse azi la miezul nopţii', a afirmat guvernatorul landului Vorarlberg, Markus Wallner. 'Aceasta este o măsură la nivelul întregii Austriei', a adăugat el, potrivit Reuters.

UPDATE 19:32. Grecia interzice adunările publice de peste 10 persoane, începând de joi

Grecia va interzice adunările publice la care participă mai mult de 10 persoane, măsură care va intra în vigoare începând de joi, în încercarea sa de a preveni răspândirea noului tip de coronavirus, a anunţat miercuri Ministerul elen de gestionare a situaţiilor de criză, citat de Reuters.

"Deplasările în afara casei trebuie să se limiteze la minimul absolut şi să vizeze doar necesităţile vitale", a declarat ministrul grec Nikos Hardalias, în faţa jurnaliştilor.

Grecia a raportat miercuri că numărul de cazuri confirmate cu coronavirus a crescut cu 31 şi a ajuns la 418 pacienţi. De asemenea, au fost confirmate cinci decese provocate de acest virus.

Nikos Hardalias a mai spus că orice persoană care nu va respecta limita impusă în privinţa adunărilor publice va primi o amendă de 1.000 de euro. Poliţia a început să patruleze în mai multe zone din ţară şi a folosit megafoane pentru a le cere oamenilor aflaţi în aer liber şi care profitau de vremea însorită să meargă la casele lor.

Încercând să încetinească propagarea virusului, Guvernul de la Atena a ordonat marţi închiderea tuturor magazinelor cu amănuntul cu excepţia farmaciilor, supermarketurilor şi benzinăriilor, măsură care a intrat în vigoare miercuri şi care va dura cel puţin 10 zile. De asemenea, autorităţile elene au înăsprit controalele la frontieră, restricţionând accesul în ţară, care a devenit posibil doar pentru cetăţenii greci şi pentru cei din ţările membre în Uniunea Europeană.

UPDATE 19:25. Cuba înregistrează primul deces; 9 cazuri confirmate

Un turist italian de 61 de ani a murit în Cuba, fiind primul deces de coronavirus înregistrat în această ţară unde numărul contagierilor a crescut până acum la 9 , a informat miercuri Ministerul Sănătăţii (Minsap) citat de EFE.

Turistul, decedat miercuri dimineaţă, este unul dintre primele persoane testate pozitiv în Cuba, iar de două zile se afla în stare critică şi cu ventilaţie artificială la Institutul de Medicină Tropicală Pedro Kourí (IPK) din Havana, specializat în boli infecţioase.

UPDATE 19:27. Zi neagră în Italia. Au fost raportate 475 de noi decese, de la raportarea precedentă, de marți, totalul urcând la 2.978 de persoane, anunță Corriere della Sera, care citează datele oficiale publicate de guvernul de la Roma.

UPDATE 19:10. Erdogan anunţă un plan de 15 miliarde de dolari pentru sprijinirea economiei Turciei

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri un set de măsuri în valoare de 100 miliarde lire (15,4 miliarde de dolari) destinat susţinerii economiei Turciei în contextul crizei coronavirusului, informează AFP.

Printre măsurile anunţate de Erdogan se numără reducerea impozitelor pentru companii, ajutoare financiare pentru gospodăriile cu venituri reduse, pensionari şi persoanele în vârstă. De asemenea, TVA pentru transporturile aeriene a fost redus de la 18% până la 1% pentru o perioadă de trei luni, în ideea de a veni în autorul companiei Turkish Airlines, una din cele mai importante companii din Turcia, care în prezent este afectată de anularea zborurilor aeriene, în cadrul măsurilor de limitare a propagării virusului.

"Niciun virus nu este mai puternic decât Turcia, decât unitatea poporului turc şi decât măsurile pe care le luăm şi le vom lua", a afirmat Erdogan.

Preşedintele Turciei a făcut şi un apel către populaţie să menţină la minim contactul cu exteriorul. "Niciunul din cetăţenii noştri nu trebuie să iasă din casă sau să intre în contact cu altcineva decât dacă este absolut necesar", a declarat Erdogan, estimând că această izolare voluntară nu ar urma să depăşească trei săptămâni.

UPDATE ora 19:05. China va trimite peste 2 milioane de măşti de protecţie Uniunii Europene

China va trimite peste 2 milioane de măşti de protecţie Uniunii Europene, în timp ce Europa a devenit epicentrul pandemiei de coronavirus, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează AFP.

Într-un mesaj video pe Twitter, von der Leyen a declarat că premierul chinez Li Keqiang i-a spus la telefon că a fost trimis materialul medical.

"Convergem asupra faptului că lupta împotriva coronavirusului este globală şi că trebuie să ne ajutăm reciproc în aceste momente dificile. China nu a uitat de ajutorul pe care Comisia i l-a acordat în ianuarie, când ea a fost centrul epidemiei", a declarat von der Leyen.

Livrarea materialului, aşteptat "în curând", va include 2 milioane de măşti chirurgicale, 200.000 de măşti de tip N-95 (de asemenea de protecţie) şi 50.000 de teste pentru coronavirus.

În ianuarie, UE a trimis 50 de tone de echipament medical în China, a amintit Ursula von der Leyen.

Grupul Alibaba, un gigant chinez al comerţului electronic, a trimis, de asemenea, prin intermediul fundaţiei sale, măşti în Franţa şi Italia pentru a le ajuta să combată răspândirea virusului.

UPDATE ora 18:31. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat miercuri un moratoriu general privind rambursarea creditelor pentru toate companiile şi debitorii privaţi până la finele anului, în ideea de a limita consecinţele economice ale răspândirii coronavirusului, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Persoanele fizice şi companiile vor fi scutite de la plata principalului şi a dobânzilor până la finele anului pentru creditele pe care le-au luat până astăzi", a anunţat Viktor Orban într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook.

UPDATE ora 17:40. Ce măsuri iau țările UE

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au decis marți seară, în unanimitate, să închidă graniţele și să permită doar „călătoriile esenţiale”.

Oamenii sunt sfătuiţi să stea în case, iar cei care sunt prinşi că merg pe străzi fără motiv sunt amendati. Coronavirusul a ajuns şi în Muntenegru, unde două persoane au fost testate pozitiv pentru Covid 19. Un prim deces a fost înregistrat şi în Republica Moldova, o femeie de 61 de ani, revenită recent din Italia. Primul deces din cauza Covid 19 a fost şi în Turcia - un bărbat de 89 de ani.

UPDATE ora 17:30 Coronavirusul a ajuns în toate statele americane

Coronavirusul a ajuns în toate cele 50 de state americane. Ultimul stat care a înregistrat un bolnav de Covid 19 a fost Virginia de Vest.

În acest timp, regiunea San Francisco este în stare de carantină, iar autorităţile din New York se gândesc să ia o măsură similară. În Statele Unite, numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 112, iar al celor infectaţi la peste 6.300. Pentru a limita daunele asupra economiei, administrația de la Washington plănuiește să le ofere cetățenilor americani cecuri nominale, în valoare de 1.000 de dolari fiecare.

Administraţia Trump pregăteşte un plan de măsuri în valoare de 850 de miliarde de dolari pentru a ajuta economia Statelor Unite.

UPDATE ora 17:00 Aproape 2.700 de contaminări cu noul coronavirus, în Marea Britanie

Noul coronavirus a contaminat până în prezent 2.626 de persoane în Regatul Unit, cu 676 cazuri mai multe decât marţi, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Sănătăţii, relatează Reuters. Este vorba despre o creştere cu 35% a cazurilor faţă de marţi, a precizat ministerul.

UPDATE 16:15 Guvernul Austriei ajută companiile cu 38 de miliarde de euro

Guvernul Austriei va cheltui până la 38 miliarde de euro pentru a ţine companiile pe linia de plutire şi a asigura locurile de muncă, a declarat miercuri cancelarul Sebastian Kurz, Cabinetul austriac adăugându-se altor guverne care furnizează fonduri pentru a contracara efectele cornavirusului, transmite Reuters.

Aproape 1.500 de persoane din Austria sunt infectate cu noul cornavirus şi trei decese au fost confirmate până acum. Guvernul de la Viena a introdus controale la frontiere, a redus traficul aerian, a închis şcolile şi majoritatea magazinelor şi a cerut populaţiei să intre în carantină.

UPDATE 16:10 SUA şi Canada închid temporar graniţa comună pentru toate deplasările 'neesenţiale' 

SUA şi Canada au convenit să închidă temporar graniţa comună pentru toate deplasările 'neesenţiale', a anunţat miercuri pe Twitter preşedintele american Donald Trump, informează dpa şi AFP.

'Pe baza unui acord reciproc, vom închide temporar frontiera noastră de nord cu Canada pentru toate deplasările neesenţiale', a scris preşedintele american.

'Schimburile comerciale nu vor fi afectate', a adăugat el.

UPDATE 15.05 Aproximativ 80.000 de cetăţeni ai UE aşteaptă să revină acasă

 Aproximativ 80.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene se află acum în diferite locuri din lume aşteptând să revină acasă în contextul epidemiei de coronavirus, care i-a determinat pe liderii UE să decidă marţi închiderea frontierelor externe ale Uniunii pentru 30 de zile, a indicat miercuri Comisia Europeană, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al executivului european a afirmat că este dificil de estimat numărul cetăţenilor UE care aşteaptă să se întoarcă în ţările lor, el făcând apel la aceştia să ia contact cu consulatele statelor lor în străinătate pentru a se realiza o estimare mai bună.

'Din ce ştim de la statele membre, din ce au înregistrat, numărul cu care lucrăm acum, un număr agregat, este de 80.000 (de cetăţeni europeni aflaţi) în afara UE', a menţionat purtătorul de cuvânt într-un briefing de presă regulat.

UPDATE 14.50 Criza va dura "foarte, foarte mult timp", avertizează cancelarul austriac Sebastian Kurz

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a avertizat miercuri că situaţia de excepţie în care se află ţara sa din cauza coronavirusului va dura "foarte, foarte mult timp", prezicând că "lumea va fi apoi complet diferită", potrivit AFP.

Cu 1.471 de cazuri de COVID-19 declarate la o populaţie de 8,8 milioane de locuitori, Austria trăieşte de luni într-o cvasiizolare, iar economia îi funcţionează "la minimum", a relatat şeful guvernului într-un interviu acordat canalului Krone.tv.

Consecințele pandemiei globale

 

Consecinţele pandemiei mondiale "ne vor ocupa încă luni întregi", a avertizat el, promiţând că "va face totul pentru a susţine întreprinderile şi a garanta locurile de muncă".

Liderul conservatorilor austrieci, care guvernează împreună cu Verzii, a recunoscut că această criză ridică semne de întrebare asupra paradigmei mondializării şi va avea consecinţe "asupra modului în care ne comportăm unii cu alţii şi în care trăim".

Sebastian Kurz şi-a exprimat regretul pentru faptul că, în cadrul UE, "solidaritatea nu funcţionează atunci când lucrurile devin serioase".

Austria însăşi a fost criticată de către Italia, vecina sa, când săptămâna trecută şi-a închis peste noapte graniţa cu această ţară.

O responsabilă a Agenţiei naţionale pentru ocuparea forţei de muncă (AMS) de la Viena a avertizat miercuri că şomajul va "creşte masiv". Aceasta a indicat că 450 de întreprinderi au depus o cerere de şomaj parţial doar în ziua de luni.

Austria, una dintre cele mai prospere ţări din Europa, a înregistrat o rată de creştere de 1,6% în 2019, peste media UE. Ţara a realizat un excedent bugetar în 2018 şi 2019 (0,7%).

Ministrul de finanţe, Gernot Blümel, a prognozat miercuri că ţara va avea un deficit de cel puţin 1% din PIB în acest an.

Austria a anunţat săptămâna trecută o deblocare a 4 miliarde de euro pentru a evita insolvabilitatea companiilor, a favoriza menţinerea salariaţilor în câmpul muncii şi a sprijini angajaţii independenţi împotriva COVID-19.

UPDATE 14.40 Guvernul Poloniei anunţă măsuri de 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat miercuri un pachet de măsuri fiscale în valoare de 212 miliarde de zloţi (51,96 de miliarde de dolari) pentru a atenua potenţialele daune provocate de pandemia de coronavirus, transmit Bloomberg şi Reuters.

Pachetul de măsuri este echivalentul a aproximativ 9% din PIB-ul Poloniei.

Efectul epidemiei asupra economiei poloneze ar putea fi mai sever decât criza financiară globală din 2008, a avertizat Morawiecki. Polonia este cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est.

Măsurile vor ajuta companiile care se confruntă cu dificultăţi la plata salariilor, pentru a se evita concedierile, vor permite angajaţilor să-şi amâne plăţile contribuţiilor sociale şi vor majora cheltuielile în infrastructură, a declarat premierul, într-un discurs televizat. De asemenea, firmele vor beneficia de garanţii de credit şi de amânarea plăţii datoriilor.

Marţi, Banca Naţională a Poloniei a redus dobânda de referinţă de la 1,5% la 1%, ca răspuns la pandemia de coronavirus, aceasta fiind prima reducere a costului creditului din 2015.

Polonia, o ţară cu 38 milioane de locuitori, înregistrase până marţi 177 de cazuri de contaminare, între care patru decese. Ţara membră a UE a interzis accesul străinilor pe teritoriul său, suspendând transporturile internaţionale şi închizând universităţile şi şcolile pentru a limita pandemia.

Deşi restricţiile ar putea ţine sub control epidemia, ele subminează tendinţele comerciale şi de consum şi ar putea împinge Polonia în cea mai adâncă recesiune de la începutul anilor 1990, au avertizat analiştii de la Morgan Stanley. 

Numărul cazurilor de coronavirus a depășit 200.000

 

UPDATE 14:30 - Numărul cazurilor de COVID-19 a trecut de 200.000

Bilanţul cazurilor confirmate ale pandemiei de COVID-19 a depăşit pragul de 200.000, ajungând la 201.436, potrivit celei mai recente statistici întocmite de Centrul pentru Ştiinţa şi Ingineria Sistemelor al Universităţii Johns Hopkins, transmite Xinhua.

Miercuri, la ora 11.13 GMT, numărul infecţiilor confirmate în afara Chinei a ajuns la 120.334, cele mai multe fiind consemnate în Italia (31.506), Iran (16.169) şi Spania (13.716).

Epidemia în rapidă extindere a provocat până acum 8.006 de decese, excluzându-le pe cele din China, ţara cea mai afectată fiind Italia (2.503), urmată de Iran (988) şi Spania (533), potrivit Centrului american.
 

UPDATE 13:50 Coronavirus: Ucraina declară stare de urgenţă în regiunea capitalei Kiev

Guvernul Ucrainei a impus miercuri stare de urgenţă în regiunea capitalei Kiev, pentru a stăvili propagarea noului tip de coronavirus, a anunţat premierul ucrainean Denis Şmîgal în cadrul unei reuniuni televizate a cabinetului de miniştri, informează Reuters.

Ucraina are 14 cazuri de coronavirus confirmate şi două decese cauzate de COVID-19, potrivit situaţiei la 18 martie.

Deocamdată nu este clar ce măsuri suplimentare ar putea fi impuse în urma declarării stării de urgenţă. Ucraina a impus deja restricţii la nivel naţional în magazine, restaurante şi transporturi.

Catantina din Italia

 

UPDATE 13.45 Carantina din Italia s-ar putea prelungi

Carantina fără precedent impusă în Italia săptămâna trecută, pentru a limita răspândirea coronavirusului, s-ar putea prelungi dacă nu se reduce ritmul în care apar cazuri noi, au declarat miercuri oficiali citaţi de Reuters.

Conform dispoziţiilor în vigoare, sunt închise până în 25 martie restaurantele, barurile şi majoritatea magazinelor. S-a întrerupt şi activitatea în şcoli şi universităţi, iar italienilor li s-a cerut să nu iasă din locuinţe până în 3 aprilie, dacă nu este neapărat necesar.

Restricţiile au fost impuse în 12 martie, iar de atunci numărul de cazuri de contaminare a crescut peste dublu, ajungând la peste 31.500, şi s-au confirmat 2503 decese provocate de COVID-19 - de trei ori mai multe decât înainte de carantină.

'Nu ştiu dacă măsurile vor fi prelungite după 3 aprilie. Vom lua o decizie pe baza cifrelor şi a evenimentelor. Nu pot exclude asta. Vom vedea în zilele următoare', a spus ministrul infrastructurii, Paola De Micheli.

Giulio Galera, şeful serviciilor de asistenţă din provincia Lombardia din nordul Italiei, epicentrul epidemiei, a apreciat că s-ar putea să fie nevoie de interdicţii chiar mai drastice. 'Fie curba se atenuează până duminică, fie va trebui probabil să luăm în considerare măsuri şi mai stricte', a declarat el postului de televiziune 7 Gold.

Autorităţile din Lombardia au indicat deja că intenţionează să închidă toate firmele, inclusiv liniile de producţie, şi să reducă activitatea transportului public.

UPDATE 13.40 Kremlinul respinge acuzaţiile UE că Rusia răspândeşte dezinformare despre epidemie

Kremlinul a respins miercuri acuzaţiile dintr-un document al UE în sensul că mass-media ruse au desfăşurat "o semnificativă campanie de dezinformare" împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a asigurat într-o conferinţă de presă că aceste alegaţii sunt nefondate şi lipsite de sens, subliniind că documentul intern respectiv nu conţine niciun exemplu specific şi nu face legătura cu un organ de presă anume.

"Iar vorbim de acuzaţii nefondate, care în situaţia actuală sunt probabil rezultatul obsesiei antiruse", a conchis Peskov.

Potrivit unui document al Uniunii Europene datat 16 martie şi consultat miercuri de Reuters, "este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19", scopul ei fiind "de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale (...) în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene".

Documentul are nouă pagini şi este elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună în exercitarea mandatului său.

Potrivit acestuia, o bază de date specializată din UE a consemnat aproape 80 de cazuri de dezinformare legată de noul coronavirus, începând din 22 ianuarie.

Știrile false despre coronavirus

 

Prin propagarea de "fake news" contradictorii şi confuze în engleză, spaniolă, italiană, germană şi franceză, campania rusă urmăreşte să îngreuneze demersurile UE de a comunica răspunsul său la pandemie, se afirmă în document.

SEAE nu a comentat raportul, dar un purtător de cuvânt a menţionat că UE este în contact cu Google, Facebook, Twitter şi Microsoft "pentru a discuta despre propagarea dezinformării cu privire la COVID-19".

"Mesajele de dezinformare pro-Kremlin propagă ideea că noul coronavirus este creat de om şi utilizat în folosul Occidentului", notează documentul citat iniţial de Financial Times.

SEAE evocă drept exemplu al consecinţelor acestei dezinformări revoltele de la finele lui februarie din Ucraina. Sunt menţionate totodată ştirile false propagate în Italia în sensul că sistemul de sănătate va fi depăşit şi medicii vor fi nevoiţi să aleagă cine să trăiască din cauza lipsei de paturi, dar şi cele în sensul că premierul Slovaciei, Peter Pellegrini, ar fi fost infectat şi ar fi putut transmite virusul şi altora, la summiturile la care a luat parte recent.

UE şi NATO acuză de mai multă vreme Rusia de acţiuni secrete, inclusiv prin dezinformare, vizând destabilizarea Occidentului prin exploatarea divizărilor din societate. Rusia dezminte, iar preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat la rândul său că duşmani străini răspândesc ştiri false despre epidemie în Rusia pentru a provoca panică.

UPDATE 13.35 O femeie de 103 de ani din Iran s-a vindecat

O femeie de 103 din Iran s-a vindecat după ce a contractat noul tip de coronavirus, a anunţat agenţia oficială iraniană Irna, în condiţiile în care boala este considerată a fi mult mai periculoasă pentru persoanele în vârstă, informează miercuri AFP.

Pacienta fusese spitalizată în oraşul Semnan, la circa 180 de kilometri est de Teheran, a precizat Irna în noaptea de marţi spre miercuri, fără a da numele acestei femei.

Aceasta a fost "autorizată să iasă din spital după ce s-a vindecat în totalitate", adaugă agenţia iraniană, citându-l pe directorul centrului spitalicesc universitar din oraş.

Potrivit agenţiei, acesta este al doilea pacient foarte în vârstă care a contractat COVID-19 şi care s-a vindecat în Iran.

Irna mai citează cazul unui bărbat din Kerman, în sud-estul ţării, care a supravieţuit acestei pneumonii virale la vârsta de 91 de ani. Acesta s-ar fi vindecat luni, după ce fusese bolnav timp de trei zile şi în pofida faptului că suferea deja de probleme de hipertensiune şi astm.

Agenţia de presă iraniană nu precizează tratamentul administrat celor doi pacienţi.

În afara Chinei, ţara unde au fost raportate primele cazuri de îmbolnăviri la sfârşitul lui 2019, Iranul este una dintre ţările cele mai afectate de epidemia mondială de COVID-19.

Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, pandemia, care a lovit toate cele 31 de provincii ale Iranului, a făcut până acum mai mult de 1.000 de morţi dintr-un total de 16.000 de contaminări confirmate.

La 9 martie, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că dintre cele circa 80.000 de cazuri de îmbolnăviri raportate la acea dată în China, "mai mult de 70%" s-au vindecat.

Însă, potrivit unui raport al OMS realizat în parteneriat cu autorităţile chineze, rata de mortalitate atinge 21,9% pentru bolnavii de COVID-19 mai în vârstă de 80 de ani.

Recomandările chinezilor despre coronavirus

 

UPDATE 13.30 Cercetătorii chinezi recomandă ultrasonografia pulmonară în cazul pacienţilor cu COVID-19 în stare gravă

Oamenii de ştiinţă din China au împărtăşit caracteristicile ultrasonografice ale pneumoniei provocate de noul coronavirus şi experienţa dobândită în urma tratamentelor aplicate pe baza ecografiei pulmonare asupra pacienţilor cu COVID-19, informează miercuri Xinhua.

O echipă medicală a utilizat ultrasonografia pentru tratarea pacienţilor cu infecţii grave provocate de COVID-19, boala declanşată de noul coronavirus, în lupta pe termen lung împotriva epidemiei.

O dificultate majoră în tratamentul pacienţilor cu COVID-19 în stare gravă a fost reprezentantă de decesele cauzate prin insuficienţă respiratorie şi insuficienţă multiplă a organelor, conform raportului citat de Science and Technology Daily.

Ultrasonografia pulmonară oferă posibilitatea evaluării pacienţilor fără a-i deplasa, a notat Zhang Lina, şefa echipei de cercetători şi profesoară de medicină de terapie intensivă, în cadrul Spitalulului Xiangya din provincia centrală chineză Hunan.

În comparaţie cu tomografia computerizată toracică, ultrasonografia este mai eficientă în depistarea cauzelor insuficienţei respiratorii, evaluarea severităţii bolii, urmărirea evoluţiei acesteia, precum şi în stabilirea căilor personalizate de tratament, a adăugat Zhang.

În timpul aplicării tomografiei computerizate toracice, contagiozitatea ridicată a COVID-19 şi riscul de transportare a pacienţilor instabili, cu hipoxemie şi insuficienţă hemodinamică au făcut ca această opţiune să fie limitată în cazurile severe, a notat echipa.

Rezultatele au fost publicate în revista Intensive Care Medicine şi se preconizează că vor contribui la diagnosticarea şi controlul COVID-19 la nivel mondial, se arată în raport.

Coronavirus în Iran

 

UPDATE 13.25 Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Iran a urcat la 1.135

Bilanţul pandemiei de coronavirus în Iran a urcat la 1.135 de morţi, după anunţarea a 147 de noi decese în ultimele 24 de ore, a informat miercuri un oficial al Ministerului Sănătăţii la televiziunea de stat, adăugând că numărul total de persoane infectate pe întreg teritoriul ţării a ajuns la 17.361, informează Reuters.

"Din păcate sunt 1.192 de cazuri de persoane contaminate în ultimele 24 de ore... vă rugăm să urmaţi recomandările şi să staţi în casă", a declarat Alireza Raisi, ministrul adjunct al Sănătăţii la TV.

La nivel mondial, noul coronavirus a provocat cel puţin 7.873 de decese de la apariţia sa în luna decembrie, conform unui bilanţ alcătuit de AFP miercuri, pornind de la surse oficiale.

UPDATE 13.20 Arabia Saudită va organiza un "summit virtual extraordinar" al ţărilor din G20
 

 Arabia Saudită plănuieşte să organizeze săptămâna viitoare un "summit virtual extraordinar" al ţărilor din G20, pentru a discuta despre pandemia noului tip de coronavirus şi dezvoltarea unui răspuns coordonat, informează miercuri dpa.

Regatul saudit, care deţine în prezent preşedinţia G20, este "în comunicare constantă" cu ţările din grup şi doreşte să discute despre "implicările umane şi economice" ale virusului.

Arabia Saudită a raportat 171 ce cazuri confirmate de contaminare cu coronavirus.

Mai devreme luna aceasta, Arabia Saudită a suspendat pelerinajul musulman Umrah spre oraşul sfânt Mecca, pe fondul temerilor cauzate de pandemia de coronavirus.

Ulterior, Arabia Saudită a introdus gradual mai multe măsuri, precum suspendarea rugăciunilor comune în moschei şi a zborurilor internaţionale.

G20 este un grup al ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, reprezentate de miniştri de finanţe şi guvernatori ai băncilor centrale din 20 de economii. Ţările G20 reprezintă doua treimi din populaţia planetei şi aproape 90% din Produsul Intern Brut al acesteia.

UPDATE 13:20 - Cancelarul Angela Merkel se adresează naţiunii

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se va adresa miercuri seara naţiunii prin intermediul televiziunii, cerând respectarea măsurilor de combatere a coronavirusului, conform AFP.

Este pentru prima oară în cei 14 ani de mandat când Merkel recurge la această cale de comunicare, cu excepţia mesajelor de Anul Nou.

Mesajul va fi difuzat de televiziunea publică ZDF la ora 20:15 (19:15 GMT), a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin.

Va fi un material înregistrat, nu un discurs în direct, şi nu se aşteaptă ca Merkel să anunţe noi restricţii pentru limitarea epidemiei de COVID-19.

Şcolile din Germania sunt deja închise, iar comerţul 'neesenţial' urmează să îşi înceteze treptat activitatea; vor rămâne deschise magazinele alimentare, brutăriile, farmaciile şi băncile.

Guvernul federal a recomandat celor 16 landuri să nu redeschidă şcolile şi grădiniţele până după vacanţa de Paşte.

Surse guvernamentale au declarat radioteleviziunii ARD, preluate de Reuters, că şefa executivului german doreşte să prezinte situaţia actuală şi să reamintească ce poate să facă fiecare pentru a contribui la încetinirea evoluţiei epidemiei.

UPDATE 13:05 - 558 de decese și 13.000 de cazuri de coronavirus confirmate în Spania

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus în Spania a ajuns la 13.716, iar cel al deceselor la 558, a anunţat miercuri şeful Centrului de alerte şi urgenţe sanitare spaniol, Fernando Simon, conform AFP.

În ziua precedentă, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus din Spania era 11.178, iar cel al deceselor 491.

Oficialitatea spaniolă a adăugat că 774 de pacienţi se află la terapie intensivă, iar 5.717 de persoane sunt spitalizate.

Spania şi-a închis luni noaptea frontierele terestre în vederea limitării răspândirii noului coronavirus.

Intrarea pe cale terestră în Spania, ţară plasată în stare de alertă începând de sâmbătă, nu va fi permisă decât cetăţenilor spanioli, persoanelor care au rezidenţă în Spania, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care justifică "o cauză de forţă majoră", a afirmat luni ministrul de interne spaniol Fernando Grande-Marlaska.

Introducerea controalelor la graniţă a fost decisă în coordonare cu partenerii din Uniunea Europeană.

UPDATE 12:45 - Premierul Spaniei lansează un apel la implicare în „războiul” împotriva coronavirusului

Economia spaniolă se va contracta ca urmare a crizei cauzate de epidemia COVID-19, a declarat premierul Pedro Sanchez în faţa puţinilor parlamentari prezenţi miercuri în forul legislativ de la Madrid, şeful guvernului lansând un apel la implicare în ''războiul'' contra noului virus, transmit Reuters şi EFE.

„Este evident că PIB-ul anual va scădea, aşa cum a evidenţia deja Comisia Europeană. Anul 2020 nu va avea 12 luni, ci zece sau chiar nouă”, a spus şeful executivului spaniol.

„Dacă reuşim să menţinem nivelurile de ocupare a forţei de muncă şi structura producţiei atât timp cât durează criza fără pagube majore şi ireparabile, la finalul crizei va exista o redresare rapidă, inclusiv un posibil efect de recuperare care ar accelera activitatea”, a continuat Pedro Sanchez.

El a adăugat că actuala criză, care a determinat Spania şi numeroase alte ţări europene să-şi închidă şcolile şi majoritatea magazinelor, este ''crudă'', dând ca exemplu faptul că persoanele care i-au pierdut pe cei dragi nu pot efectua înmormântările în mod obişnuit.

UPDATE 12.30 Rusia alimentează dezinformarea pentru a genera panică în ţările occidentale

Mass-media ruse au desfăşurat "o semnificativă campanie de dezinformare" împotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panică şi a semăna neîncredere, potrivit unui document al Uniunii Europene consultat miercuri de Reuters.

"Este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse şi furnizorilor de ştiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19", se spune în acest document intern ce datează din 16 martie.

"Scopul global al dezinformării desfăşurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale... în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene", se spune în documentul elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă, care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună în exercitarea mandatului său.

UPDATE 12.25 Ungaria suspendă traficul feroviar internaţional de pasageri

Compania feroviară MAV din Ungaria a anunţat miercuri suspendarea traficului internaţional de pasageri care afectează ţara din cauza coronavirusului, informează MTI. Sunt exceptate câteva gări de frontieră.

MAV va înlocui serviciile suspendate cu trenuri care vor circula pe sectoare interne între frontiere şi staţiile de domiciliu. Serviciile interne nu sunt restricţionate, cu excepţia Căii Ferate a Copiilor.

Reţelele MAV vor asigura în continuare legătura feroviară cu Austria. Marţi, compania austriacă OBB a suspendat serviciile reţelei GYSEV între localitatea ungară Szentgotthard şi comunele austriece Fehring şi Jennersdorf.

Traficul feroviar între Ungaria şi Serbia continuă prin gara de frontieră Kelebia.

Slovacia a suspendat trenurile internaţionale în 13 martie, iar România în 14 martie, cu excepţia celor prin gările Lokoshaza şi Biharkeresztes. Slovenia a adoptat o măsură similară în 16 martie. Serviciile care presupun trecerea frontierelor Ungariei cu Croaţia şi Ucraina au fost de asemenea suspendate.

Către Cehia, Polonia şi Elveţia şi dinspre aceste ţări spre Ungaria nu mai circulă niciun tren.

Potrivit site-ului guvernamental de informaţii dedicate epidemiei, koronavirus.gov.hu, până miercuri se confirmaseră în Ungaria 58 de cazuri de contaminare, din care două vindecări şi un deces. Printre pacienţi se numără nouă iranieni, un britanic şi un kazah. În prezent sunt în carantină 122 de pacienţi şi s-au prelevat 1803 probe pentru analize. Aceeaşi sursă menţionează că epidemia a intrat într-o nouă fază la scară naţională, răspândindu-se în focare, nu doar de la individ la individ, ceea ce face imposibilă urmărirea fiecărui caz.

UPDATE 12.20  Afganistanul închide restaurantele, piscinele, băile şi complexele sportive pe fondul pandemiei

Afganistanul a dispus închiderea restaurantelor, piscinelor, băilor publice şi complexelor sportive ca măsură de precauţie în faţa pandemiei de coronavirus, a anunţat miercuri Ministerul de Interne al acestei ţări, citat de DPA.

În plus, Ministerul a declarat că toate adunările publice sunt interzise pe o perioadă nedeterminată, fără a furniza alte detalii.

Locuitorii au fost îndemnaţi să raporteze încălcările acestor prevederi la poliţie prin intermediul unei linii de asistenţă telefonică.

Marţi, Ministerul pentru Pelerinaj şi Religii a solicitat credincioşilor să se roage acasă şi să evite organizarea de ceremonii funerare la moschei.

Anterior, guvernul a amânat lansarea noului an şcolar pentru o lună. Ceremoniile tradiţionale de Nowruz, destinate celebrării Anului Nou Persan, au fost, de asemenea, anulate.

Până în prezent, Afganistanul a raportat 22 de cazuri confirmate de COVID-19, toate importate din ţara vecină, Iran.

UPDATE 11.40 Polonia primeşte teste şi echipament de protecţie din China

Poloni va primi din China peste 10.000 de teste pentru coronavirus şi zeci de mii de alte articole de echipament pentru combaterea epidemiei de COVID-19, a informat miercuri seara ministerul sănătăţii de la Varşovia.

'Deşi lupta cu coronavirusul continuă în China, au decis să dea dovadă de solidaritate cu Polonia şi să ne ajute ţara', arată un comunicat preluat de Reuters.

China va trimite 20.000 de măşti, 5000 de costume de protecţie, 5000 de ochelari medicali, 10.000 de mănuşi medicale de unică folosinţă şi 10.000 de protecţii pentru încălţăminte.

Beijingul a promis deja exporturi de echipament medical, cum ar fi măştile şi respiratoarele, în unele ţări, printre care Italia şi Coreea de Sud.

Unele state europene, inclusiv Franţa şi Germania, au anunţat că vor limita exportul anumitor produse medicale, de exemplu al măştilor, pentru a evita penuriile pe plan intern în contextul extinderii epidemiei.

În China s-au confirmat aproape 81.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi peste 3200 de decese provocate de COVID-19, epidemia declanşată spre sfârşitul lui 2019 în oraşul Wuhan din centrul ţării.

UPDATE 11:30 - Numărul cazurilor confirmate din Israel a crescut cu 40% în ultimele 24 de ore

Cazurile de COVID-19 din Israel au crescut cu 40% în ultimele 24 de ore, ajungând la 427, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii, preconizând o accelerare a numărului de infectări pe măsură ce testarea în masă este implementată, notează Reuters.

După ce le-a cerut israelienilor să rămână la domiciliu şi a aprobat monitorizarea cibernetică a cazurilor de COVID-19 pentru a reduce riscurile de infecţie, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că cel puţin 3.000 teste pentru depistarea noului coronavirus vor fi efectuate zilnic, inclusiv la noile puncte de tipul ''drive in''.

"Vom ajunge într-o situaţie în care sunt multe sute de pacienţi noi în fiecare zi ba chiar posibil mai mulţi", a declarat Moshe Bar Siman-Tov, directorul general al Ministerului Sănătăţii pentru Radioul Armatei Israelului.

Cinci dintre cei 427 de pacienţi - în creştere de la 304 raportaţi marţi dimineaţă - sunt într-o stare critică, a precizat Ministerul.

Până în momentul de faţă, nu au fost raportate cazuri de deces provocate de noul coronavirus în Israel sau în teritoriile palestiniene.

În Cisiordania ocupată, responsabilii sanitari palestinieni au confirmat 44 de cazuri de COVID-19, în timp ce în dens populata Fâşie Gaza nu a fost înregistrat până în prezent niciun caz. 

UPDATE 10.10 Un prim deces raportat în Brazilia. Bolsonaro denunţă "o isterie"

Un prim deces provocat de noul coronavirus a fost anunţat marţi în Brazilia, unde mobilizarea marilor metropole în faţa răspândirii COVID-19 a fost criticată de preşedintele Jair Bolsonaro care a descris-o ca ţinând de "o anumită isterie" care poate afecta economia, informează AFP.

Preşedinţia a anunţat marţi seară că guvernul va solicita Parlamentului să recunoască starea de "calamitate publică" până la sfârşitul anului, în vederea creşterii cheltuielilor publice "pentru a proteja sănătatea şi locurile de muncă ale brazilienilor'.

Prima victimă a noului coronavirus în Brazilia este un bărbat de 62 de ani, care a murit luni într-un spital din Sao Paulo, cel mai populat oraş al ţării şi principalul focar de contaminare.

Potrivit autorităţilor sanitare locale, bărbatul suferea şi de diabet şi de hipertensiune arterială şi nu călătorise în străinătate în ultimele săptămâni.

Bilanţul deceselor ar putea creşte însă în curând: patru decese care ar fi putut fi provocate de coronavirus au fost înregistrate în acelaşi spital, în prezent fiind efectuate analize pentru a fi identificată cauza acestora.

Brazilia, o ţară imensă, cu 210 milioane de oameni, înregistra marţi 291 de cazuri confirmate de COVID-19, potrivit ultimului buletin al Ministerului Sănătăţii.

Chiar înainte de anunţarea primului deces, oraşul Sao Paulo şi statul Rio de Janeiro - al doilea focar de contaminare din ţară - au declarat starea de urgenţă, punând în aplicare o serie de măsuri menite să stopeze răspândirea pandemiei.

Printre aceste măsuri se numără restricţii care afectează restaurantele şi transportul în comun - pe care preşedintele Bolsonaro le consideră însă prea drastice.

"Economia mergea bine, dar acest virus a provocat o anumită isterie. Unii guvernatori, după părerea mea, chiar dacă poate greşesc, au luat măsuri care vor dăuna economiei noastre", a declarat şeful statului la postul de radio local din Rio, Radio Tupi.

Preşedintele de extremă dreapta, în vârstă de 64 de ani - care a anunţat marţi seară al doilea său test pentru coronavirus a ieşit negativ - a provocat deja o revoltă duminică, mergând să-i salute pe participanţii la un miting de susţinere a sa, desfăşurat în Brasilia. Bolsonaro a dat mâna cu aceştia şi a pozat pentru "selfie-uri" în timp ce ţinea el însuşi în mână telefoanele manifestanţilor, în pofida recomandărilor Ministerului Sănătăţii de a fi evitate adunările.

UPDATE 9.30 Primul deces din Republica Moldova, din cauza coronavirusului

În Republica Moldova a fost înregistrat primul deces din cauza maladiei COVID-19, a anunţat ministrul sănătăţii Viorica Dumbrăveanu în cadrul unui briefing, relatează miercuri Radio Chişinău.

Citiți mai multe AICI
 

UPDATE 9.20 China a raportat un singur caz de contaminare locală

China a raportat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, un singur caz de contaminare locală cu noul coronavirus şi 12 cazuri de ''import'', informează AFP.

Noul caz de contaminare locală a fost înregistrat, ca şi în ziua precedentă, în oraşul Wuhan (centru), considerat locul de apariţie a epidemiei la sfârşitul anului trecut, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Propagarea virusului a încetinit considerabil în China în ultimele săptămâni în comparaţie cu jumătatea lunii februarie, când numărul cazurilor noi era în fiecare zi de ordinul miilor. Pe teritoriul ţării, au fost raportate până în prezent 80.900 de cazuri.

UPDATE 9.00 Situația în Statele Unite. 100 de morți din cauza coronavirusului

În Statele Unite, numărul deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 100. Situaţia ar putea ajunge la fel de gravă ca în Italia, avertizează specialiştii.

Pentru a limita daunele asupra economiei, administrația de la Washington plănuiește să le ofere cetățenilor americani cecuri nominale, în valoare de o mie de dolari fiecare.

Administrația Trump pregătește un plan de măsuri în valoare de 850 de miliarde de dolari, pentru a ajuta economia Statelor Unite.

Donald Trump, președintele SUA: „Vrem să facem asta în stil mare. Țara e foarte puternică, nu am fost niciodată atât de puternici. Și asta e ceea ce o să facem. Nu vrem, cu acest dușman invizibil, să dea faliment companiile aeriene. Nu vrem ca oamenii să-și piardă locurile de muncă sau să nu mai aibă bani, când o duceau foarte bine în urmă cu o lună."

Mai nou, americanii nu golesc doar supermarketurile. În fața multor magazine de arme și muniție din California s-au format cozi impresionante.

Bărbat: „În astfel de momente oamenii o pot lua un pic razna, iar eu sunt unul dintre acei oameni care consideră că armele de foc sunt necesare, pentru a fi protejați în situații ca aceasta sau în cazul în care oricare alt virus și-ar face apariția."

În statele New York, New Jersey și Connecticut s-au închis toate sălile de sport și casinourile pentru o perioadă nedeterminată. Barurile și restaurantele pot vinde doar pentru acasă.

Statul New York are o populație de 18 milioane de oameni. Dacă virusul îi va contamina pe 40% dintre ei, dintre aceștia 17% ar putea avea nevoie de spitalizare. Asta ar însemna peste un million de paturi de spital de-a lungul pandemiei. Statul are doar 53.000.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „Iar asta te cam ține treaz noaptea."

Așadar, guvernatorul statului New York a mobilizat Garda Națională, pentru a transforma diverse clădiri în spitale de campanie, însă numărul paturilor e doar o parte a problemei.

Anthony Fauci, director Centrul pentru Alergii și Boli Infecțioase:„Dacă nu avem suficiente aparate de ventilație mecanică, atunci ajungem în faza în care avem de luat decizii foarte dificile."

Vârstnicii sunt cei mai expuși, iar în Statele Unite sunt foarte mulți oameni în vârstă, aflați în cămine speciale, unde sunt îngrijiți de personal calificat. Rudele îi pot vedea doar de la ferestre.

Personalul magazinelor dezinfectează la fiecare oră toate rafturile.

Bărbat: „Eram pe aici și la atentatele din 11 septembrie 2001, pene de curent, uragane. Le-am trăit pe toate, dar n-a fost niciodată așa rău ca acum."

Doar respectarea cu strictețe a regulilor poate evita un scenariu de coșmar.

Bărbat: „SUA ar putea deveni noua Italie, dar există și posibilitatea să fim Coreea de Sud, dacă oamenii ascultă recomandările și păstrează distanța socială."

UPDATE 8.50 UE a decis închiderea granițelor

Statele membre ale Uniunii Europene au decis marți seară, în unanimitate, să închidă graniţele și să permită doar "călătoriile esenţiale". Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European.

Totul pentru a reduce deplasările care nu sunt absolut necesare şi pentru a garanta circulaţia bunurilor, dar şi aprovizionarea cu medicamente şi alimente, în contextul pandemiei de coronavirus.

Charles Michel, președintele Consiliului European: „Am fost de acord să întărim granițele exterioare aplicând restricții temporare pentru călătoriile non-esențiale în interiorul Uniunii Europene, pentru o perioadă de 30 de zile, așa cum a propus inițial Comisia Europeană. Vom stabili de comun acord cum vor fi repatriați cetățenii UE care vor avea absolută nevoie, utilizând în acest sens mecanismul de Protecție Civilă al UE. Încurajăm, totodată, eforturile făcute pentru a sprijini cercetările legate de virusul COVID-19 și insistăm asupra nevoii de a trasmite toate informațiile și de a dezvolta un vaccin care să fie cât mai repede disponibil celor care au nevoie de el.”

În timpul conferinței de marți seară, președinta Comisiei Europene a spus că va rămâne la latitudinea țărilor europene cum vor să aplice închiderea granițelor pentru cetățeni din state terțe.

Germania a fost prima țară care și-a anunțat planul de acțiune. Oficialii au spus că vor permite intrarea pe teritoriul statului doar cetățenilor Uniunii Europene și persoanelor care dețin permise de rezidență de lungă durată.

La rândul său, Marea Britanie, care în prezent se află în perioada de tranziție de retragere din Uniunea Europeană, a anunțat că, momentan, nu va impune restricții la graniță, dar și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească în această perioadă în afara țării.

Lucru pe care l-a făcut, de asemenea și Irlanda de Nord.

În schimb, în interiorul statelor membre UE se iau tot mai multe măsuri drastice pentru a opri răspândirea pandemiei.

Începând de marți de la prânz, Franța a instituit cele mai stricte reguli de izolare din Europa.

Christophe Castaner, ministrul de Interne al Franței: „Pentru fiecare ieșire (călătorie), fiecare persoană va trebui să aibă o declarație pe propria răspundere, în care să fie menționată identitatea, adresa și motivul deplasării. "

Pe străzi au fost mobilizați aproape 100.000 de polițiști și jandarmi care vor supraveghea aplicarea acestor reguli. Cei care nu le respectă sunt pasibili de amenzi de până la 135 de euro.

Ane Claire, bancher: „După anunțurile făcute de Emmanuel Macron, lucrurile sunt mult mai clare acum. Ne putem organiza la locul de muncă. Acum știm ce avem de făcut și în ce condiții ne putem deplasa pentru a ne face provizii. Ne trebuie o adeverință, o hârtie pentru asta, dar acum totul e clar."

Tânără: „Eu am 16 ani și nu prea am nimic altceva de făcut în afară de văzut filme pe Netflix și de învățat. Nu facem nici lecții online, pentru că e o problemă cu platforma, așa că acum e puțin mai complicat."

Spania continuă să fie a doua țară cea mai afectată de coronavirus. Prim-ministrul spaniol a avut marți o discuție prin telefon cu președintele chinez, cerându-i ajutor în lupta împotriva pandemiei, pentru că țara sa are nevoie urgentă de material sanitar.

Al Goodman, corespondent CNN în Spania: „Mă aflu în fața Spitalului La Paz, unul dintre cele mai importante din capitala Spaniei. Aici sunt tratați pacienți infectați cu noul coronavirus, dar nu ne-au spus exact câți pacienți sunt tratați aici și în ce stare sunt. Acest spital participă la un nou studiu clinic pentru un medicament care a fost folosit în trecut pentru anumite elemente existente în coronavirus. Medicii vor să vadă dacă funcționează și în lupta de acum cu COVID-19. Este un efort european comun. Spitale din Germania, Franța, Italia și Spania sunt implicate în acest studiu clinic și vor trata pacienții, care se oferă voluntar, împărțindu-i în două grupe. Pentru cei în stare gravă vor să vadă dacă medicamentul ajută la scăderea febrei, iar pentru cei cu o formă moderată de boală vor să vadă dacă medicamentul îi ajută să iasă mai repede din spital."

În Germania, dintr-o populație de 83 de milioane, aproape 7.300 de oameni au fost testați pozitiv cu coronavirus. Karoline Preisler este unul dintre pacienți. Internată de cinci zile într-un spital din nord-estul țării, spune că abia acum poate să respire din nou fără să aibă dureri pulmonare severe.

Karoline Preisler, pacientă: „Rezultatele testelor încă nu sunt foarte bune, dar am moralul mai ridicat. Este foarte greu, atât pentru copii, cât și pentru mine, pentru că nu ne putem atinge fizic, când unul dintre noi plânge că este mângâiat de la distanță. Lipsa contactului social are un impact destul de mare asupra moralului. Avem voie să plasăm comenzi online și ne sunt livrate la ușă."


În Rusia, "situația epidemiologică este sub control", a spus marți seară președintele Vladimir Putin. Potrivit datelor oficiale, până acum, în această țară, s-au înregistrat 114 cazuri de contaminare cu noul coronavirus și niciun deces.

UPDATE 8.40 Coronavirusul a fost subestimat de responsabilii politici, recunoaşte şefa Comisiei Europene

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut că responsabilii politici au subestimat cu totul amploarea pericolului reprezentat de pandemia cu noul coronavirus, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul german Bild şi citat de AFP.

''Cred că noi toţi, care nu suntem experţi, am subestimat la început coronavirusul. Dar între timp a devenit clar că este vorba despre un virus care ne va lua mult timp'', a insistat ea.

''Am înţeles că toate aceste măsuri, care păreau drastice în urmă cu două sau trei săptămâni, trebuie luate acum'', a adăugat şefa executivului european, amintind că Europa este ''în acest moment epicentrul crizei''.

Ea a respins însă termenul de ''război'' împotriva virusului, folosit săptămâna aceasta de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. ''Personal, nu aş folosi termenul de război, dar înţeleg motivaţia preşedintelui francez, deoarece coronavirusul este un adversar îngrijorător'', a continuat Von der Leyen.

Pentru ministrul economiei german Peter Altmaier, Statele Unite conduse de preşedintele republican Donald Trump au acordat şi mai puţină atenţie decât Europa fazelor iniţiale ale virusului. ''Declanşarea crizei a fost probabil şi mai subestimată în Statele Unite decât în orice altă ţară europeană'', a declarat miercuri Peter Altmaier grupului de presă regional german Funke.

''Este motivul pentru care noi sperăm foarte tare ca Statele Unite să reuşească să controleze situaţia, lucru care este şi în interesul nostru'', a adăugat el, subliniind că ''nimeni nu-şi poate dori ca această economie să cadă într-o recesiune necontrolată''.

UPDATE 8.30 Peste 2.500 de decese și 31.000 de îmbolnăviri în Italia

În Italia, câţiva medici români lucrează cot la cot cu cei italieni, pentru a trata cât mai mulţi pacienţi infectaţi cu coronavirus.

Obosiţi şi stresaţi, ai noştri recunosc că ultimele zile au fost la limită.

La Roma, autorităţile au deschis un nou spital, dedicat doar celor bolnavi de Covid-19.

Din păcate, în Peninsulă sunt deja peste 2.500 de decese, şi 31.000 de îmbolnăviri.

Oana Stegaru lucrează într-un spital din Monza, Lombardia, zona cu cele mai multe decese înregistrate în Italia.

Oana Stegaru, asistentă medicală Italia: „Italia este într-o perioada critică, în care medicii au decis pe cine să salveze și pe cine nu. Nu este o alarmă falsă, nu este o glumă. Suntem într-o situație de urgență globală. Luați mesajul meu în serios și rămâneți cât mai mult timp acasă. E nevoie de doar două săptămâni pentru a opri contagierea."

În Brescia, autoritățile au dat în folosință un spital dedicat în exclusivitate cazurilor de COVID-19. Aproape toți cei internați suferă de pneumonie interstițială, care se manifestă prin insuficiență respiratorie. Numărul bolnavilor care au venit la spital cu acest simptom e în creștere.

Sergio Cattaneo, profesor: „Problema nu sunt doar oamenii bolnavi. Cele mai serioase cazuri sunt vârstnicii, care își riscă viața. Dacă epidemia nu este ținută sub control, toate spitalele vor fi îngenuncheate."

În curtea spitalului au fost ridicate mai multe construcții provizorii, unde sunt testați nou-veniții suspecți de coronavirus. Aici, medicii lucrează zi-lumină.

Fabio Arrighini, coordonator asistenți medicali: „În medie, personalul medical din această instituție lucrează în schimburi de 14 ore, dar unii depășesc 18 ore. Și viața de familie s-a schimbat, pentru că ori ne autoizolăm acasă, ca să nu creăm probleme, ori dormim în altă parte, în unele cazuri."

Lângă Milano, o fundație caritabilă a adus un spital de campanie cu aproape 70 de paturi, aproape 20 de tone de materiale medicale. 32 de medici și asistente vor îngriji pacienții cu noul virus.

În ciuda tuturor eforturilor, în Lombardia numărul morților crește. Duminică, un ziar local a publicat 10 pagini de necrologuri. În fața spitalelor așteaptă angajații de la pompe funebre.

În acest timp, localnicii încearcă să-și vădă de viață. Au voie să mergă la serviciu doar după ce obțin permise speciale, iar dacă se duc la magazine sau farmacii, poartă măști și stau la cozi, păstrând cel puțin un metru distanță între ei.

Mircea Chiriac, Lombardia: „Pentru a putea merge la serviciu este o declarație cu ștampilă de la locul de muncă, cu faptul că trebuie să mă deplasez pe ruta respectivă de acasă până la serviciu. Asta e una dintre declarații. Mai este una ieșită marți, dacă am înțeles bine sau zilele trecute. Este aceasta, prin care atest că pot merge la cumpărături, pot merge pentru situații de strictă necesitate, motive de sănătate, deci la farmacie."

Giani Constantin, Roma: „După ora șase se închid toate, știi. După ora șase, șapte se închid toate magazinele.Totul, marketurile, că nu sunt deschise barurile, aste. Cum să pleci? Nu există. Stai unde ești.”

Italienii caută și metode ca să-și ridice moralul. Seară de seară ies la balcoane și cântă, ar un artist a modificat o fotografie cu celebra frescă a lui Michelangelo de pe plafonul Capelei Sixtine, iar Dumnezeu are un flacon cu dezinfectant în mână din care toarnă în mâna lui Adam.

UPDATE 8.20 Ciprul interzice, din 21 martie, majoritatea zborurilor de pasageri

Ciprul a anunţat marţi că începând din 21 martie interzice, timp de două săptămâni, majoritatea zborurilor de pasageri dinspre 28 de state, printre care Regatul Unit, Grecia şi Rusia, în cadrul măsurilor pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, transmit agenţiile de presă Reuters, AFP şi CNA.

Începând cu 21 martie, ora 01:00 GMT, pentru două săptămâni, ''sunt interzise zborurile către Larnaca şi Paphos provenind din 28 de ţări'', a menţionat Ministerul Sănătăţii cipriot.

Guvernul de la Nicosia a menţionat că va asigura zboruri charter pentru a repatria cetăţenii ciprioţi blocaţi în Regatul Unit şi Grecia, potrivit Ministerului Sănătăţii cipriot.

Zborurile cargo rămân autorizate.

Guvernul cipriot-grec, care nu îşi exercită autoritatea decât în partea de sud a insulei divizate din 1974, a înregistrat 49 de cazuri de contaminare cu virusul SARS-CoV-2. Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), ocupată de forţele turce şi nerecunoscută de comunitatea internaţională, a raportat şapte cazuri.

Autorităţile cipriote au înăsprit condiţiile de intrare în ţară începând cu 16 martie, permiţând doar accesul persoanelor care prezintă un certificat medical ce atestă că nu sunt infectate cu noul coronavirus.

UPDATE 8.15 Situaţia de urgenţă ar putea dura până la vară, iar "factura economică va fi enormă", avertizează premierul irlandez

Situaţia de urgenţă provocată de pandemia de coronavirus ar putea dura până vara aceasta, iar boala va provoca pagube economice "importante şi de durată", a atenţionat marţi premierul irlandez Leo Varadkar, informează AFP.

Toate şcolile şi instituţiile culturale din Irlanda au fost închise până pe 29 martie, la fel ca pub-urile, în încercarea de a stăvili propagarea virusului.

Însă "această situaţie de urgenţă se va prelungi probabil mult timp după data de 29 martie. Ea ar putea dura luni de zile, până în vară", a declarat Leo Varadkar într-un discurs televizat adresat cu ocazia Sfântului Patrick, Ziua Naţională a Irlandei, festivităţile prilejuite de aceasta fiind de asemenea anulate în acest an.

În ceea ce priveşte consecinţele economice ale pandemiei, şeful guvernului irlandez a apreciat că "daunele vor fi importante şi durabile". "Factura va fi enormă şi ar putea fi nevoie de ani de zile pentru a o plăti", a adăugat el, declarându-se totodată încrezător că economia irlandeză îşi va reveni.

Irlanda a anunţat marţi 292 de contaminări şi 2 morţi de coronavirus pe teritoriul său. Însă, "noi credem că vom ajunge la 15.000 de cazuri sau mai multe până la sfârşitul lunii şi că acest număr va continua să crească săptămânile ce vor urma", a mai spus Varadkar.

UPDATE 8.10 ''Stare de urgenţă'' şi restricţii de circulaţie, anunţate în Bolivia şi Columbia

Bolivia a declarat marţi seara ''stare de urgenţă sanitară'' şi a impus restricţii de circulaţie timp de 12 ore până la 31 martie pentru a opri răspândirea epidemiei de coronavirus, a anunţat un oficial al preşedinţiei boliviene, relatează AFP.

"Acest decret proclamă o urgenţă sanitară naţională şi carantină pe întreg teritoriul bolivian împotriva focarului de coronavirus", a anunţat Yerko Núnez, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform decretului, ''toţi locuitorii din Bolivia trebuie să stea acasă de la ora 17:00 până la ora 05:00 a doua zi'', măsură impusă până la 31 martie.

În Columbia, preşedintele Ivan Duque a declarat marţi ''stare de urgenţă'' până la 31 mai pentru a face faţă răspândirii coronavirusului, măsură ce include izolarea obligatorie a tuturor persoanelor cu vârsta peste 70 de ani.

Un număr de 75 de cazuri au fost depistate marţi în această ţară din America de Sud, care nu a anunţat niciun deces în acest stadiu.

''De vineri, 20 martie (...) până la 31 mai, toţi adulţii cu vârsta peste 70 de ani trebuie să stea acasă, cu excepţia deplasărilor pentru nevoi de consum şi de primă necesitate, utilizarea serviciilor de sănătate, cumpărarea de medicamente şi accesarea serviciilor financiare", a declarat Ivan Duque.

Columbia şi-a închis deja graniţele terestre, maritime şi fluviale până la 30 mai şi a ordonat ca cetăţenii sau rezidenţii străini care sosesc cu avionul să fie supuşi unei perioade de carantină de 14 zile. Cursurile în sistemul de învăţământ public au fost de asemenea suspendate în această ţară.

UPDATE 8.00 Primele trei cazuri, confirmate în Kârgâzstan

În Kârgâzstan au fost confirmat primele trei cazuri de infectare cu coronavirus, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii kârgâz, Kosmosbek Cholponbayev, relatează Reuters.

Trei cetăţeni kârgâzi au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus după ce au sosit din Arabia Saudită, a menţionat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE 7.50 Un prim deces, înregistrat în Turcia

Turcia a anunţat marţi primul deces legat de coronavirus în ţară, unde numărul de persoane infectate a ajuns la 98, relatează AFP.

''Astăzi am pierdut primul pacient în lupta noastră împotriva coronavirusului'', a declarat ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, în cadrul unei conferinţe de presă. Este vorba de un bărbat în vârstă de 89 de ani.

UPDATE 7.40 Cetăţenii australieni au interdicţie să părăsească ţara

Australia le-a ordonat miercuri cetăţenilor săi să nu părăsească ţara, măsură care survine în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei de coronavirus, relatează AFP.

Premierul australian Scott Morrison a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, o ''interdicţie'' de călătorie în străinătate. ''Dacă încetinim răspândirea, salvăm vieţi. Nu plecaţi în străinătate. Acest consemn este foarte clar'', a adăugat el.

UPDATE 7.30 Olanda închide graniţele pentru toţi cetăţenii din afara UE

Olanda va închide graniţele pentru toţi cetăţenii din afara UE, a anunţat marţi premierul olandez Mark Rutte pentru postul de televiziune NOS după un summit prin videoconferinţă cu alţi lideri ai Uniunii Europene, pe fondul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

Ministerul de Externe i-a sfătuit pe toţi cetăţenii olandezi să evite călătoriile în străinătate, cu excepţia cazului în care acestea sunt strict necesare.

Statele membre ale Uniunii Europene au decis marţi în unanimitate să interzică timp de 30 de zile intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar, a anunţat cancelarul german Angela Merkel, notează AFP.

Toate ţările membre ale UE 'sunt de acord să impună o interdicţie' de intrare, 'cu câteva excepţii' minore, a declarat cancelarul într-o conferinţă de presă, după summit.
 

UPDATE 7.15 Ce spune Organizația Mondială a Sănătății. Situația în Asia


"Nu ni se întâmplă nouă" este o greșeală mortală! O spun oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, care ne îndeamnă să învățăm din experiența celor care au trecut deja, prin lupta crâncenă, cu noul virus. China, Coreea de Sud, și Singapore oferă modele bune de urmat. În aceste state, acțiunile s-au concentrat pe monitorizarea eficientă a răspândirii bolii, pe măsuri severe de izolare, și investiții masivebîn laboratoare de testare.

Tedros Adhanom Ghebreyesu, director general OMS: „Experiențele acumulate de China, de Coreea de Sud, Singapore și de alte state demonstrează cu claritate că testarea agresivă, urmărirea cazurilor de contact, măsurile de distanțare socială și mobilizarea comunităților pot să prevină infecțiile și să salveze vieți."

Îndată ce au relizat gravitatea situației, autoritățile chineze au instituit carantina, astfel că doar în provincia Hubei, aproape 60 de milioane de oameni au fost rupți de restul lumii. Alte provincii au ridicat și ele, la maximum, nivelul de alertă încă din primele zile ale epidemiei.

Capacitățile laboratoarelor de testare au fost extinse, s-au construit spitale provizorii în doar câteva zile.

Guvernul chinez a limitat sever drepturi și libertăți personale ale cetățenilor prin monitorizarea telefoanelor mobile și identificarea facială. Asta a ajutat la controlul răspândirii virusului și la identificarea rapidă a contactelor celor infectați.

Carantina rămâne încă în vigoare, chiar dacă în orașul Wuhan, epicentrul epidemiei, au fost înregistrate marți doar patru cazuri noi.

David Culver, corespondent CNN: „În afara orașului Wuhan, multe alte regiuni au început să ridice restricțiile. După mai bine de șapte săptămâni de carantină, au început să le permită oamenilor să se miște mai liber."

Oraşul Wuhan şi provincia din care acesta face parte, Hubei, au fost plasate la propriu în carantină începând cu 23 ianuarie, măsură care a avut drept consecinţă izolarea de restul lumii a peste 50 de milioane de persoane.

Autorităţile de la Beijing sunt îngrijorate în ceea ce priveşte riscul reintroducerii epidemiei de către persoanele care sosesc din străinătate, pe măsură ce transmiterea progresează în restul lumii.

Ministerul a contabilizat până în prezent 155 de contaminări importate.

Circa 20.000 de persoane sosesc zilnic în ţară, iar autorităţile de la Beijing au impus o carantină de 14 zile pentru călătorii veniţi din străinătate în hoteluri prevăzute în acest scop.

Ministerul Sănătăţii a anunţat totodată 11 noi decese în decursul ultimelor 24 de ore, bilanţul total al morţilor ajungând la 3.237 în această ţară, cea mai afectată din lume de coronavirus.

Deși, înconjurat de apă, orașul-stat Singapore a adoptat o politică agresivă de combatere a răspândirii virusului, imediat ce China a anunțat lumea de pericol. Călătorii veniți din zonele de risc au fost trimiși în carantină obligatorie și mai multe cămine au fost transformate în centre de izolare. Cei care nu s-au supus au fost sancționați dur.

Cătălin Moscaliuc, rezident român în Singapore: „Au primit o amendă. Unii din ei cred au fost chiar duși la închisoare.”

Autoritățile au organizat un sistem riguros de monitorizare a propagării virusului. Oricine întră într-o clădire publică sau privată este supus unui control al temperaturii. Este obligat să declare datele personale și dacă a vizitat recent țările afectate de pandemie. Dacă o persoană are temperatura mai mare de 37,5 grade, este trimisă în carantină.

Felicia Chiriac, româncă stabilită în Singapore: „Ne-a ajutat pe toți să ne simțim în siguranță, să ne simțim că sunt luate măsuri de precauție, să simțim că situația este în control și nu trebuie noi să panicăm.”

În Singapore școlile și multe dintre companii au rămas deschise. În plus, guvernul a oferit compensații tuturor celor care au înregistrat pierderi din cauza epidemiei. Eficiența măsurilor e confirmată de ultimele statistici oficiale: după aproape două luni de la primul caz, în Singapore se înregistrau doar 226 de persoane infectate și niciun deces.

Și în Coreea de Sud, epidemia a luat o amploare uriașă. Autoritățile au impus restricții de circulație în zonele afectate dar, cel mai important, au creat aproape 100 de laboratoare de testare. În acest moment, aproximativ 20.000 de oameni sunt testați zilnic, iar rata de deces e de 0,7%, față de cele 3,4 procente anunțate de OMS la nivel global.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
OMS: Închiderea școlilor și a frontierelor nu stopează pandemia de coronavirus
OMS: Închiderea școlilor și a frontierelor nu stopează pandemia de coronavirus

Măsurile radicale precum închiderea şcolilor şi a frontierelor pot încetini pandemia provocată de noul coronavirus, dar nu o pot stopa, a afirmat marţi Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Klaus Iohannis cere liderilor europeni activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE
Klaus Iohannis cere liderilor europeni activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al UE

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, marţi, în videoconferinţa cu membrii Consiliului European, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.

UE își închide porțile pentru cetățenii extracomunitari. Anunțul făcut de Angela Merkel
UE își închide porțile pentru cetățenii extracomunitari. Anunțul făcut de Angela Merkel

Statele membre ale Uniunii Europene au decis marţi în unanimitate să interzică timp ce 30 de zile intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar, a anunţat cancelarul german Angela Merkel.

Beijingul autorizează teste clinice ale unui prim vaccin împotriva coronavirusului
Beijingul autorizează teste clinice ale unui prim vaccin împotriva coronavirusului

Autorităţile chineze au autorizat primele teste clinice asupra oamenilor ale unui vaccin experimental împotriva noului coronavirus, dezvăluie în ediţia marţi a Cotidianului Poporului, relatează Reuters.

Medicii români din Italia, după ce bilanțul a atins 2.500 de morți: ''O perioadă critică''
Medicii români din Italia, după ce bilanțul a atins 2.500 de morți: ''O perioadă critică''

În Italia, câţiva medici români lucrează cot la cot cu cei italieni, pentru a trata cât mai mulţi pacienţi infectaţi cu coronavirus.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.