Românii blocați la granița cu Ungaria vor reveni în țară. ”Am fost să luăm o mașină”

Dată publicare: 18-03-2020 12:32
Dată actualizare: 18-03-2020 20:22


Mii de români aşteaptă să intre în ţara pe la graniţa de vest după ce noaptea trecută li s-a permis să tranziteze rapid Ungaria.

Oamenii fuseseră blocați între Austria și Ungaria, după ce maghiarii și-au închis granițele pentru traficul de persoane. Mulţi dintre ei spun că au fost nevoiți să plece spre casă, din vestul Europei pentru că, în criză creată de epidemie, au rămas fără locuri de muncă.

Primele grupuri de români au ajuns în ţară în jurul orei ora 2 dimineaţa, după ce au străbătut Ungaria pe un culoar verde special aprobat de autoritățile de la Budapesta. Oamenii au fost direcţionaţi către punctele de trecerea a frontierei Nădlac 2 din Arad și Cenad din Timiș.

Românii și bulgarii blocați la graniţa dintre Austria şi Ungaria spun că au fost nevoiţi să se întoarcă acasă după ce firmele la care munceau s-au închis din cauza crizei create de COVID-19.

Mărturiile românilor:

"Nu ne-au lăsat că au fost graniţele închise şi nu a trecut nimeni. Peste două săptămâni şi jumătate va naşte soţia mea şi trebuuie să fiu acasă însă colegi de ai mei muncesc în Olanda şi au fost trimişi, i-au anunţat că nu mai pot lucra, li s-au închis contractele şi au fost trimis acasă."

"Din Germania, s-a închis şantierul şi acolo, ca peste tot, peste tot se închide, chiar dacă nu este zona afectată deja închid de frică.

"Noi venim din Germania de la Frankfurt, am fost să luăm maşina asta şi o ducem acasă că nu avem maşină."

Când au ajuns la frontiera română, oamenii au fost preluați de polițiștii de frontieră și medicii DSP pentru triajul epidemiologic. Apoi, însoțiți de zeci de jandarmi și polițiști, cei mai mulți dintre ei au fost trimiși în județele în care au domiciliul, pentru a intra în autoizolare timp de 14 zile. Cei care au venit din zonele roșii au fost trimiși, tot sub escorta- în centrele de carantină din județul Arad.

Încercând să limiteze răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, Ungaria și-a închis granițele complet pentru cetățenii străini.

Sunt exceptate transporturile de marfă, care trebuie să respecte însă - trasee și condiții special aprobate de Guvernul de la Budapesta.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO