Coronavirus lume LIVE UPDATE, 7 mai. Germania deschide școlile și magazinele

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus lume LIVE UPDATE, 7 mai. Germania continuă în marș forțat revenirea la normalitate. În această lună se vor deschide toate școlile, grădinițele și magazinele și va fi reluat campionatul de fotbal, însă fără spectatori. 

Şi alte state fac paşi spre redeschidere, deşi oficialii OMS avertizează că ridicarea bruscă a restricţiilor ar putea aduce un alt val de epidemie şi, inevitabil, din nou carantină.

Un lucru este sigur, spun oficialii europeni: urmează cea mai gravă recesiune din istoria Uniunii Europene.

Coronavirus lume LIVE UPDATE, 7 mai
 

UPDATE 22:00 Coronavirus în Franţa - 178 de decese în 24 de ore. Continuă să scadă numărul internărilor la Terapie intensivă

 

Epidemia de coronavirus a cauzat moartea a 178 de persoane în ultimele 24 de ore în Franţa, bilanţul fiind de 25.987 de decese de la 1 martie, a precizat joi Direcţia generală de Sănătate în comunicat.

Citește și
Donald Trump îi susține pe americanii care protestează împotriva izolării
Trump: Criza provocată de noul coronavirus, „mai gravă decât atacul de la Pearl Harbor”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Presiunea pe serviciile de la Terapie intensivă continuă să slăbească, cu 186 de pacienţi de Covid-19 mai puţin ca miercuri, şi un total care revine pentru prima dată la sub 3.000 de pacienţi în aceste servicii.

În spitale au murit 16.386 de persoane iar 9.601 în Ehpad şi alte centre medico-sociale.

Joi erau spitalizate 23.208 de persoane în Franţa din cauza Covid-19. 2.961 de pacienţi în stare gravă sunt internaţi la Terapie intensivă.

În total, 137.779 de persoane sunt în prezent testate pozitiv de Covid-19 în Franţa, iar 52.027 de persoane sunt considerate vindecate din spital.

UPDATE 20:00 Coronavirus în Italia - Mai puţin de 90.000 de persoane sunt în prezent depistate pozitiv. Lombardia înregistrează jumătate dintre noile cazuri

 

A scăzut din nou numărul deceselor din cauza coronavirusului în Italia, dar rămâne mare, mai mult de 250 de persoane.

Continuă să scadă numărul cazurilor active, revenind la nivelul din 4 aprilie, 90.000, informează La Repubblica.

Potrivit Protecţiei Civile, a fost înregistrată o scădere a numărului persoanelor internate. La Terapie intensivă se aflau joi 1,311 persoane, cu 22 mai puţine faţă de miercuri. Încă sunt internate cu simptome 15.174 de persoane, cu 595 mai puţine faţă de miercuri.

În izolare, la domiciliu, se află 73.139 persoane (cu 1.287 mai puţine în comparaţie cu ziua precedentă).

În ultimele 24 de ore, au murit 274 de persoane (ieri au fost 369 de victime), totalul ajungând la 19.958.

Persoanele vindecate sunt 96.276, o creştere în 24 de ore de 3.031 (miercuri au fost declarate vindecate 8.014).

Joi au fost efectuate 70.359 de teste, faţă de 64.263 miercuri.

Lombardia se află în centrul acestei pandemii, 50% dintre cazurile din Italia înregistrându-se în această regiune.

Numărul total al persoanelor care au contractat virusul de la începutul epidemiei în Italia este de 215.858.

 

Mai puţin de 90.000 de persoane sunt, în prezent, pozitive.

UPDATE 17:00 Medicul şef salută o scădere semnificativă a numărului de cazuri
 

Numărul de cazuri confirmate de COVID-19 în Ungaria este într-o scădere semnificativă în ultimele zile, a declarat joi într-o conferinţă de presă online "medicul-şef" al Ungariei, Cecilia Muller, transmite MTI.

Astfel, în ultimele 24 de ore au fost raportate 39 de cazuri noi, iar 10 persoane au decedat, a menţionat Muller.

Ea a precizat că, din cele 3.150 de cazuri confirmate până acum în Ungaria, 1.966 sunt active, jumătate dintre ele fiind tratate în spital.

S-a înregistrat de asemenea o creştere a numărului de pacienţi recuperaţi după infectare, în total 801, a adăugat responsabilul ungar.

Cecilia Muller a conchis că aceste cifre "dau motive de speranţă", subliniind că "se pare că numărul celor care se îmbolnăvesc ori contractează virusul a început să scadă".

Potrivit site-ului guvernamental koronavirus.gov.hu, în această etapă obiectivul este de a relua treptat viaţa normală, conform unui program bine stabilit, aşa încât măsurile stricte continuă să se aplice în zonele cu cel mai mare număr de infecţii, Budapesta şi judeţul Pesta (1.544, respectiv 414 cazuri), în alte regiuni aplicându-se distanţarea socială şi o serie de alte reguli, ca purtarea măştilor. De luni, consultaţiile medicale pe bază de programare şi unele intervenţii chirugicale au fost reluate, iar elevii din 1.197 de locaţii au susţinut examenele de absolvire a liceului.

UPDATE 16:20 Iranul anunţă 68 de noi decese şi consideră situaţia "relativ stabilă"
 

Iranul a declarat joi că situaţia este "relativ stabilă" în ceea ce priveşte răspândirea noului coronavirus în ţară şi a anunţat 68 de noi decese, precum şi peste 1.000 de noi infectări cu COVID-19, pentru a patra zi consecutiv, relatează AFP.

De la apariţia la mijlocul lunii februarie a primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus, Iranul a fost ţara cea mai afectată de pandemie din Orientul Mijlociu.

În ultimele 24 de ore, guvernul a înregistrat 68 de noi decese provocate de COVID-19, crescând la 6.486 numărul deceselor în întreaga ţară, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, în conferinţa de presă zilnică transmisă de televiziunea de stat iraniană.

El a afirmat că Iranul a înregistrat 1.485 de noi cazuri de îmbolnăvire în aceeaşi perioadă de timp.

"Peste 986 de persoane recent infectate au simptome uşoare sau moderate sau sunt pacienţi trataţi în ambulatoriu sau membri ai familiilor pacienţilor infectaţi", a mai spus el.

Începând de luni, numărul de noi infecţii înregistrate oficial a fost de peste 1.000 pe zi. Pe 3 mai, numărul respectiv a scăzut la 802, cel mai scăzut nivel din 10 martie.

Situaţia este "relativ stabilă", a spus Jahanpour.

Cifrele oferite de guvernul de la Teheran sunt considerate mult sub nivelul real de către unii experţi străini, însă şi de mai mulţi oficiali iranieni.

Pentru a limita răspândirea bolii, Iranul, care a anunţat primele cazuri de contaminare în februarie, a luat diverse măsuri restrictive, însă niciodată nu a impus măsuri de izolare la domiciliu sau carantină.

Începând cu 11 aprilie, Teheranul a autorizat redeschiderea treptată a magazinelor, iar autorităţile au permis luni redeschiderea moscheilor în circa 30% din comitatele ţării, acolo unde riscul de reapariţie a bolii este considerat minim.

UPDATE 16:15 Peste 3.000 de decese provocate de COVID-19 în Suedia
 

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus în Suedia a depăşit joi 3.000, a informat Agenţia pentru Sănătate Publică din această ţară, citată de Reuters şi AFP.

Numărul oficial de decese provocate de COVID-19 în Suedia a ajuns în prezent la 3.040, în creştere de la 2.941 miercuri.

Suedia a adoptat o abordare mai blândă în ceea ce priveşte combaterea noului coronavirus, lăsând deschise majoritatea şcolilor, magazinelor şi restaurantelor
şi bazându-se pe măsuri voluntare axate pe distanţarea socială şi pe o bună igienă.

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Suedia a fost cu mult mai mare raportat la populaţie decât cel înregistrat în Danemarca, Norvegia şi Finlanda, unde
autorităţile au adoptat o abordare mai strictă, dar mai mic faţă de cel din Marea Britanie, Franţa şi Spania, unde a fost impusă carantina.

UPDATE 13:00 Spania raportează 213 decese şi 754 de noi contagieri

 

Numărul deceselor provocate de coronavirus a înregistrat o uşoară scădere în ultimele 24 de ore în Spania, care a raportat joi 213 morţi, potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii.

Numărul deceselor zilnice a scăzut uşor comparativ cu ziua de miercuri, când s-au înregistrat 244 de decese.

Bilanţul total al deceselor a crescut astfel la 26.070 de la declanşarea pandemiei.

Numărul contagierilor confirmate prin teste PCR a crescut cu alte 754 de noi cazuri, ajungând în total la 221.447.

Virusul face ravagii în azilurile de bătrâni din Italia

 

Italia a trecut de vârful pandemiei, dar în unele locuri, virusul rămâne în continuare o ameninţare mortală. În cel mai mare adăpost pentru persoane vârstnice din Milano, 200 de rezidenţi au murit în ultimele luni, din cauza COVID-19. Restul sunt izolaţi complet de restul lumii. Mama lui Alessandro este internată aici, în stare gravă.

Familiile celor închişi aici se aşteaptă la ce e mai rău, pentru că nu au fost respectate cele mai elementare reguli de protecţie. Autorităţile au demarat o anchetă, dar pentru mulţi... rezultatele vor veni prea târziu.

Situaţia este similară şi în alte case de bătrâni din Lombardia. Într-o instituţie pentru vârstnici din Treviglio, 49 dintre cei 150 de locatari au murit din cauza virusului. Numai că responsabilii au luat câteva măsuri că boala să nu se răspândească necontrolat.

Augusto Baruffi, director azil: "Astăzi avem aproximativ 40 de cazuri de COVID-19. Dar i-am pus pe oameni în saloane diferite. Nu avem niciun caz confirmat aici, la etajul al doilea. Carantina e un termen dur, dar ne asigurăm că unii nu-i infectează pe ceilalţi."

Instituţia a luat măsuri preventive rapid, iar focarul a fost ţinut sub control. Dar o treime dintre bătrâni nu au scăpat cu viaţă.

Teresina Artiga, rezident de 89 de ani: "Eram patru persoane în cameră. Una sau două au murit... Apoi încă cineva, cu care stăteam mult de vorbă, a murit chiar aici pe podea. Doar lacrimi, atât mai avem."

Dincolo de aceste tragedii, Italia revine încet din carantină totală. O parte din restricţii au fost ridicate, dar restaurantele şi barurile vor primi clienţi abia de la începutul lui iunie. În Milano, sute de localuri au protestat faţă de prelungirea restricţiilor şi au aşezat câte un scaun gol în faţa Arcului Păcii. Oamenii spun că aproape o treime dintre baruri şi restaurante vor da faliment în această perioadă.

Germania se pregăteşte să ridice noi restricţii

 

Cei care locuiesc în aceeaşi casă vor putea ieşi în public alături de o altă familie, iar magazinele se deschid fără limitări, dar cu reguli stricte de igienă. Germanii au şi un plan de rezervă în cazul în care numărul cazurilor creşte brusc într-o anumită regiune.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Dacă numărul infecţiilor creşte undeva, atunci vom avea un mecanism de urgenţă şi nu e vorba despre întreaga ţară care riscă din nou (să fie închisă, n.r.), ci doar regiuni individuale."

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, OMS: "Riscurile să revenim la carantină rămân foarte ridicate, dacă ţările nu reuşesc să facă tranziţia cu foarte mare grijă şi cu o abordare pe etape."

UE a intrat în cea mai gravă recesiune din istorie

 

Cu sau fără restricţii, previziunile economice sunt sumbre în toată Uniunea Europeană. Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, spune că Uniunea a intrat în cea mai gravă recesiune din istorie şi preconizează că economia se va contracta cu 7,4% în acest an. Iar în 2021 va recupera doar 6,1%.

Paolo Gentiloni, comisar UE: "Inflaţia va fi sensibil mai mică, preţurile vor scădea în acest an din cauza cererii scăzute, dar şi din cauza prăbuşirii preţului la petrol. Şi şomajul va creşte, deşi ar putea fi limitat prin anumite măsuri."

Rata şomajului în Uniunea Europeană e aşteptată să crească de la 6,7% în 2019 până la 9% în 2020, iar anul viitor s-ar putea reduce uşor spre 8%, spun oficialii europeni. Cifrele sunt, însă, relative, pentru că recesiunea va avea efecte diferite în ţările UE.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cercetători: Coronavirusul s-a răspândit rapid în lume încă din perioada octombrie-decembrie 2019
Cercetători: Coronavirusul s-a răspândit rapid în lume încă din perioada octombrie-decembrie 2019

Un studiu genetic efectuat pe mostre prelevate de la peste 7.500 de persoane infectate cu COVID-19 sugerează că noul coronavirus s-a răspândit rapid în lume după ce a apărut în China, în perioada octombrie-decembrie 2019, transmite Reuters.

Trump: Criza provocată de noul coronavirus, „mai gravă decât atacul de la Pearl Harbor”
Trump: Criza provocată de noul coronavirus, „mai gravă decât atacul de la Pearl Harbor”

Criza provocată de noul coronavirus este ''mai gravă'' decât atacul aerian surpriză al Japoniei asupra bazei militare navale a SUA din portul Pearl Harbor din Hawaii, în 1941, a declarat miercuri preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

OMS: Riscăm să revenim la izolare dacă relaxăm prematur restricţiile
OMS: Riscăm să revenim la izolare dacă relaxăm prematur restricţiile

„Riscul revenirii la măsurile de izolare este foarte real” în ţările care în prezent relaxează distanţarea socială, a anunțat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Un medic rus spune că poliția l-a acuzat că răspândește minciuni
Un medic rus spune că poliția l-a acuzat că răspândește minciuni

Pentru a patra zi la rând, Moscova a raportat peste 10.500 de cazuri noi de infectare.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.