Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 16 mai. Număr record de decese în Rusia

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus lume, LIVE UPDATE 16 mai 2020. Slovenia a devenit prima ţară europenă care a declarat, oficial, sfârşitul crizei sanitare pe teritoriul său.

Multe plaje din Europa s-au redeschis, după săptămâni bune. Iar guvernul italian a făcut anunţul aşteptat cu disperare de cei din industria turismuluI şi nu numai.

În 3 iunie, ţară va accepta oaspeţi din Uniunea Europeană și va anula carantina obligatorie pentru vizitatorii care ajung în Peninsulă. De asemenea, vor fi permise plimbările între diferite regiuni.

La rândul lor: Elveția, Germania și Austria au relaxat restricțiile la granița comună.

Coronavirus lume, LIVE UPDATE 16 mai 2020:

 

Citește și
fotbal
HARTĂ. Țările în care reîncepe fotbalul. Ce se întâmplă cu cele mai importante competiții

UPDATE 18:00 Bilanţul zilnic al deceselor raportate în Italia, la cel mai scăzut nivel din 9 martie

 

Bilanţul zilnic al deceselor în urma pandemiei de COVID-19 în Italia a scăzut la 153 sâmbătă, cel mai redus din 9 martie, în comparaţie cu 242 în ziua precedentă, a anunţat Agenţia pentru Protecţie Civilă, în timp ce numărul total al noilor cazuri este de 875, în creştere faţă de 789, raportate vineri.

Totalul deceselor înregistrate de la debutul epidemiei la 21 februarie se ridică la 31.763, potrivit agenţiei, al treilea cel mai grav bilanţ din lume după Statele Unite şi Marea Britanie.

Numărul cazurilor confirmate a ajuns la 224.760, al cincilea cel mai mare bilanţ de îmbolnăviri la nivel global după cel al Statelor Unite, Spaniei, Marii Britanii şi Rusiei.

UPDATE 13:40 Număr record de decese într-o singură zi înregistrat în Rusia

 

Rusia a înregistrat sâmbătă un număr record de decese din cauza noului coronavirus în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul noilor cazuri de contaminare a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele două săptămâni, informează AFP, conform Agerpres.

Rusia se situează pe cea de-a doua poziţie după Statele Unite, cu 272.043 de cazuri raportate, dintre care 9.200 de noi cazuri anunţate sâmbătă. Acest bilanţ este cel mai scăzut din 2 mai.

Pe teritoriul ţării au fost raportate 119 decese în decursul ultimelor 24 de ore, cel mai ridicat bilanţ zilnic înregistrat până în prezent în Rusia.

Au existat şi voci critice care au pus la îndoială rata mortalităţii comunicate oficial, acuzând Rusia că ar fi subevaluat în mod conştient numărul morţilor din cauza COVID-19.

Numărul total al deceselor contabilizate oficial este de 2.537, un bilanţ inferior altor ţări care raportează mai puţine contaminări.

Autorităţile au respins acuzaţiile, precizând că sunt raportate doar decesele ale căror principală cauză este coronavirusul, în timp ce alte state numără cvasitotalitatea deceselor pacienţilor testaţi pozitiv.

UPDATE 13:35 Spania - Peste 500 de noi cazuri de Covid-19

 

Autorităţile spaniole au anunţat sâmbătă că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate peste 530 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus şi că numărul deceselor a scăzut până la nivelul înregistrat la jumătatea lunii martie.

În ultimele 24 de ore, în Spania au fost înregistrate 102 decese provocate de noul coronavirus, aceasta fiind cea mai mică cifră înregistrată din 16 martie şi până în prezent.

Cât priveşte contaminările, pentru ultimele 24 de ore au fost raportate 539.

Totalul cazurilor de Covid-19 înregistrate în Spania de la începutul epidemiei a depăşit 230.000, iar cel al deceselor a ajuns la 27.561.

În Spania, ţară cu o populaţie de 46 de milioane de locuitori, au fost efectuate până în prezent 3 milioane de teste pentru depistarea noului coronavirus, potrivit TVE.

După ridicarea stării de urgenţă, începând cu 4 mai, toate teritoriile spaniole au intrat în Faza 0 de relaxare a măsurilor. Excepţie au făcut La Gomera, El Hierri, La Graciosa şi Formentera, care au trecut direct la Faza 1.

 

UPDATE 12:50 Peste 500 de plaje din Grecia au fost redeschise

 

Peste 500 de plaje din Grecia au fost redeschise sâmbătă, în condiţiile în care ţara încearcă să găsească un echilibru între asigurarea măsurilor de protecţie faţă de pandemia de COVID-19 şi revitalizarea sectorului turistic de care depinde în mare măsură economia greacă, transmite Reuters.

Pentru mulţi greci, aceasta a fost prima ocazie de a ieşi din case după relaxarea graduală începută anterior în această lună şi a coincis cu primul val de căldură din acest an.

Autorităţile au impus respectarea măsurilor de distanţare fizică pe plajă, noile norme precizând şi distanţa minimă dintre umbrele. Pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi va fi permis accesul al cel mult 40 de persoane, iar între tijele umbrelelor trebuie să fie cel puţin patru metri.

La Alimos, de la sud de Atena, oamenii au aşteptat la coadă încă de la primele ore pentru a prinde un loc pe plajă.

Grecia a înregistrat puţin peste 2.800 de cazuri de COVID-19, dintre care 160 mortale. Începând din 4 mai, ţara a început o relaxare progresivă a restricţiilor impuse la jumătatea lunii martie. Ţara cu 11 milioane de locuitori este una dintre cele mai dependente de turism, sector care generează aproape o cincime din venitul său naţional.

Începând de luni, 18 mai, vor fi deschise obiectivele arheologice şi vor fi autorizate călătoriile în interiorul Greciei continentale şi spre insula Creta. După o săptămână, pe 25 mai, vor fi autorizate şi călătoriile către restul insulelor.

''Acesta este un punct de inflexiune esenţial în eforturile noastre şi trebuie să reuşim'', a afirmat ministrul protecţiei civile Nikos Hardalias.

Autorităţile de la Atena estimează că produsul intern brut va scădea cu 5-10% în acest an, urmând ca 2021 să marcheze o relansare economică.

 

UPDATE 10:00 Italia permite din 3 iunie călătoriile fără restricţii înspre şi dinspre alte ţări din UE

 

Guvernul Italiei a aprobat vineri noaptea un decret care va permite călătoriile către şi dinspre alte ţări membre ale Uniunii Europene începând cu data de 3 iunie, transmit Reuters şi dpa.

Decretul a fost propus de către premierul Giuseppe Conte şi ministrul sănătăţii Roberto Speranza.

Tot din 3 iunie, guvernul de la Roma va permite deplasările în mod liber în interiorul Italiei. Deşi unele regiuni au dorit o revenire mai rapidă la regimul normal, premierul Conte a insistat pe o ridicare progresivă a restricţiilor pentru a preveni un al doilea val de infectări cu noul coronavirus.

Peste 31.600 de italieni au decedat din cauza COVID-19 începând cu data de 21 februarie, bilanţ care plasează Italia pe poziţia a treia în lume, după SUA şi Regatul Unit.

Pentru a limita răspândirea noului coronavirus, Italia a fost prima ţară europeană care a impus restricţii la nivel naţional, în luna martie. Într-o primă etapă, unele măsuri au fost relaxate începând cu 4 mai, atunci când a permis redeschiderea parcurilor şi a fabricilor.

La 18 mai urmează să fie redeschise magazinele, zi din care sunt permise şi deplasările în interiorul regiunilor.

Interdicţia asupra călătoriilor între regiunile Italiei şi asupra celor internaţionale rămâne în vigoare până la 2 iunie, când se marchează Ziua Republicii. Toate restricţiile de călătorie vor fi ridicate pe 3 iunie, executivul italian sperând să poată salva cel puţin o parte a sezonului turistic.

-----

Cele trei state baltice, Estonia, Letonia și Lituania și-au deschis granițele comune şi au creat astfel un spațiu de liberă călătorie, însă doar între ele.

Pe de altă parte, din cauza pandemiei de coronavirus, cea mai puternică economie a Europei a plonjat deja în recesiune. Germania a înregistrat cea mai accentuată contracție de la criza financiară din 2009.

În schimb, în Marea Britanie se anunţă un nou weekend aglomerat în spaţiile publice, iar pentru a preîntâmpina acest lucru, Scotland Yard a înăsprit amenzile.

Londonezii au fost avertizaţi să nu participe la „adunări masive spontane sau planificate" în public. Deşi unele restricţii au fost ridicate în Regatul Unit, meciurile de fotbal, concertele în aer liber sau petrecerile sunt încă interzise.

Cei care se vor abate de la lege riscă sancţiuni mai mari decât până acum. Amenda minimă a crescut de la 60 de lire la 100 de lire, iar cei care încalcă mai multe reguli vor plăti peste 3.000 de lire sterline.

Criză economică planează şi asupra Spaniei.

Al Goodman, CNN: "În Spania, lunile aprilie şi mai sunt în mod normal luni bune pentru locurile de muncă. Oamenii sunt angajaţi de hoteluri şi restaurante pentru sezonul turistic de vară. Nu şi în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus. Sectorul turistic furnizează 12% din PIB-ul Spaniei şi 12% din totalul locurilor de muncă. Dar turismul este complet paralizat din cauza măsurilor stricte de carantină adoptate în Spania. Peste o jumătate de milion de spanioli, din toate sectoarele, şi-au pierdut slujbele de la începutul acestei crize. Alte câteva milioane au intrat în şomaj tehnic."

Spania şi Italia, două dintre ţările cel mai afectate de pandemie, au făcut presiuni pentru că Uniunea Europeană să adopte un pachet de sprijin economic. Nu au primit tot ce au cerut, dar chiar şi aşa Uniunea Europeană a decis să le acorde împrumuturi de miliarde de euro.

Pe lângă criză economică, cea medicală e departe de a se sfârşi.

Pe întreg teritorul Rusiei, imagini cu funeraliile celor răpuşi de Covid au devenit o imagine sumbră a realităţii.

Cu toate acestea, în Rusia numărul deceselor din cauza COVID-19 este oficial doar o fracţiune din bilanţurile raportate de ţările grav afectate. Autorităţile sanitare din Moscova, epicentrul crizei sanitare, încep să admită - cu jumătate de gura - ca până la 60% dintre decesele suspectate ca fiind cauzate de COVID sunt trecute în documente la alte cauze: precum atac de cord, sau cancer în stadiul terminal.

Vicepremierul rus continuă să susţină public altceva.

Tatyana Golikova, Deputy Russian Prime Minister: "Aș vrea să subliniez faptul că, în rândul celor infectați, cazurile de pneumonie sunt foarte rare. Asta ne-a permis să avem o rată a mortalității scăzută în Rusia, în prezent de 7,4 ori mai mică decât media mondială."

Oficialii din domeniul sănătăţii din Rusia spun că metodele lor "diferă de cele din alte țări", dar atât numărul raportat de cazuri de infectare, cât și numărul de decese, sunt "excepțional de precise".

În schimb, membrii Parlamentului rus au început să poarte insigne despre care sunt convinşi că îi protejează de noul virus. Administrația Federală a Medicamentelor din Statele Unite spune că ingredientul activ pe care îl conţin astfel de produse este dăunător și numeşte iniţiativa drept una „frauduloasă".

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Al Jazeera: Pandemia de COVID-19, pretext pentru abuzurile împotriva romilor
Al Jazeera: Pandemia de COVID-19, pretext pentru abuzurile împotriva romilor

Odată cu apariția noului coronavirus în Europa, cea mai mare și mai marginalizată minoritate a continentului - romii - se află la mila ofițerilor de poliție.

HARTĂ. Țările în care reîncepe fotbalul. Ce se întâmplă cu cele mai importante competiții
HARTĂ. Țările în care reîncepe fotbalul. Ce se întâmplă cu cele mai importante competiții

Odată cu apariția noului coronavirus, campionatele de fotbal din întreaga lume au fost oprite rând pe rând, spre dezamăgirea fanilor. Acum, dat fiind că restricțiile s-au mai relaxat, "sportul rege" începe să revină în atenția publicului.

Încă 31 de angajaţi Arctic Găeşti, depistaţi pozitiv cu noul coronavirus
Încă 31 de angajaţi Arctic Găeşti, depistaţi pozitiv cu noul coronavirus

Alţi 31 de angajaţi de la Arctic Găeşti au fost depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, sâmbătă, după ce vineri 32 de persoane de la fabrică au ieşit pozitive la testele pe care societatea a stabilit să le facă angajaţilor.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.