Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 5 aprilie. Italia a înregistrat 525 de noi decese

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 5 aprilie. Noul coronavirus a infectat peste un milion două sute de mii de oameni pe glob, și a luat aproape 67 de mii de vieți.

S-a observat, totuși, o stabilizare a numărului de cazuri raportate de Italia și Spania, la 24 de ore.

În Marea Britanie, în schimb, au murit peste 700 de oameni în ultima zi - un băiețel de cinci ani, printre ei. Regina se va adresa națiunii în duminică seară.

 

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 5 aprilie

 

Citește și
Un nou focar de Covid-19
Un nou focar de Covid-19 stă să explodeze la Galați, la un cămin pentru vârstnici
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

UPDATE 19:45 Statul american New York a raportat 594 de noi decese în ultimele 24 de ore

 

Statul New York, epicentrul pandemiei de noul coronavirus în Statele Unite, a înregistrat 594 de noi decese în ultimele 24 de ore, numărul total al morţilor ajungând la 4.159, a anunţat duminică guvernatorul său, Andrew Cuomo, potrivit AFP şi Reuters.

Comparat cu cele 630 de noi cazuri înregistrate cu o zi mai devreme, acest bilanţ trist este în uşoară scădere, dar "este încă prea devreme" pentru a trage concluzii, a spus guvernatorul democrat într-o conferinţă de presă.

Numărul de infectări a crescut cu 8.327, ajungând la un total de 122.000 de la izbucnirea pandemiei.

Andrew Cuomo a mai precizat că numărul persoanelor externate este de trei ori mai mare decât numărul persoanelor nou internate, ceea ce mai reduce din presiunea asupra sistemului de sănătate.

UPDATE 19:40 Italia a înregistrat 525 de noi decese

 

Numărul deceselor cauzate de coronavirus înregistrate oficial în ultimele 24 de ore în Italia, 525, este cel mai scăzut din ultimele peste două săptămâni, a anunţat duminică Protecţia Civilă.

Este vorba de o scădere cu un sfert a numărului de decese comparativ cu sâmbătă, când s-au înregistrat 681 de morţi.

Ultima dată când s-a înregistrat un bilanţ mai scăzut a fost la 19 martie, cu 427 de decese.

Aproape 16.000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Italia, ţara cu cele mai numeroase decese, conform cifrelor oficiale.

Numărul total de infectări a ajuns la 128.948, o creştere de 4.316 în ultimele 24 de ore. 

 

UPDATE 19:00 Germania a raportat a treia scădere a ratei zilnice de noi infecţii

 

Numărul infecţiilor cu coronavirus a crescut cu 5.936 în ultimele 24 de ore în Germania, ajungând duminică la 91.714, a treia scădere în rata zilnică de noi cazuri, conform datelor Institutului Robert Koch aflat în subordinea guvernului, potrivit Reuters.

Datele de duminică relevă o scădere de 146 de cazuri faţă de cele 6.082 de noi infecţii înregistrate sâmbătă, cifră care a fost la rândul său o scădere faţă de cele 6.174 de noi infecţii de vineri

UPDATE 18:40 Peste 82.000 de noi contagieri; totalul la nivel global se ridică la 1,13 milioane de cazuri

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat duminică peste 82.000 noi cazuri de COVID-19 în întreaga lume, ridicând numărul total la nivel global la 1.133.758 de cazuri, în timp de numărul deceselor a ajuns la 62.884, cu 5.799 mai mult decât în ziua precedentă, relatează EFE.

Pandemia afectează în prezent 208 ţări şi teritorii, potrivit OMS, ale cărei cifre continuă să crească ilustrând o accelerare a numărului de cazuri şi de decese zilnice la nivel global, în pofida stabilizării marilor focare de contagiere, precum Italia sau Spania.

Potrivit datelor diferitelor autorităţi sanitare naţionale care prezintă cifre uşor mai mari decât cele publicate de OMS, pacienţii recuperaţi sunt în creştere ajungând la 253.000 la nivel globul, în timp ce peste 44.000 de persane se află în stare gravă sau critică.

UPDATE 18:20 115 noi decese în Olanda; numărul total al morţilor a ajuns la 1.766

 

Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus în Olanda a crescut cu 115 şi a ajuns la un total de 1.766, au anunţat autorităţile sanitare sâmbătă, potrivit Reuters.

Numărul infecţiilor confirmate a crescut cu 1.224, ajungând la un total de 17.851, a precizat Institutul Olandez de Sănătate Publică.

UPDATE 18:10 Un spital din Germania va trata bolnavii de COVID-19 cu transfuzii de plasmă

 

Spitalul Universitar din Erlangen, sudul Germaniei, a primit în acest sfârşit de săptămână autorizaţia sanitară de a elabora plasmă terapeutică pentru a trata bolnavii de COVID-19, relatează duminică EFE.

Primul pas va fi elaborarea de plasmă terapeutică, motiv pentru care spitalul a lansat un apel pacienţilor deja vindecaţi de coronavirus să doneze plasmă sanguină cu ajutorul căreia va fi obţinută cea terapeutică.

Marţea trecută a fost lansat acest apel, iar ulterior s-au prezentat la centru peste 200 de donatori.

Profesorul Holger Hackstein a explicat că un pacient care a depăşit boala poate dezvolta anticorpi care să-i ajute pe alţi pacienţi.

"Donarea de plasmă durează 45 de minute şi nu implică o neplăcere mai mare decât cea a unei simple donaţii de sânge", a asigurat el.

UPDATE 15:20 Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu peste 65.000 de decese în întreaga lume

 

Noul coronavirus a provocat cel puţin 65.272 de decese în întreaga lume de la apariţia sa în luna decembrie în China, potrivit unui bilanţ realizat de AFP din surse oficiale duminică, la ora 11:00 GMT.

Peste 1.206.480 cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 190 de ţări şi teritorii de la începutul epidemiei. Totuşi, acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă decât o mică parte din numărul real de contaminări, în condiţiile în care numeroase ţări testează doar acele cazuri care necesită îngrijiri spitaliceşti. Printre aceste cazuri, cel puţin 233.300 sunt astăzi considerate vindecate.

UPDATE 15:10 Rata infectărilor cu Covid-19 în Germania, pentru a treia zi în scădere
 

Rata infectărilor cu Covid-19 în Germania a prezentat, pentru a treia zi consecutiv, o scădere. Autorităţile elveţiene au anunţat că au fost testate peste 158.000 de persoane şi că totalul cazurilor confirmate este de 21.100.

Germania a raportat 5.936 de noi cazuri în ultimele 24 de ore. Totalul în ţară a ajuns, duminică, la 91.714.

Potrivit Robert Koch Institute, duminică a fost a treia zi consecutivă în care a fost înregistrată o scădere a cazurilor de îmbolnăvire descoperite.

Sâmbătă, Germania a raportat 6.082 de cazuri noi, iar vineri, 6.174 de cazuri noi. În Germania, ţară cu mai mult de 82 de milioane de locuitori, au fost efectuate peste 920.000 de teste.
Numărul deceselor este de aproximativ 1.450.

De cealaltă parte, Elveţia - cu o populaţie de 8,6 milioane de locuitori - a anunţat că a testat peste 158.000 de oameni. Dintre aceştia, 21.100 au fost diagnosticaţi cu Covid-19.
 

 

UPDATE 13:00 Spania - Peste 130.000 de cazuri de Covid-19. Numărul de decese zilnice continuă să scadă

 

Autorităţile spaniole au anunţat că 674 de decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mic număr raportat în decurs de zece zile.

Faţă de cifrele prezentate sâmbătă, aceasta reprezintă o scădere de 5,7%.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ţară au fost înregistrate până în prezent 130.759 de cazuri şi 12.418 decese.

Referitor la cazurile de infectare, duminică au fost înregistrate 6.023 de noi îmbolnăviri, ceea ce înseamnă o creştere zilnică de 4,8%, cea mai mică din 25 februarie până astăzi.

Numărul celor vindecaţi a ajuns duminică la 38.080.

În secţiile de terapie intensivă ale spitalelor din Spania se află internaţi 6.861 de oameni.

Madrid şi Catalonia sunt cele mai afectate regiuni.
 

 

UPDATE 11:00 Tokyo, cea mai mare creştere a numărului de cazuri de Covid-19 înregistrate într-o zi


Tokyo a raportat duminică peste 130 de noi cazuri de Covid-19, reprezentând cel mai mare număr înregistrat într-o zi de capitala japoneză. În regiunea capitalei cu 13,5 milioane de locuitori, au fost depistate până acum mai mult de 1.000 de cazuri.

Autorităţile locale au îndemnat oamenii să rămână în case. Duminică dimineaţă, guvernatorul Yuriko Koike a reiterat acest lucru şi a spus că „vieţile sunt în primejdie”.

„Cred că am intrat într-o nouă etapă... Vreau ca oamenii să se gândească din nou la cum să se protejeze, cum să îşi protejeze familiile şi, în acelaşi timp, societatea”, a spus ea.

În Japonia au fost raportate în jur de 3.000 de cazuri de infectare şi 73 de decese provocate de Covid-19. Numărul testărilor însă este unul foarte scăzut, având în vedere că ţara are o populaţie de 127 de milioane de locuitori. Până vineri, în Japonia au fost efectuate puţin peste 34.500 de teste.

UPDATE 10:40 Noua Zeelandă - Peste o mie de cazuri de Covid-19. Noile măsuri restrictive separă familiile şi cuplurile care nu locuiesc împreună


Peste o mie de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate în total în Noua Zeelandă, unde Guvernul a impus noi măsuri restrictive, care separă familiile şi cuplurile ce nu locuiesc împreună.


Autorităţile au anunţat, duminică, 89 de noi cazuri de infectare, astfel că totalul a ajuns la 1.039.

Guvernul condus de Jacinda Ardern a emis noi măsuri de distanţare socială care separă familiile şi cuplurile ce nu trăiesc împreună, scrie The Guardian.

Neozeelandezii se află acum aproape de jumătatea perioadei de o lună pentru care autorităţile au impus distanţarea socială, iar aceasta ar putea fi prelungită.

Iniţial, principiile de izolare au fost destul de vagi. Ardern a făcut apel la neozeelandezi „să aplice bunul simţ” şi să îşi reducă grupurile sociale la „un mic grup de indivizi care fac parte din bula voastră... bulă pe care trebuie să o menţineţi timp de o lună”, spunea ea.

La nivel general, asta a fost înţeles în termen de gospodărie, iar exprimarea neclară a făcut ca familiile şi partenerii care nu locuiau împreună să continue să se întâlnească.

Ordinul emis duminică înlocuieşte textul cu un limbaj clar, fără să lase loc de interpretări.

Nu este permisă fraternizarea între gospodării, cu puţine excepţii - în cazul în care este vorba despre custodia împărţită a unui copil şi când unul dintre parteneri locuieşte singur.

Cazul unui preot italian infectat cu virusul

 

Virusul a semănat moarte în jurul lui Don Angelo Riva, un preot de 53 de ani, care slujeşte în trei parohii, de pe înălţimile din jurul Lacului Como. La două săptămâni după ce a luat masa cu părinţii şi cu un alt preot mai în vârstă, care îl asista la slujbe, tatăl lui şi celălalt prelat s-au stins.

Nimeni nu poate spune cum s-a strecurat virusul mortal la Carenno, o aşezare idilică de munte. Don Angelo Riva însuşi a avut la un moment dat febră şi greaţă.

Don Angelo Riva, preot paroh Carenno: "Cel mai mult mă doare că tata s-a dus la spital neînsoţit, n-am mai apucat să vorbim cu el. Tata s-a stins singur şi în tăcere."

Preotul a ieşit din carantină, dar nu a fost testat, aşa că nu ştie dacă nu cumva chiar el a fost sursa infecției pentru familie.

Purtându-şi crucea propriei dureri, Don Riva îi slujeşte pe ultimul drum pe cei care mor în parohiile lui. Încă aşteaptă să îi fie trimisă urna cu cenuşa tatălui.

Guvernul italian a făcut apel la cadre medicale pentru a întări rândurile celor din linia întâi, din regiunile greu încercate. 7.000 de oameni au sărit să ajute, deși solicitarea inițială fusese de numai 300.

Pe un aeroport militar de lângă Roma, un grup de medici se pregătește să zboare spre Nord. Cel mai tânăr doctor din această echipă de voluntari este Giulia D'Angelo. Are doar 29 de ani.

Giulia d'Angelo: "Ca medic, am simţit că nu pot să stau deoparte, că nu trebuie să mă gândesc doar la mine şi la temerile mele, pentru că pregătirea mea este mai folositoare pentru alţii."

În Spania, sâmbătă au fost anunțate puțin peste 7.000 de cazuri noi, o creștere de 9% față de ziua anterioară. Numărul morților a fost de 809, iar autoritățile spun că există o tendință în scădere, deși Spania a depășit Italia la numărul total de cazuri.

Marea Britanie a înregistrat un nou record negativ, cu 708 decese noi în cel mai recent bilanț. Printre ele, un tânăr de 13 ani, fără alte complicații medicale, și un băiețel de 5 ani, care suferea și de alte boli. Autoritățile britanice îi imploră pe localnici să rămână în case, pentru a împiedica răspândirea virusului.

Apelul a fost însă ignorat de britanici, care au ieșit la plimbare în număr mare, să se bucure de vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă. În Marea Britanie, oamenii pot să iasă afară din case doar pentru cumpărături absolut necesare sau pentru a face exerciții fizice. Londonezii sunt de părere, însă, că e suficient să păstreze distanța socială.

Relaxarea regulilor nu este cea mai bună idee, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a avertizat statele lumii ca, dacă se grăbesc să ridice restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus, acesta s-ar putea reactiva.

Peste 8.300 de decese în Statele Unite


Statele Unite au depăşit 300.000 de cazuri de infectare şi au peste 8.300 de decese. Sistemul medical este copleşit, iar specialiștii pun la punct un sistem de scor prin care vor hotărî prioritățile la tratament.

Pentru medicii şi asistentele care încearcă să lupte pentru viaţa fiecărui pacient, misiunea este tot mai grea, în condiţiile în care se confruntă cu o lipsă acută de echipament medical, în special ventilatoare.

Preşedintele Donald Trump a spus sâmbătă seară că săptămâna următoare va fi cea mai grea pentru lupta împotriva epidemiei şi a avertizat că "vor muri mulţi oameni".

La Spitalul Universitar Rush din Chicago, medicii şi asistentele se pregătesc de o nouă zi în lupta cu noul coronavirus. Munca începe imediat ce au intrat pe uşă. În salon rămân doar persoanele-cheie - trei, patru specialişti, fiecare cu un rol bine stabilit.

Dr. Meeta Shah: "E incredibil cât de repede se transformă oamenii. Vin la noi şi sunt într-o stare bună, apoi nu mai sunt. Nivelul de stres este cu siguranţă ridicat, toată lumea are probleme cu somnul noaptea. Cred că e important să menţionez că virusul afectează şi tineri, şi bătrâni. Nimeni nu e imun cu adevărat."

Mulţi dintre pacienţii nou-veniţi sunt în faza de negare: nu iau simptomele în serios, sunt nesiguri, se tem şi refuză să se considere bolnavi.

În timp ce numărul de decese creşte de la o zi la alta, apar şi situaţii în care persoane în vârstă s-au vindecat de COVID-19. E cazul unei nonagenare din Texas. A ajuns într-un azil să se recupereze după un accident vascular cerebral, dar aici s-a infectat cu noul virus. A ajuns la spital în stare critică. Medicii i-au contactat familia, ca să poată să-şi ia rămas bun de la ea.

Ca prin miracol, însă, bătrâna care a supravieţuit la zeci de epidemii de gripă, Marii Crize şi celui de-Al Doilea Război Mondial a trecut cu bine şi peste infecţia cu noul virus.

Autorităţile federale au recomandat populaţiei să poarte măşti şi să stea în case, dar preşedintele Trump refuză să le generalizeze, în pofida a ceea ce cred proprii lui consilieri.

Statele americane se zbat să obţină echipamentele necesare pentru a ţine pasul cu potopul de îmbolnăviri. Guvernatorul Andrew Cumo a ordonat Gărzii Naţionale să fie la dispoziţia medicilor şi să mute ventilatoarele pe teritoriul statului New York, în funcţie de necesităţi.

O prestigioasă revista medicală a publicat un articol cu instrucțiuni pentru cei ajunși în dureroasa situație de a decide pe cine salvează și pe cine nu.

Reperul este un sistem pe puncte. Bătrânii, cei care suferă de cancer, diabet ori afecţiuni pulmonare au un scor mult mai mic, decât infectaţii altminteri sănătoşi.

Drew Griffin, reporter CNN: „Ceea ce îi scoate din minţi pe doctorii care vor avea de luat aceste decizii este că au existat semnale de alarmă. CNN a descoperit cel puţin 10 rapoarte guvernamentale, din perioada 2003 - 2015, care avertizau că - în cazul unei pandemii precum aceasta - SUA nu vor avea suficiente ventilatoare.”

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Sute de români din statele aflate în zona roșie de risc a Europei au sosit la Cluj-Napoca
Sute de români din statele aflate în zona roșie de risc a Europei au sosit la Cluj-Napoca

Cu puțin înainte să fie suspendate zborurile care leagă țara noastră de statele din zona roșie de risc, românii au revenit în număr mare acasă.

Un nou focar de Covid-19 stă să explodeze la Galați, la un cămin pentru vârstnici
Un nou focar de Covid-19 stă să explodeze la Galați, la un cămin pentru vârstnici

La Galați, stă explodeze un focar COVID-19 de proporții. Doi bătrâni, de 82 și de 74 de ani, care sufereau de noul coronavirus, au murit, iar o bătrână ce prezenta simptomele s-a stins fără să apuce să fie testată.

Povestea medicului care s-a întors în spital deși a rămas fără un plămân. „Nu m-am gândit să renunţ”
Povestea medicului care s-a întors în spital deși a rămas fără un plămân. „Nu m-am gândit să renunţ”

O doctoriță din Alba, deşi a rămas fără un plămân după o operație complicată, nu a renunțat la conducerea secției de boli infecțioase din spitalul județean.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.