Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 23 aprilie. Italia a înregistrat 464 noi decese în ultimele 24 de ore

×
Codul embed a fost copiat

Noul virus care a dat peste cap lumea a făcut aproape 90.000 de victime doar în patru țări europene - Italia, Spania, Franța și Marea Britanie.

Aproape jumătate din numărul deceselor provocate de Sars-Cov2 în Europa au avut loc în aziluri de bătrâni, anunță Organizația Mondială a Sănătății, care vorbește de "o tragedie umană inimaginabilă".

Coronavirusul a făcut aproape 90.000 de victime doar în patru țări europene - Italia, Spania, Franța și Marea Britanie.

În Regatul Unit, autoritățile au spus că unele restricții de distanțare socială vor rămâne în vigoare pentru tot restul anului.

Germania a trecut de 5.300 de decese, iar de luni, purtarea măștii devine obligatorie în toată țara. La această ora, liderii de stat și de guvern din Uniunea Europeană discută într-o video-conferință despre planul de relansare economică.

Citește și
Motivul halucinant pentru care doi miri au fost nevoiți să anuleze nunta
Vela: După 15 mai nu va fi o relaxare să se poată organiza nunţi cu sute de persoane
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 23 aprilie

 

UPDATE 21:25 - Restaurarea catedralei Notre Dame, reluată luni după sistarea lucrărilor din cauza pandemiei

 

Lucrările de restaurare a catedralei Notre Dame din Paris vor fi reluate, gradual, începând de luni, după ce au fost suspendate din cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat agenţia guvernamentală responsabilă, citată de DPA.

Preşedintele Emmanuel Macron a afirmat, într-un mesaj transmis miercurea trecută, la împlinirea unui an de la incendiul devastator, că va face totul pentru a reconstrui Notre-Dame în 5 ani, aşa cum s-a angajat în 2019.

„Vom reconstrui Notre-Dame în 5 ani, am promis. Vom face totul pentru a respecta acest termen. Desigur, şantierul este suspendat în acest moment din cauza crizei sanitare, însă el va reporni imediat ce va fi posibil”, a spus Macron.

Măşti şi gel dezinfectant, precum şi livrări de mâncare şi cazare vor fi puse la dispoziţie pentru a asigura siguranţa muncitorilor, a anunţat agenţia condusă de generalul în rezervă Jean-Louis Georgelin.

UPDATE 20:30 - Suedia, ţară care a luat măsuri mai relaxate, a depăşit pragul de 2.000 de morţi

 

Autorităţile sanitare suedeze au anunţat joi 84 de noi decese cauzate de COVID-19, majorând bilanţul oficial al epidemiei la peste 2.000 de morţi în această ţară care a luat măsuri mai relaxate decât majoritatea ţărilor europene pentru frânarea pandemiei, informează AFP.

Astfel, regatul cu o populaţie de 10,3 milioane de locuitori numără deja 16.755 de cazuri de contaminare şi 2.021 de decese, cu o rată a mortalităţii mult mai mare decât în alte ţări nordice.

De asemenea, autorităţile sanitare suedeze au revenit joi asupra vârfului epidemiei înregistrat în regiunea capitalei Stockholm, epicentrul virusului în această ţară: o perioadă anunţat ca fiind înregistrat pe 15 aprilie, în final vârful ar fi fost înregistrat cu o săptămână mai devreme, pe 8 aprilie.

Potrivit cifrelor revizuite ale Agenţiei publice de sănătate, 70.500 de locuitori din capitala suedeză şi din regiunea ei - dintr-un total de 2,3 milioane - erau la 8 aprilie potenţial purtători ai virusului.

UPDATE 20:20 - Italia a înregistrat 464 noi decese, dar numărul de cazuri noi confirmate e în scădere

 

Italia a înregistrat joi un număr de 464 noi decese provocate de COVID-19, faţă de 437 în ziua precedentă, a anunţat Agenţia de protecţie civilă, dar numărul zilnic de cazuri noi a scăzut la 2.646, de la 3.370 miercuri, relatează Reuters.

Numărul total al deceselor de la declanşarea epidemiei, pe 21 februarie, a ajuns la 25.549, a precizat agenţia, al doilea cel mai negru bilanţ din lume după cel al SUA.

În acelaşi timp, numărul de cazuri confirmate a crescut la 189.973, al treilea cel mare din lume după cele din SUA şi Spania.

Numărul persoanelor care sunt bolnave de COVID-19 în prezent a scăzut la 106.848, de la 107.699 miercuri, pentru a patra zi consecutivă.

Pentru prima dată, Protecţia civilă a făcut publice informaţii privind numărul persoanelor testate pentru COVID-19 până acum în Italia, numărul avansat fiind de 1,053 milioane, la o populaţie de circa 60 de milioane.

UPDATE 19:40 - Comunitățile îndoliate de pandemie se zbat să revină la normal

 

În acest timp, comunitățile îndoliate de pandemie se zbat să revină la normalitate. Bergamo, epicentrul pandemiei Covid-19 din Italia, este încă un oraș în suferință. Oamenii din zona roșie caută răspunsuri la tragedia care i-a lovit din senin.

Și pentru preoții orașului au fost două luni de cazne. Bisericile au slujit pe post de morgi, fiind umplute de sicrie.

Preot:Am încercat să menținem legăturile folosind social media sau vorbind la telefon, pentru a le arăta credincioșilor că suntem aici oricând pentru ei.”

În Peninsulă se încearcă timid o revenire la viața de dinainte de pandemie. S-au redeschis librăriile, papetăriile şi magazinele care vând haine pentru copii. Dar, restul populației trebuie să rămână în carantină până pe 3 mai.

Elena, proprietar magazin: „Niciunul dintre guvernanții noștri nu vor lua vina asupra lor și nu vor admite niciodată că au făcut greșeli.”

UPDATE 19:30 - Specialiștii italieni analizează apa din sistemele de canalizare

 

Specialiștii italieni analizează apa din sistemele de canalizare în Milano și Roma. Cercetătorii sunt convinși că astfel vor putea detecta din vreme eventuale noi focare de coronavirus. Strategia a fost folosită, în trecut, și împotriva altor virusuri, precum al poliomielitei.

UPDATE 19:20 - Starea de urgență, extinsă în Spania pentru a treia oară

 

Și Spania are în vedere o revenire lentă şi graduală. Starea de urgență a fost extinsă pentru a treia oară. De această dată, termenul stabilit este de 9 mai. O parte dintre iberici s-au reîntors deja la muncă, dar evita transportul în comun.

UPDATE 19:10 - Angela Merkel își reia apelul la prudență

 

Înainte să discute cu omologii săi europeni despre o ieșire coordonată din criză, cancelarul german Merkel și-a reiterat apelurile la prudență.

Angela Merkel: „Cu inteligenţă şi precauţie să ne pregătim pentru următoarea fază a pandemiei. Mai avem un drum lung de parcurs. Nu putem să ne aruncăm cu capul înainte, şi să renunţăm la precauţii prea curând.”

Pe de altă parte, Angela Merkel a dat un semnal în favoarea solidarității europene. Asta în condițiile în care statele nordice rezistă presiunilor făcute de Italia, Spania și Franța pentru măsuri consistente de sprijin.

Angela Merkel: „Un lucru să fie clar: ar trebui să fim pregătiţi, în spirit de solidaritate, să ne mărim semnificativ contribuţia la bugetul european, pentru o perioadă de timp, pentru că vrem că toate statele membre ale UE să-şi poată reface economiile.”

UPDATE 19:00 - Cozi uriașe la cantinele sociale din Franța

Criză își arată deja colții. După Statele Unite, și în Franța au apărut cozile uriașe la cantinele sociale.

Peste 1.000 de oameni s-au adunat joi dimineață într-o suburbie a Parisului să primească pachete cu alimente.

Femeie: „Mâncarea e prea scumpă, mult prea scumpă. Prețurile din supermarket s-au dublat. Pentru mine e dificil, am copii, soțul a rămas fără loc de muncă. Asta e singură mea soluție să pun ceva pe masă.”

UPDATE 17:10 - Italia va autoriza organizarea de funeralii ca parte a planului de relaxare a restricţiilor

 

Italia, ţara europeană cu cel mai mare număr de decese provocate de noul coronavirus, urmează să permită organizarea de funeralii în cadrul planului de revenire treptată, începând cu 4 mai, din izolarea impusă populaţiei pentru combatarea epidemiei de COVID-19, a anunţat ministrul de interne italian Luciana Lamorgese, relatează dpa.

„Nu este uman suportabil să împiedicăm participarea la funeralii pentru multe familii care au suferit o pierdere”, a declarat ea pentru Avvenire, ziar al Bisericii Catolice italiene.

„Având în vedere faza de revenire treptată din izolare, voi propune guvernului un pas concret: trebuie să fim capabili să organizăm din nou înmormântări, deşi numai în prezenţa rudelor apropiate”, a adăugat ministrul.

Toate adunările publice, inclusiv înmormântările şi nunţile, au fost interzise în cadrul măsurilor de izolare la nivel naţional aplicate începând cu 10 martie. Bisericile au rămas deschise pentru rugăciuni individuale.

În unele cazuri, preoţilor catolici li s-a permis să rostească rugăciuni scurte în faţa sicrielor aduse în faţa bisericilor, în prezenţa a doar câtorva persoane.

Italia a înregistrat peste 25.000 de decese din cauza COVID-19, cea mai mare cifră a deceselor provocate de noul coronavirus la nivel mondial, după Statele Unite.

UPDATE 17:00 - Numărul cererilor pentru ajutor de şomaj în SUA a atins un nivel record

 

Numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit în ultimele cinci săptămâni pragul record de 26 de milioane, aproximativ 16% din forţa de muncă, în urma extinderii măsurilor de carantină pentru limitarea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Departamentul american al Muncii a informat joi că numărul noilor cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a crescut cu 4,427 milioane săptămâna trecută, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel între 4,2 şi 5,5 milioane. În săptămâna anterioară, numărul cererilor pentru acordarea de alocaţii de şomaj a fost revizuit în scădere, la 5,237 milioane.

 

UPDATE 15:50 - Grecia prelungeşte restricţiile cu o săptămână, până la 4 mai

 

Grecia a decis joi prelungirea cu o săptămână, până la 4 mai, a restricţiilor impuse pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus, menţionând că o relaxarea a acestora se va face gradual în lunile mai şi iunie, transmite Reuters.

Restricţiile, care includ circulaţia cetăţenilor numai cu un permis aprobat oficial, vor fi extinse de la 27 aprilie la 4 mai, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas.

''Obiectivul măsurilor de izolare nu este de a rămâne într-un glob de sticlă, blocaţi în locuinţele noastre. Obiectivul este de a ne relua vieţile şi de a recupera modul nostru de viaţă care a fost privat temporar de acest duşman şiret şi invizibil'', a spus Petsas.

Până miercuri seara, Grecia a raportat 2.408 cazuri de COVID-19, dintre care 121 au fost mortale.

UPDATE 15:40 - Numărul deceselor în Elveţia a crescut la 1.268; aproape 28.500 de cazuri de infectări cu COVID-19

 

Numărul deceselor provocate de noul coronavirus a crescut la 1.268 în Elveţia, a anunţat joi Ministerul elveţian al Sănătăţii, relatează Reuters.

Numărul cazurilor de contaminare cu COVID-19 a ajuns la 28.496, a precizat sursa citată.

Elveţia a anunţat pe 16 martie o ieşire din izolare "lentă" şi "progresivă" începând cu 27 aprilie datorită faptului că propagarea pandemiei de COVID-19 a încetinit în ţară.

Frizeriile, saloanele de masaj şi de cosmetică, cabinetele de psihoterapie şi medicale, creşele sau magazinele de grădinărit vor fi primele care vor putea să-şi reia activitatea, înainte de şcoli, celelalte magazine şi pieţe, care vor fi deschise de pe 11 mai. Practic, de pe 27 aprilie spitalele vor putea să efectueze toate procedurile medicale, inclusiv cele de chirurgie plastică.

Începând cu 8 iunie, unităţile de învăţământ vocaţional şi secundar, universităţile, muzeele, bibliotecile şi grădinile zoologice ar urma să fie la rândul lor autorizate să-şi deschidă porţile, a informat Consiliul federal în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE 13:40 China promite OMS încă 30 de milioane de dolari în lupta contra pandemiei

 

China a anunţat joi că va dona încă 30 de milioane de dolari Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care are nevoie de mai mult de 1 miliard de dolari pentru a finanţa lupta împotriva pandemiei de coronavirus ce a ucis peste 180.000 de persoane în întreaga lume, informează Reuters.

Promisiunea vine la aproximativ o săptămână după ce preşedintele american Donald Trump a suspendat finanţarea OMS şi a acuzat organizaţia cu sediul la Geneva de promovare a "dezinformării" chineze cu privire la virus, apărut în oraşul Wuhan din centrul Chinei anul trecut.

"În acest moment crucial, sprijinirea OMS înseamnă sprijin pentru multilateralism şi solidaritate globală", a declarat Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o postare pe Twitter.

Donaţia are ca scop sprijinirea luptei globale împotriva COVID-19, în special consolidarea sistemelor de sănătate în ţările în curs de dezvoltare, a spus ea, adăugând că China a donat deja OMS 20 de milioane de dolari pe 11 martie.

UPDATE 13:30 Belgia a primit de la un furnizor chinez un nou lot de măşti chirurgicale inutilizabile

 

Belgia a primit de la un furnizor chinez un nou lot de măşti tip KN95, echivalentul modelului FFP2, care nu au trecut testele de calitate la venirea lor în ţară, potrivit agenţiei de presă Belga, citată joi de EFE.

Informaţia a fost comunicată de guvernul federal, care solicitase echipamentele unei agenţii însărcinate cu aprovizionarea regiunii din sudul Valoniei, Aviqu, şi care a primit "sute de mii" de astfel de măşti de la acelaşi furnizor.

Agenţia a recomandat serviciilor sanitare să nu utilizeze măştile până când nu vor avea rezultatele unui triplu control suplimentar efectuat la sfârşitul săptămânii.

Belgia a respins la începutul lunii un alt lot de trei milioane de măşti FFP2 pentru neîndeplinirea standardelor de calitate necesare, care se adaugă unui al treilea lot de cinci milioane de măşti anulat cu puţin înainte de acordul cu importatorul şi unui alt lot defectuos de 100.000 de măşti venite din Columbia.

 

UPDATE 13:00 GCS: Încă doi cetăţeni români au murit în străinătate, din cauza COVID-19; numărul deceselor în diaspora - 66

 

Încă doi cetăţeni români au murit în străinătate din cauza COVID-19 - unul în Italia şi unul în Franţa -, totalul deceselor ajungând în diaspora la 66, informează joi Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Potrivit GCS, 971 de cetăţeni români din străinătate au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu SARS-CoV-2: 653 în Italia, 196 în Spania, 26 în Franţa, 15 în Germania, 59 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 2 în Indonezia, 2 în Elveţia, 2 în Turcia şi câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg şi Suedia.

UPDATE 10:10 Spania menţine tendinţa stabilă a numărului de decese

 

Spania a raportat 4.635 noi cazuri de contagiere cu noul coronavirus şi 440 de decese în ultimele 24 de ore, cifre similare celor din ziua precedentă, potrivit Ministerului Sănătăţii, citat de cotidianul ABC.

În total, în Spania, numărul total al contagierilor se ridică la 213.024, iar cel al deceselor la 22.157.

De asemenea, numărul persoanelor vindecate a ajuns la 89.250, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătăţii.

Spania marchează joi cea de-a 40-a zi de izolare a populaţiei la domiciliu, cu o curbă a expansiunii pandemiei de coronavirus stabilizată şi cu privirile îndreptate spre cea de-a două jumătate a lunii mai, când va începe relaxarea măsurilor de restricţie.
 

 

-------------------------

Numai în Spania sunt peste 22.000 de decese, iar premierul a cerut Parlamentului extinderea măsurilor de izolare până la jumătatea lunii mai.

„Apoi, în funcție de evoluția pandemiei, vom face pași înainte sau înapoi în privința relaxării restricțiilor”, a mai spus șeful Guvernului spaniol.

Iar în privința planurilor de vacanță pentru această vară, ar trebui să ne mai gândim, ne transmit oficialii.

Șeful diplomației germane a venit cu o veste nu tocmai bună pentru compatrioții săi care se gândesc deja la vară.

Heiko Maas, ministrul german de Externe: „Desigur, cu toţii ne dorim revenirea la normalitate. Din toate punctele de vedere. Dar adevărul este că nu va fi un sezon normal de vacanţă în această vară. Acest lucru ar fi iresponsabil”.

Și directorul Organizației Mondiale a Sănătătii avertizează că omenirea nu trebuie să se relaxeze, chiar dacă în unele țări numărul deceselor și cel al infectărilor sunt în scădere.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS: „Nu există nicio îndoială că ordinele de stat acasă şi măsurile de menţinere a distanţei sociale au suprimat cu succes transmiterea în multe ţări. Dar acest virus rămâne extrem de periculos. Primele probe sugerează că cea mai mare parte a populaţiei lumii rămâne susceptibilă. Asta înseamnă că epidemia poate reizbucni cu uşurinţă. Unul dintre cele mai mari pericole cu care ne confruntăm acum este automulţumirea”.

Premierul italian anuntă un plan de ridicare graduală a măsurilor de izolare începând cu 4 mai. Dar ar fi „iresponsabil” să deschidem totul deodată, a subliniat oficialul.

Giuseppe Conte, premierul italian: „Orice imprudenţă în această fază de deschidere, dictată de aşteptări de altfel legitime pentru repornirea economiei, ar putea pune în pericol toate sacrificiile făcute de concetăţenii noştri, care au dat dovadă de responsabilitate şi disciplină până acum”.

În Franța, numărul salariaților din sectorul privat aflați în șomaj tehnic a ajuns la 10,2 milioane. Dar perspectiva ridicării măsurilor de izolare, începând cu 11 mai, nu aduce un sentiment de ușurare printre francezi. Conform unui sondaj, două treimi dintre ei se tem că nu este o idee bună.

Berlinul relaxează într-o anumită măsură restricțiile. Ieri, de exemplu, au fost redeschise unele dintre magazine.

În Londra, rata infecțiilor este în scădere, dar numărul noilor cazuri din restul Regatului Unit rămâne ridicat. În Parlament, ministrul Sănătății a fost luat la întrebări despre testarea insuficientă și lipsa echipamentelor de protecție.

Parlamentar britanic: „Ministrul Sănătății s-a angajat că vom ajunge la 100.000 de teste pe zi la sfârșitul lui aprilie. Ieri am avut 18.000 de teste, mai puțin decât alaltăieri, când au fost 19.000. Capacitatea noastră de testare a ajuns acum la 45.000. Lucrăm cu mai mulți parteneri comerciali pentru a trece capacitatea de testare”.

Veteranul britanic de război care a reușit să atragă donații de peste 27 milioane de lire sterline pentru serviciul național de sănătate a inaugurat un nou spital de campanie, care va ajuta la tratarea pacienților în timpul pandemiei.

Bărbatul, care a adunat bani făcând o sută de ture în grădina sa înainte de a împlini 100 de ani, a fost invitat, prin legătură video, la ceremonia de deschidere a spitalului cu 500 de paturi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ce presupune relaxarea restricțiilor începând cu 15 mai. Mesajul lui Vela pentru vârstnici
Ce presupune relaxarea restricțiilor începând cu 15 mai. Mesajul lui Vela pentru vârstnici

Șeful MAI, Marcel Vela, a făcut miercuri un apel către români să respecte actualele reglementări referitoare la epidemia de coronavirus, de acestea depinzând mai departe sănătatea populaţiei, dar şi măsurile de relaxare din 15 mai.

Vela: După 15 mai nu va fi o relaxare să se poată organiza nunţi cu sute de persoane
Vela: După 15 mai nu va fi o relaxare să se poată organiza nunţi cu sute de persoane

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat, miercuri, că după 15 mai nu se vor putea organiza nunţi cu sute de persoane.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.