Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 15 mai. 34.000 de decese în Marea Britanie

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 15 mai. Peste 4,4 milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel mondial, iar bilanțul deceselor a trecut de 300.000.

Slovenia a devenit prima țară europenă care a declarat oficial sfârșitul crizei sanitare pe teritoriul sau.

Iar cele trei state baltice, Estonia, Letonia și Lituania, și-au deschis granițele comune, și au creat astfel un spațiu de liberă călătorie, doar între ele.

Pe de alta parte, Rusia este a doua țară din lume la numărul de infectări. Cu toate acestea, raportează o rată a mortalității șocant de scăzută, mai ales la Moscova, care este epicentrul pandemiei.

Explicația oficială - și controversele - țin de felul în care sunt contabilizate decesele de COVID.

Citește și
Coronavirus România, LIVE UPDATE 15 mai
Coronavirus România, 15 mai. Numărul deceselor a ajuns la 1070

Din cauza pandemiei, Statele Unite riscă cea mai cumplită iarnă din istoria modernă. Avertismentul sumbru vine de la un specialist în domeniul cercetării asupra vaccinurilor, care a fost demis subit, luna trecută.

Acesta spune că mesajele lui despre lipsa de pregătire din sistem au deranjat.

 

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 15 mai

 

UPDATE 20:40 Danemarca anunţă prima zi fără niciun deces de COVID-19 de aproape două luni

 
 
Danemarca a anunţat vineri că nu a înregistrat niciun nou deces de COVID-19 în ultimele 24 de ore, pentru prima dată în aproape două luni, informează DPA.

În timpul pandemiei de coronavirus ţara a înregistrat până acum 537 de decese legate de noul coronavirus şi 10.791 de de cazuri confirmate, potrivit instituţiei publice pentru sănătate şi cercetare Statens Serum Institut (SSI).

Autorităţile au anunţat în repetate rânduri că ar putea exista întârzieri în raportarea deceselor, notează DPA.

Ministrul sănătăţii Magnus Heunicke a salutat vestea, afirmând că reprezintă "o etapă importantă".

"Sunt atât de fericit şi de recunoscător pentru acest rezultat. Pandemia este încă aici, dar este o zi bună", a postat el pe Facebook.

Frontierele Danemarcei au fost închise de la jumătatea lui martie, într-o tentativă de a limita răspândirea virusului. Şcolile, magazinele şi restaurantele au fost de asemenea închise.

Grădiniţele şi şcolile până la clasa a V-a au fost redeschise într-o primă fază, la jumătatea lunii aprilie.

În această săptămână, magazinele, inclusiv supermarketurile, s-au deschis în a doua fază, la fel ca şi cafenelele şi restaurantele. De asemenea, au putut merge la ore elevii din clasa a VI-a până la clasa a X-a.

Librăriile şi bisericile vor fi şi ele redeschise săptămâna viitoare.

 

UPDATE 18:00 Regatul Unit înregistrează 384 de noi decese

 

Regatul Unit a înregistrat vineri 383 noi decese, bilanţul total al morţilor de COVID-19 crescând la 34.000, a anunţat Ministerul Sănătăţii, citat de Reuters.

În total, menţionează sursa citată, 236. 711 persoane au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus până vineri dimineaţă, la ora 08.00 GMT.

UPDATE 17:00 Iranul a înregistrat 2.102 de cazuri noi, cea mai mare creştere într-o lună

 

Iranul a anunţat vineri peste 2.100 de cazuri noi de COVID-19, cea mai mare creştere a numărului de contaminări în peste o lună, avertizând în privinţa unor focare care afectează noi regiuni din ţară, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianoush Jahanpour, a anunţat că 2.102 de noi cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ridicând numărul total de bolnavi din ţară la 116.635.

Această creştere a numărului de contaminări este cea mai mare înregistrată de pe 6 aprilie în această ţară, cea mai îndoliată de pandemia de COVID-19 din Orientul Mijlociu.

Bilanţul morţilor de COVID-19 este în prezent de 6.902 de morţi în Iran, potrivit lui Kianoush Jahanpour, dintre care 48 în ultimele 24 de ore.

UPDATE 13:40 - Slovenia declară sfârşitul epidemiei şi îşi deschide frontierele

 

Slovenia a proclamat sfârşitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul său şi şi-a redeschis frontierele, chiar dacă unele măsuri preventive rămân în vigoare, informează vineri AFP.

"Astăzi Slovenia are cea mai bună situaţie clinică din Europa, ceea ce ne permite să punem capăt stării epidemice" declarate pe 12 martie în ţară, a afirmat joi premierul sloven Janez Jansa.

Frontierele Sloveniei vor fi redeschise pentru toţi cetăţenii UE, în timp ce cetăţenii altor state vor trebui să stea în carantină.

Slovenia, ţară cu 2 milioane de locuitori ce se învecinează cu Italia, Croaţia şi Austria, a înregistrat în total 1.500 de contaminări şi 103 de decese de COVID-19, cu puţine noi contaminări în ultimele zile.

Unele restricţii vor rămâne în vigoare, cum ar fi interdicţia de adunări publice, obligativitatea de a purta mască şi respectarea regulilor de distanţare socială.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni, guvernul sloven a anunţat ridicarea celor mai multe restricţii începând de săptămâna viitoare, printre care redeschiderea centrelor comerciale şi a hotelurilor cu mai puţin de 30 de paturi.
Potrivit radioului public sloven, prin declararea sfârşitului epidemiei statul evită prelungirea automată, până la sfârşitul lui iunie, a unui set de măsuri de susţinere economică votate pentru a ajuta populaţia şi afacerile. Prin urmare, aceste măsuri se vor încheia la sfârşitul lunii mai.

UPDATE 13:30 - Prime de 500 şi 1500 de euro pentru personalul din spitale

 

Personalul spitalelor din Franţa va fi recompensat cu prime între 500 şi 1500 de euro pentru eforturile depuse în timpul epidemiei de coronavirus, decretul în acest sens fiind publicat vineri în Jurnalul oficial, transmite AFP.

Toţi membrii personalului spitalicesc vor primi câte 500 de euro, iar cei care au lucrat în zonele cele mai afectate de epidemie sau în instituţii unde au fost internaţi bolnavi de COVID-19 vor primi 1500 euro.

Această "primă excepţională", care nu este impozabilă, va fi acordată acelor persoane care "şi-au exercitat în mod efectiv funcţiile" în instituţii publice de sănătate, "între 1 martie şi 30 aprilie 2020", se precizează în decret.

Prima a fost anunţată încă de la sfârşitul lui martie de şeful statului, Emmanuel Macron, după ce a declarat că Franţa este "în război cu un inamic invizibil".

Acordarea ei a rămas însă în suspans până la apariţia decretului, anunţată iniţial pentru începutul lunii mai şi care a făcut obiectul unor intense discuţii.

Efortul bugetar total pentru aceste prime va fi de 1,3 miliarde de euro, potrivit Ministerului francez al Sănătăţii.

UPDATE 8:10 - Circa 1.800 de morţi în 24 de ore în SUA

 

Pentru a doua zi consecutiv, Statele Unite au înregistrat joi un bilanţ de circa 1.800 de morţi legate de noul coronavirus în 24 de ore, potrivit bilanţului afişat continuu de universitatea americană Johns Hopkins, notează AFP.

Până joi la ora locală 20.30, au fost contabilizate 1.754 de decese din cauza COVID-19 în 24 de ore.

Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară din lume cu un total de 85.813 decese din 1.417.350 de cazuri confirmate.

UPDATE 8:00 - Tot mai mulți americani se oferă voluntari pentru testarea clinică a vaccinurilor

 

Între timp, continuă dezvoltarea unor vaccinuri diferite împotriva coronavirusului. Și tot mai mulți americani se oferă voluntari pentru testele clinice. Un tânăr de 20 de ani din New York şi-a donat un rinichi vara trecută, iar acum e gata să se lase testat pentru vaccin.

Abie Rohrig, voluntar: „La fel ca asistenții medicali şi doctorii din prima linie, doresc să îmi asum şi eu riscul, iar asta înseamnă să depăşim această situaţie, noi ca naţiune şi întreaga omenire.”

Înaintăm pe un tărâm necunoscut, avertizează specialiștii.

Dr. Robert Charles Read, Universitatea Southampton: „Acest caz este diferit, nu suntem capabili să cuantificăm riscul pentru voluntari. Iar când le luăm declaraţiile de acord, trebuie să le spunem că nu ştim cu precizie ce se va întâmpla cu ei.”

UPDATE 7:40 - Cinci marinari de pe portavionul USS Theodore Roosevelt, testaţi pozitiv din nou

 

Cinci marinari pe portavionul american USS Theodore Roosevelt au fost evacuaţi de pe navă după ce au fost testaţi pozitiv din nou, în pofida a două săptămâni de izolare pe insula Guam, a făcut cunoscut joi un responsabil american, notează AFP.

Cei cinci marinari au fost testaţi pozitiv prima dată când echipajul de pe vasul pradă unei pandemii galopante de COVID-19 a fost evacuat în martie pe insula Guam din Oceanul Pacific.

Ei au fost plasaţi în carantină şi consideraţi vindecaţi după ce testele au ieşit negative de două ori.

La fel ca majoritatea echipajului, ei s-au întors pe nava care se pregăteşte să plece în larg, dar simptomele au reapărut şi au fost testaţi din nou.

Circa 20 de marinari cu care au intrat în contact au fost, de asemenea, evacuaţi.

UPDATE 7:30 - Ce se întâmplă într-un oraș împărțit între două țări: Olanda și Belgia

 

Cât de bizară a devenit situația, se poate vedea într-un oraș împărțit între două țări, Olanda și Belgia.

Uniunea Europeană cere coordonare pentru deschiderea granițelor. Însă pandemia a complicat lucrurile peste tot, mai ales că țările au luat măsuri diferite ca să facă față acestei crize cum alta n-a mai fost.

Granița dintre Olanda și Belgia trece chiar prin mijlocul unui oraș. Înainte, frontiera era doar o linie trasată pe jos. Dar totul a devenit bizar din cauza crizei sanitare.

Nic Robertson, corespondent CNN: „Acolo este Belgia, iar aici este Olanda.Graniţa traversează acest oraş chiar prin mijlocul şoselei. Însă restricţiile din cauza virusului au dus la situaţii fără precedent. Fiindcă în Belgia, stricteţea a fost mai mare decât în Olanda.”

Nic Robertson, corespondent CNN: „Aici, graniţa trece direct prin acest magazin. Să intrăm...”

Patroana, o artistă, Sylvia Reijbroek, este încântată de statutul special, între două ţări. Dar nu şi de diferenţele dintre condiţiile de izolare. Tehnic, magazinul ei este în Belgia....

Sylvia Reijbroek: „Problema este că legea spune că magazinul poate fi deschis doar pentru cetăţenii belgieni.”
Nic Robertson: „Prin urmare, puteţi vinde doar pentru cetăţenii belgieni. Pentru că sunteţi în Belgia.”
Sylvia Reijbroek: „E o lege tare ciudată, să îi întrebi pe oameni de unde sunt. Îmi boicotez clienţii care îmi plătesc facturile.”

În partea olandeză a oraşului, bizarul situației se vede la piață.

Nic Robertson: „În mod normal, aveţi numeroşi oameni din Belgia, care vin în acesată piaţă să vă cumpere brânza.
Comerciant: „Da, aproximativ 20-30 la sută. Dar acum nu e nici un belgian. Graniţa este închisă, aşa că...”

Oraşul este prins la mijloc în această situaţie.

Vecina olandeză spune că locuitorii orașului au cerut autorităților locale, dar și Uniunii Europene, să le lămurească situația.

În această criză fără precedent de la Al Doilea Război Mondial se vede cât de repede un fundament al proiectului european, spațiul de liberă circulație, poate fi anulat.

UPDATE 7:20 - O companie farmaceutică din Franța vrea să dea prioritate Statelor Unite la vaccin

 

Chiar și un eventual vaccin împotriva Covid provoacă dispute și suspiciuni. O mare companie farmaceutică franceză a anunțat că dacă va obține un vaccin eficient, probabil Statelor Unite vor avea prioritate.

„Avem cu ei un parteneriat prin care împărțim riscurile cercetărilor în privința serului” - a spus directorul general al companiei, care lasă să se înțeleagă că banii ar putea dicta totul.

UPDATE 7:10 - Starea purtătorului de cuvânt al lui Putin, infectat cu coronavirus

 

În tot acest timp, Rusia a trecut de 250.000 de cazuri de infectare și de 2.300 de morți de Covid.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov a dat o descrie înfricoșătoare a felului în care se manifestă boala în cazul lui.

A numit virusul "vampirul absolut care îl seacă de sânge". Sistemul imunitar devine hiperactiv și îți consumă plămânii, a mai spus Peskov.

Peskov este internat într-un spital din Moscova, la fel ca soția lui, bolnavă și ea de Covid.

UPDATE 7:00 - Franţa va impune plasarea în carantină a persoanelor care vin din Spania

 

Franţa intenţionează să aplice măsuri de carantinare în cazul persoanelor care vin din Spania, în răspuns la cele decise de Madrid şi care vizează orice persoană venită din străinătate, a indicat preşedinţia franceză, relatează joi AFP.

"Franţa va impune această carantină de 14 zile din momentul în care Spania va face acest lucru, în baza unui principiu de reciprocitate", a explicat preşedinţia franceză, fără a indica o dată precisă, care este încă obiectul unor negocieri bilaterale.

Dar acest tip de restricţii ''nu reprezintă dorinţa'' Franţei, au subliniat autorităţile de la Paris.

Spania, care tocmai a început o relaxare foarte prudentă, a anunţat marţi că va limita strict intrările pe teritoriul său şi va impune măsuri de carantină pentru a evita apariţia de noi cazuri de infectare cu coronavirus.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul
Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 $ pe unitate. Ce a spus miliardarul

Declarația lui Musk ce duce acţiunile Tesla la 1.000 dolari pe unitate. Ce a spus miliardarul

Coronavirus România, 15 mai. Numărul deceselor a ajuns la 1070
Coronavirus România, 15 mai. Numărul deceselor a ajuns la 1070

Coronavirus în România, LIVE UPDATE 15 mai. Până în prezent, pe teritoriul României, au fost confirmate 16.437 de cazuri de persoane infectate și s-au înregistrat 1070 de decese.

Răspunsul premierului Orban, întrebat ce se va întâmpla cu cei care nu respectă măsurile din starea de alertă
Răspunsul premierului Orban, întrebat ce se va întâmpla cu cei care nu respectă măsurile din starea de alertă

Oficial, am intrat în stare de alertă pentru următoarele 30 de zile. Iar joi seară, autorităţile au anuntat că vom fi obligaţi sa purtăm masca, dar scăpăm de declaratiile pe proprie raspundere – însă numai în localitate.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.