Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 14 mai. Aproape 300.000 de morți la nivel global

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 14 mai. Peste 4,3 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus la nivel mondial, iar peste 297.000 au murit.

"Vom avea un sezon estival vara această, fie şi cu limitări." - a anunţat Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie.

Germania, Austria şi Elveţia au încheiat deja un acord pentru deschiderea graniţelor în scop turistic. Se dă undă verde începând cu luna iunie.

Pe de altă parte, focarul apărut într-un abator din Germania, unde au fost infectaţi peste o sută de români, este încă un semnal de alarmă, în condițiile în care țara continuă să relaxeze restricțiile.

„S-ar putea că noul virus să nu dispară niciodată” - a spus joi seară unul dintre experţii de top ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Citește și
coronavirus
OMS: S-ar putea ca noul coronavirus să nu fie eradicat niciodată
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Între timp, sunt peste 85.000 de decese în Statele Unite, însă bilanțul ar putea ajunge la 147.000 până în august.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 14 mai

 

UPDATE 22:00 S-a depășit oficial pragul de 300.000 în întreaga lume

 

Potrivit datelor actualizate în timp real de Worldometers, 302.019 pacienți au fost răpuși de noul coronavirus, la nivel global.

UPDATE 20:00 Circa 300.000 de morţi în lume

 

Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 299.638 de morţi în întreaga lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, joi, la orele 19.00 GMT.

Peste 4.395.790 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei. Numărul cazurilor diagnosticate nu reflectă însă decât o parte din numărul real al contaminărilor, multe ţări efectuând teste numai în cazurile care necesită internarea în spital. Dintre aceste cazuri, cel puţin 1.501.900 sunt considerate vindecate în prezent.

De la bilanţul prezentat cu o zi înainte, în lume s-au înregistrat 5.398 de noi decese şi 89.751 de cazuri noi. Ţările care numărat cele mai multe decese sunt Statele Unite cu 1.736 de morţi noi, Brazilia (749) şi Marea Britanie (428).

UPDATE 15:00 - Bilanţul Covid-19 în Spania creşte cu 217 morţi şi 849 de contaminări la 27.321 de decese şi 229.540 de cazuri

 

Spania a înregistrat 217 morţi din cauza covid-19 în ultimele 24 de ore, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, care a precizat că bilanţul contaminării cu noul coronavirus a crescut cu 849 de cazuri la 229.540, relatează Reuters, conform News.ro.

Este pentru prima oară de la 8 mai când Spania înregistrează peste 200 de morţi într-o zi.

De la începutul epidemiei, covid-19 a ucis 27.321 de oameni în ţară.

UPDATE 14:00 - Doar 4,4% din populaţia Franţei este infectată cu COVID-19

 

Un studiu condus de Institutul Pasteur arată că doar 4,4% din populaţia Franţei - 2,8 milioane de persoane - este infectată cu noul coronavirus, o cifră mult mai mare decât numărul oficial de cazuri, însă mult prea mică pentru a atinge aşa-numita "imunitate colectivă", relatează Reuters.

Într-un studiu publicat miercuri în revista Science, cercetătorii afirmă că rata infecţiilor cu noul coronavirus în cele mai afectate zone ale Franţei - partea de est a ţării şi regiunea Paris - este în medie între 9 şi 10%.

"Circa 65% din populaţie ar trebui să fie imună dacă vrem să controlăm pandemia doar prin metoda imunităţii", se precizează în studiu.

Imunitatea colectivă se referă la o situaţie în care un număr suficient de persoane dintr-o populaţie dispune de imunitate la o infecţie pentru a putea opri efectiv răspândirea acelei boli.

Rata infecţiilor a fost măsurată de Institutul Pasteur începând cu 11 mai, ziua în care Franţa a început să ridice restricţiile impuse de peste două luni pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Numărul total de decese în Franţa provocate de noul coronavirus a crescut la 27.074 miercuri, în timp ce numărul total al cazurilor de COVID-19 se ridică la 177.700.

Un studiu spaniol publicat miercuri a avut rezultate similare. Potrivit acestuia, circa 5% din populaţia ţării a contractat boala şi nu există imunitate colectivă în Spania.

UPDATE 11:50 - Bulgaria înlocuieşte starea de urgenţă cu o ''alertă epidemică'', reducând restricţiile

 

Starea de urgenţă de două luni din Bulgaria este înlocuită cu o ''alertă epidemică'' începând de joi, relatează DPA. Starea de alertă epidemică va rămâne în vigoare până la 14 iunie.

O serie de amendamente la legislaţia sănătăţii, care au fost adoptate marţi de parlament, vor intra în vigoare.

Acestea includ menţinerea distanţei fizice şi o carantină de 14 zile pentru toate persoanele care intră în ţară, deopotrivă cetăţeni bulgari şi străini. Va fi obligatoriu purtarea măştii în spaţii publice închise, însă nu şi în exterior.

Terasele în aer liber ale restaurantelor şi barurilor au putut să se redeschidă în prima parte a acestei luni, în timp ce sporturile de exterior precum tenisul, ciclismul, atletismul şi golful sunt de asemenea permise.

Vizitele la muzee, galerii de artă, librării şi cinematografe sunt permise încă de la începutul acestei săptămâni.
Experţii spun că Bulgaria nu a fost lovită foarte puternic de pandemia de coronavirus.

Conform unui bilanţ transmis de autorităţi joi, numărul cazurilor de COVID-19 confirmate a ajuns la 2.100 de persoane, cu 31 de noi cazuri în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor a ajuns la 99, cu trei noi decese în ultimele 24 de ore.

UPDATE 11:40 - Rusia a depăşit 250.000 de cazuri de COVID-19

 

Rusia a raportat joi 9.974 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, aceasta fiind cea mai mică creştere zilnică a contaminărilor din data de 2 mai, informează Reuters.

În total, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 252.245 la nivel naţional.

Potrivit Centrului care gestionează răspunsul la pandemie din această ţară, cifra oficială a deceselor provocate de SARS-CoV-2 în Rusia a ajuns la 2.305, după recenzarea a alţi 93 de morţi.

Cu peste 250.000 de contaminări, Rusia se află în prezent pe locul al treilea, după Statele Unite şi Spania, în topul ţărilor cu cel mai mare număr de cazuri confirmate din lume.

UPDATE 11:30 - Numărul noilor cazuri în ultimele 24 de ore, în scădere în Ungaria şi Serbia

 

Ungaria a înregistrat în ultimele 24 de ore 39 de cazuri confirmate de COVID-19 şi şase decese cauzate de această boală, numărul total al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 ajungând joi dimineaţă la 3.380, dintre care 436 de cazuri mortale, informează MTI.

Cele mai multe cazuri de COVID-19 se înregistrează în Budapesta (1.619), urmată de judeţele Pesta (459) şi Fejer (339), iar cele mai puţine în judeţul Bekes (11).

Ungaria, ţară o populaţie de aproximativ 9,78 milioane de locuitori, a efectuat până acum 123.258 de teste.
Pe de altă parte, până miercuri la ora locală 15:00 (13:00 GMT), în Serbia numărul cazurilor confirmate a ajuns la 10.295 - cu 52 de noi cazuri în ultimele 24 de ore - dintre care 222 fatale, arată datele publicate de site-ul covid19.rs.

În Serbia, ţară cu 8,74 milioane locuitori, sunt spitalizaţi 992 de pacienţi cu COVID-19, iar 3.824 de persoane infectate cu noul coronavirus s-au vindecat complet.

Laboratorul naţional al Institutului Torlak din Belgrad a testat 156.603 de persoane eligibile (situate în zona de transmitere intensă a virusului şi cu prezenţa simptomelor de infectare a aparatului respirator), dintre care 5.299 în ultimele 24 de ore.

UPDATE 9:40 - Peste 1.800 de morţi în 24 de ore în SUA

 

Statele Unite au înregistrat miercuri 1.813 decese cauzate de coronavirus în 24 de ore, un număr stabil comparativ cu ziua precedentă, conform bilanţului realizat de Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP.

Bilanţul total al pandemiei a ajuns astfel în SUA la peste 84.000 de morţi. SUA numără de asemenea aproape 1,39 de milioane de cazuri diagnosticate oficial, în creştere cu 22.000 în 24 de ore.

În ciuda acestor date, statele americane continuă să ridice măsurile de izolare pentru populaţie în mod dispersat.

În timp ce o parte din Virginia şi statul Maryland se vor deschide treptat de vineri, izolarea capitalei federale Washington, care trebuia să se încheie la sfârşitul săptămânii, a fost prelungită până la începutul lunii iunie.

Prima putere mondială ar putea ajunge la 113.000 de morţi până la 6 iunie, conform unei medii de 20 de modele epidemiologice realizate de cercetători ai Universităţii Massachusetts.

UPDATE 8:20 - Spitalele din Kentucky reîncep intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente

 

În spitalele din Louisville, oraș aflat în statul Kentucky, sunt reluate de joi intervențiile chirurgicale și procedurile ce nu sunt urgențe, care au fost sistate din cauza pandemiei. Totul în condiții stricte de sigurantă. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

Justin Thornsberry: „Din podea până la tavan, fiecare centimetru al suprafeţelor este dezinfectat.”

Într-o unitate medicală au fost rearanjate sălile de așteptare, astfel încât pacienții și rudele să poată păstra distanța fizică.

Dr. Honaker: „Să aflăm despre cazurile de sindrom inflamatoriu la copii ne îngrijorează pentru că, iniţial, noi la pediatrie eram mai liniştiţi ştiind că, în general, la copii morbiditatea şi mortalitatea sunt foarte scăzute.”

Deocamdată vor fi efectuate doar 50% din totalul intervențiilor care se făceau înainte de pandemie.

UPDATE 8:00 - Prețurile alimentelor, în creștere în SUA

 

Pe de altă parte, pe tot teritoriul Statelor Unite, americanii văd o creștere exponentială a prețurilor produselor din supermarket. Așa cum nu au mai experimentat de 50 de ani.

Și, în vreme ce statele federale fac pași mici spre redeschidere, specialiștii sunt cu ochii pe posibile noi focare. Georgia și Carolina de Sud, primele state americane care au repornit economia, se mențin în etapa de stagnare a infecțiilor.

În schimb, în Dakota de Sud, Arkansas și Delaware bilanțul cazurilor noi este în creștere.

În Washington DC ordinul "Stați acasă!" a fost prelungit până pe 8 iunie.

UPDATE 7:40 - Germania și Elveția își redeschid parțial granițele în acest weekend

 

Problema celor 130 de români aflați în carantină a ajuns și pe masa cancelarului Angela Merkel. Aceasta a dat asigurări că guvernul federal va lua măsuri pentru a îmbunătăti situația muncitorilor din industria cărnii.

Angela Merkel, cancelarul german: „Sunt deficienţe majore în cazarea (muncitorilor, n.r.), am văzut cu toţii asta, şi trebuie să vedem cine este responsabil. Pot să vă spun, în orice caz, că nu sunt satisfăcută de cele văzute aici.”

Pe de altă parte, Germania intentionează să își deschidă parțial frontierele în acest weekend - după două luni de restricții. Și să elimine complet controalele până pe 15 iunie. Autoritătile elvețiene au același plan.

Karin Keller-Sutter, șeful Departamentului Federal de Justiție și Poliție din Elveția: „Pe 15 iunie intenţionăm să deschidem complet frontierele dintre Germania, Austria, Franţa şi Elveţia. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns toate patru statele, ceea ce înseamnă că toate părţile au fost de acord cu data de 15 iunie.”

În acest moment, în Elveția intră doar transporturi de marfă și muncitori transfrontalieri care au primit derogări. Țara Cantoanelor nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din spațiul Schengen.

Autoritățile păstrează însă închisă frontieră cu Italia, unul dintre cele mai afectate state din Uniune.

UPDATE 7:30 - Bisericile din Italia se redeschid de luni

 

În Peninsulă s-au eliminat deja unele restricții. În schimb, credincioșii vor putea merge la biserică de luni. Până atunci, lăcasurile de cult sunt dezinfectate.

Monsignor Marco Gnavi, liderul parohiei Santa Maria din Trastevere: „Vom face totul cu un mare simţ de răspundere, în funcţie de toate indicaţiile pe care le primim din partea medicilor, privind distanţarea socială sau dezinfectarea acestui mediu.”

UPDATE 7:20 - Parcurile și anumite afaceri, redeschise în Turcia

 

În Turcia, miercuri, parcurile au fost luate cu asalt de copii. După ce au stat izolați în casă în ultimele 40 de zile, micuții au din nou voie să se joace în aer liber. Cu program limitat, momentan - între orele 11 și 15.

Arwa Damond, corespondent CNN Istanbul: „Turcia a intrat în cea de-a doua fază a luptei împotriva pandemiei de coronavirus, relaxând uşor restricţiile. Ceea ce se numește aici "socializare controlată", cu permisiunea redeschiderii anumitor afaceri, precum saloanele de coafură. Ca să fiu sinceră până la capăt, mi-am făcut și eu programare pentru tuns, în prima "fereastră" disponibilă, pentru că acum poți veni doar cu programare, și apoi am decis să și filmăm. Şi aici sunt instituite tot felul de restricții. Ți se ia temperatura, se păstrează distanța socială. Puteți vedea că anumite scaune sunt izolate cu bandă roșie ca să se păstreze distanța dintre clienți. Acum pot lucra la maximum jumătate din capacitate. Unii dintre clienții obișnuiți au vrut să vină imediat, alții încă preferă să rămână în case şi să mai aștepte. Ei bine, e clar că arăt mult mai bine decât atunci când am intrat. Și vă garantez că de una singură aș fi incapabilă să obțin asta acasă."

UPDATE 7:10 - Studiu: Aproape 5% din populaţia Spaniei ar fi infectată

 

Un procent de până la 5% din populaţia Spaniei, adică 2.3 milioane de persoane, ar putea fi infectat cu noul coronavirus conform rezultatelor unui nou studiu, potrivit unui anunţ făcut miercuri de ministerul spaniol al sănătăţii, informează dpa.

Studiul privind anticorpii dezvoltaţi de populaţie a fost efectuat pe un eşantion de aproximativ 90.000 de persoane din 36.000 de familii şi a fost realizat pentru ca autorităţile să îşi facă o imagine despre dimensiunea extinderii focarului viral. Rezultatul indică un număr cu mult mai mare decât bilanţul îmbolnăvirilor raportat oficial (229.000).

Cu toate acestea, autorităţile medicale spaniole sunt conştiente că raportarea oficială nu reflectă fidel realitatea deoarece majoritatea testelor au fost efectuate în cazul persoanelor care prezentau simptome sau a celor care lucrează în sistemul de sănătate. Multe persoane sunt infectate fără a manifesta niciodată simptome, în timp ce alţii ajung să fie victime ale bolii respiratorii COVID-19, potenţial fatală.

Conceput pentru a furniza date concrete despre răspândirea virusului, studiul a prevăzut testarea participanţilor cu două teste diferite, de trei ori într-un interval de trei săptămâni.

Rezultatele stadiului au arătat că populaţia Madridului, puternic afectată de epidemie, a avut o rată de infectare de aproximativ 10%, în timp în Insulele Canare sau în Mallorca rată de contaminare a fost de aproximativ 2%.

UPDATE 7:00 - Trump nu e de acord cu doctorul Anthony Fauci în privinţa redeschiderii şcolilor

 

Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că nu este de acord cu consilierul său expert în boli infecţioase, doctorul Anthony Fauci, pe subiectul redeschiderii şcolilor, informează AFP.

Întrebarea dacă elevii şi studenţii americani ar trebui să reia sau nu cursurile în septembrie pare să se contureze ca un punct de divergenţă între liderul de la Casa Albă şi consilierul său.

Universitatea de stat din California a anunțat deja că și din toamnă cursurile se vor face de la distanță. Decizia va afecta aproape jumătate de milion de studenți.

Eduardo M. Ochoa, președintele Universității de Stat din California: „Perspectiva de a strânge aici, în comitatul Monterey, studenţii din restul statului ori chiar al ţării, înseamnă riscul de a transforma campusul într-un focar.”

Marţi, în faţa senatorilor americani, doctorul Anthony Fauci a atras atenţia asupra consecinţelor potenţial foarte grave ale unei relaxări prea rapide a măsurilor restrictive. El a explicat cu această ocazie că, probabil, un vaccin nu va fi disponibil la data la care vor fi reluate cursurile şi a recomandat prudenţă statelor care doresc să ridice măsurile de izolare.

"Am fost surprins de răspunsul său", a declarat miercuri preşedintele Donald Trump reporterilor la Casa Albă. "Pentru mine acesta nu este un răspuns acceptabil, în special în ceea ce priveşte şcolile".

"Ne redeschidem ţara, oamenii doresc această redeschidere, şcolile vor fi deschise", a spus preşedintele american.

În pofida unor dezacorduri mărunte din trecut, preşedintele SUA l-a susţinut până acum întotdeauna pe doctorul Fauci. Dar acesta a fost trecut tot mai mult în plan secund, pe măsură ce Donald Trump a pus din ce în ce mai des accentul pe necesitatea redeschiderii economiei.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Kim Jong Un a închis un mare oraș din Coreea de Nord. Mulți cred că are legătură cu coronavirusul
Kim Jong Un a închis un mare oraș din Coreea de Nord. Mulți cred că are legătură cu coronavirusul

Kim Jong Un a decis închiderea unui oraș important ,situat în nordul Coreei de Nord, ceea ce a stârnit îngrijorare cu privire la impactul coronavirusului în această țară, scrie Radio Free Asia.

OMS: S-ar putea ca noul coronavirus să nu fie eradicat niciodată
OMS: S-ar putea ca noul coronavirus să nu fie eradicat niciodată

Noul coronavirus ar putea deveni endemic precum HIV, transmite Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a avertizat împotriva oricărei încercări de a prezice cât timp va circula şi a solicitat "un efort masiv" pentru a-l contracara.

Arafat: „Există o uşoară coborâre a epidemiei”. Ce spune despre redeschiderea mall-urilor
Arafat: „Există o uşoară coborâre a epidemiei”. Ce spune despre redeschiderea mall-urilor

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a declarat, miercuri, că se observă o uşoară coborâre a epidemiei de coronavirus, dar că datele încă nu sunt concludente.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.