Coreea de Nord și de Sud ar urma să semneze un tratat de pace, care să pună capăt conflictului vechi de 65 de ani
Coreea de Nord și Coreea de Sud poartă discuții privind încheierea unui tratat de pace, prin care conflictul vechi de 65 de ani dintre cele două state să se încheie oficial.
Un oficial gunvernamental de la Seul, care deține informații pe probleme de diplomație și securitate a declarat, pentru ziarul sud-coreean Munhwa Ilbo, sub protecția anonimatului, că o prioritate de top a summitului dintre Kim Jong-un și Moon Jae-in, care va avea loc în 27 aprilie, este detensionarea situației militare dintre Phenian și Seul. Mai mult, cei doi lideri ar urma să pună punct confruntării militare vechi de 65 de ani, scrie Newsweek.
Presa sud-coreeană a relatat că oficiali din cele două țări se preocupă de organizarea acestui summit între președinții Coreei de Nord și de Sud. Astfel, la finalul săptămânii, delegațiile din cele două țări ar urma să pună la punct ultimele detalii, care vizează mai ales probleme de securitate și accesul presei la eveniment. Totodată, vineri ar urma să fie deschisă o linie de comunicații directă între Kim Jong-un și Moon Jae-in.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Prima întâlnire a celor doi lideri va avea loc în „Casa Păcii”, clădire situată în sudul satului Panmunjom, unde în 1953 s-a semnat un armistițiu la trei ani de la izbucnirea Războiului Coreean. Acest summit marchează primul moment în care un lider nord-coreean va păși pe pământ sud-coreean.
Întrucât armistițiul nu a fost urmat de un tratat de pace, războiul dintre cele două țări nu s-a încheiat niciodată în mod oficial. Astfel, între cele două state s-a creat o Zonă Demilitarizată lungă de peste 250 de kilometri, păzită de numeroși militari și care are rol de graniță. În cazul în care Coreea de Nord și Coreea de Sud vor semna un tratat de pace, statutul Zonei Demilitarizate va fi de asemenea discutat.
În timpul campaniei prezidențiale din 2017, Moon Jae-in a pledat pentru un acord de pace cu Phenianul, cât și despre denuclearizarea Peninsulei Coreea, prin obținerea angajamentului lui Kim Jong-un că va renunța la arsenalul nuclear.
Cu toate acestea, și liderii coreeni anteriori și-au exprimat intenția privind încheierea unui tratat de pace între Nord și Sud, însă nici în 2000, nici în 2007 nu au luat măsuri concrete pentru ca acest lucru să devină realitate.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Newsweek
Etichete: coreea de nord, Coreea de Sud, kim jong-un, moon jae-in, unificare,
Dată publicare:
17-04-2018 15:02