Coreea de Nord isi anunta intentia de a efectua un test nuclear
Coreea de Nord si-a anuntat joi intentia de a efectua un nou test nuclear, fara a oferi un calendar, ca raspuns la sanctiunile extinse ale ONU dupa lansarea unui satelit al carui propulsor a fost considerat de Washington ca fiind o racheta balistica.
"Satelitii si propulsoarele cu raza lunga de actiune pe care vom continua sa ii lansam si testul nuclear pe care il vom efectua vizeaza inamicul nostru declarat, Statele Unite", a anuntat Comisia de aparare nationala intr-un mesaj difuzat de agentia oficiala nord-coreeana KCNA.
"Diferendele cu Statele Unite se rezolva prin forta, nu prin cuvinte", a adaugat aceasta. Acest text intitulat "Declansarea unei confruntari totale pentru a salva suveranitatea natiunii si poporului", nu contine niciun indiciu cu privire la data la care ar urma sa fie efectuat testul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Documentul nu explica nici semnificatia expresiei "nivel inalt", dar aceasta ar putea semnala ca Phenianul intentioneaza sa detoneze o bomba cu uraniu in timp ce precedentele erau cu plutoniu. "Este foarte posibil sa foloseasca uraniu puternic imbogatit (UHE) pentru test", a apreciat Kim Yong-Hyun, specialist in studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk.
Aflat in vizita la Seul, trimisul special american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a cerut Phenianului sa nu isi puna in aplicare amenintarile.
"Ar fi o eroare si o oportunitate ratata", a declarat el. Impins de Statele Unite, Coreea de Sud si Japonia, Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv China, a votat marti o rezolutie ce impune sanctiuni extinse impotriva Phenianului ca urmare a unui tir de racheta la 12 decembrie, o incalcare a precedentelor rezolutii. Regimul comunist si-a reafirmat cateva ore mai tarziu ambitiile nucleare si intentia de a continua testele nucleare.
"Vom lua masuri concrete pentru cresterea si intarirea fortelor noastre militare de autoaparare, inclusiv disuasiunea nucleara", a reactionat Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe. Un nou test nuclear ar fi al treilea dupa cele din 2006 si 2009, care i-au adus deja Coreei de Nord o serie de sanctiuni.
"Respingem categoric orice rezolutii ilegale si perfide adoptate de Consiliul de Securitate", a reiterat joi Comisia de Aparare Nationala. Rezolutia 2.087, adoptata in unanimitate "condamna tirul" din 12 decembrie efectuat de Phenian "folosind tehnologia rachetelor balistice", apreciind ca acesta contravine rezolutiilor din 2006 si 2009.
Consiliul "cere" Phenianului sa "nu recurga la niciun nou tir nuclear sau tir care foloseste tehnologia rachetelor balistice". Acesta "s-a declarat hotarat sa ia masuri decisive" in caz de incalcare.
La incheierea votului, ambasadoarea americana Susan Rice a afirmat ca Phenianul "va plati un pret din ce in ce mai ridicat" daca va alege confruntarea cu comunitatea internationala. Potrivit agentiei de presa sud-coreene Yonhap, care citeaza serviciile de informatii sud-coreene, Phenianul si-a incheiat pregatirile tehnice in vederea testului care ar putea avea loc in zilele urmatoare.
La sfarsitul lui decembrie, institutul americano-coreean de la Johns Hopkins University afirma, de asemenea, bazandu-se pe imagini din satelit ca Phenianul este aproape gata sa efectueze un al treilea test nuclear. China, principalul sau aliat, a facut apel la rezerva, miercuri, din partea tuturor partilor.