Planul ONU de a pedepsi Coreea de Nord dupa ce ar fi testat o bomba cu hidrogen. Ce spun expertii internationali
Coreea de Nord a anuntat ca a efectuat miercuri dimineata primul test "reusit" de bomba "miniaturizata" cu hidrogen, marcand un avans important in programul ei nuclear.
Comunitatea internationala a primit cu ingrijorare vestea ca autoritatile de la Phenian au testat cu succes o bomba cu hidrogen. Anuntul NU a fost confirmat si de expertii internationali care admit, totusi, ca la poligonul de teste nucleare din Coreea de Nord a avut loc o explozie dupa ce in zona s-a inregistrat un cutremur de 5,1. Consiliul de Securitate al ONU se intruneste miercuri seara pentru a discuta situatia.
Anuntul testului, facut cu aplomb la televiziunea nationala, a venit la doar cateva ore dupa ce seismografele au detectat un cutremur de 5,1, ce parea a fi artificial, in apropierea unui centru pentru teste nucleare. Seismul s-a simtit si in China vecina. Potrivit unui document semnat de liderul Kim Jong Un si prezentat in jurnal, testul este menit sa "faca lumea sa priveasca tara noastra drept o putere nucleara si un partid puternic, care incepe anul in zgomotul primei bombe cu hidrogen" .
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:
UPDATE 19.00 Casa Alba: Analizele nu sunt in concordanta cu afirmatiile Phenianului
Analizele initiale ale testului nuclear anuntat de Coreea de Nord nu sunt in concordanta cu afirmatiile Phenianului ca a efectuat cu succes un test de bomba cu hidrogen, dar orice test nuclear ar fi o "violare flagranta" a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, a declarat miercuri Casa Alba, informeaza Reuters.
"Analizele initiale nu sunt in concordanta cu afirmatiile regimului ca a efectuat cu succes un test de bomba cu hidrogen", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe Josh Earnest intr-un briefing.
Casa Alba lucreaza pentru a afla mai multe despre testul anuntat si orice test nuclear al Coreii de Nord ar fi "provocator si o violare flagranta" a rezolutiilor Natiunilor Unite, a precizat el.
UPDATE 18:00 ONU are in vedere o inasprire a sanctiunilor impotriva Phenianului dupa testul nuclear nord-coreean
Tarile membre ale Consiliului de Securitate al ONU iau in considerare o inasprire a sanctiunilor impotriva Phenianului dupa anuntul testului nuclear nord-coreean, a declarat miercuri ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, relateaza AFP.
“Vom lucra cu altii la o rezolutie privind sanctiuni suplimentare”, le-a spus jurnalistilor Matthew Rycroft.
Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se reuneasca de urgenta pentru consultari cu usile inchise privind aceasta noua criza incepand cu ora 11:00 (16:00 GMT) la New York.
Ambasadorul nu a precizat cu ce tari intentioneaza sa coopereze Londra, insa, conform unor surse diplomatice, este vorba despre Statele Unite si Japonia care au solicitat aceasta reuniune de urgenta a Consiliului.
Conform unui diplomat, Consiliul ar urma intr-o prima faza sa publice o declaratie prin care condamna ferm noul test nord-coreean, criticat de toate marile capitale ale lumii, lasandu-le sarcina expertilor si diplomatilor sa elaboreze o rezolutie prin care noi sanctiuni specifice vor fi impuse Phenianului.
La randul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Phenianului “sa inceteze orice activitate nucleara si sa-si respecte obligatiile pentru o denuclearizare verificabila”.
In opinia sa, cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean este "foarte ingrijorator si profund destabilizator pentru securitatea regionala, subminand grav eforturile internationale de neproliferare.
UPDATE 16:00 MAE: Daca se confirma, testul nuclear efectuat de Coreea de Nord reprezinta o provocare la adresa pacii si securitatii
Ministerul Afacerilor Externe sustine intr-un comunicat ca, daca se confirma, testul nuclear efectuat de Coreea reprezinta o provocare la adresa pacii si securitatii in regiune.
"Ministerul Afacerilor Externe isi exprima ingrijorarea cu privire la anuntul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform caruia a testat o bomba cu hidrogen. Daca se confirma, asa cum a subliniat si Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autoritatile nord-coreene incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si reprezinta o provocare la adresa pacii si securitatii in regiune", se arata in sursa citata.
MAE subliniaza ca Romania, in calitate de presedinte al Comisiei Pregatitoare a Organizatiei privind interzicerea totala a testelor nucleare, va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile privind dosarul nuclear nord-coreean si implicatiile sale in plan regional si global.
In situatia in care se va confirma, testul efectuat de Coreea de Nord se adauga celorlalte trei teste nucleare derulate in 2006, 2009 si 2013.
UPDATE 14:20 Testul Coreii de Nord cu o bomba cu hidrogen "submineaza securitatea regionala si internationala", a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relateaza AFP, Reuters si DPA.
"Condamn dezvoltarea continua de arme nucleare si de programe de rachete balistice de catre Coreea de Nord, precum si retorica amenintatoare si de incitare", a precizat intr-un comunicat secretarul general al NATO.
"Coreea de Nord ar trebui sa renunte la arme nucleare si la programele de rachete nucleare şi balistice existente de o manieră completa, verificabila si ireversibila, angajandu-se in convorbiri credibile si autentice privind denuclearizarea", a mai spus Jens Stoltenberg.
UPDATE 13:50 Sefa diplomatiei europene Federica Mogherini a condamnat testul cu bomba cu hidrogen efectuat de Coreea de Nord, apreciind ca este 'o incalcare grava' a obligatiilor acestei tari in domeniul nuclear si l-a calificat drept o 'amenintare la adresa pacii si securitatii' in Asia de Nord-Est, relateaza DPA.
Federica Mogherini a cerut Coreii de Nord sa 'reia un dialog credibil si semnificativ cu comunitatea internationala (...) si sa inceteze acest comportament ilegal si periculos".
Problema va fi abordata in cadrul unei reuniuni de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, miercuri dupa-amiaza, a anuntat ea, adaugand ca va avea intrevederi cu ministrul de externe sud-coreean Yun Byung Se si cu seful diplomatiei japoneze, Fumio Kishida.
UPDATE 12:30 Rusia a condamnat miercuri testul nuclear al Coreii de Nord si a denuntat - prin vocea reprezentantului sau permanent la organizatiile internationale de la Viena, Vladimir Voronkov - o incalcare clara a legislatiei internationale, relateaza RIA Novosti.
'Rusia condamna astfel de teste; este vorba de o incalcare clara a dreptului international', a subliniat Voronkov, potrivit caruia Comisia pregatitoare a Organizatiei Tratatului pentru interzicerea totala a testelor nucleare (CTBTO) a inregistrat miercuri unele anomalii seismice pe teritoriul Coreii de Nord.
'Cutremurul a avut magnitudinea de circa 4,8 grade. Exista o mare probabilitate sa fi fost intr-adevar o explozie, dar, in acest moment, este imposibil de spus despre ce fel de tip de explozie este vorba - nucleara sau termonucleara', a mai spus diplomatul rus, indicand totodata ca nu se stie daca a fost o bomba obisnuita sau una cu hidrogen, asa cum sustine Phenianul.
'Condamnam un astfel de pas iresponsabil, incalcarea acordurilor existente', a reiterat Voronkov, potrivit caruia, miercuri la pranz, a fost programat un briefing al CTBTO unde vor fi dezvaluite detalii ale testului nord-coreean.
In acelasi timp, testele nucleare efectuate de Coreea de Nord incalca spiritul Tratatului privind interzicerea totala a testelor nucleare (CTBT) si reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei, a estimat Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei pentru afaceri internationale din cadrul Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), ca reactie la testul anuntat miercuri de catre Phenian, potrivit agentiei de presa TASS.
'Programul nuclear nord-coreean este derulat de catre un stat care are frontiera comuna cu Rusia. De la Phenian la Vladivostok (Orientul Indepartat rus) sunt mai putin de 700 de km. si orice fel de actiuni ale Coreii de Nord in acest domeniu afecteaza in mod direct securitatea nationala a Rusiei', scrie Kosaciov intr-o postare pe pagina sa de Facebook.
Liderul parlamentar rus a subliniat ca, 'daca informatiile despre testul nuclear al Coreii de Nord se vor confirma', atunci 'vorbim de o noua incalcare a spiritului CTBT de catre Phenian', amintind ca doar trei tari care dispun de capacitati nucleare nu au semnat acest document - India, Pakistan si Coreea de Nord.
UPDATE 11:05 China, principalul aliat al Coreii de Nord, a protestat ''in mod ferm'' fata de efectuarea de catre Phenian a unui nou test nuclear, subliniind ca el a fost intreprins ''in pofida opozitiei comunitatii internationale'', relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.
Beijingul i-a cerut ''insistent'' Coreii de Nord ''sa-si respecte angajamentul privind denuclearizarea si sa se abtina de la orice actiune care ar agrava situatia'', a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului chinez de externe, Hua Chunying, intr-o conferinta de presa.
UPDATE 8:45 Consiliul de Securitate al ONU intentioneaza sa aiba miercuri o reuniune de urgenta pentru a discuta despre presupusul test cu bomba cu hidrogen al Coreii de Nord, a precizat misiunea SUA la Natiunile Unite, potrivit Reuters.
Mai multi diplomati au declarat pentru Reuters, sub protectia anonimatului, ca reuniunea este programata pentru ora 16.00 GMT si ca cel mai probabil se va desfasura cu usile inchise.
"SUA si Japonia au cerut consultari de urgenta ale Consiliului de Securitate (...) in privinta presupusului test nuclear al Coreii de Nord", a precizat, intr-un comunicat, Hagar Chemali, purtatoarea de cuvânt a misiunii americane.
"Desi nu putem confirma pentru moment ca a avut loc cu adevarat un test nuclear, condamnam orice incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si facem din nou apel la Coreea de Nord sa isi respecte obligatiile si angajamentele internationale", a adaugat ea.
Testul bombei cu hidrogen a avut loc la cateva ore dupa ce a fost detectat un cutremur de magnitudine 5,1 ce parea a fi artificial in apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare, informeaza Yonhap, AFP, Reuters si Kyodo.
"Primul test de bomba cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinarii strategice a Partidului Muncitoresc" la putere, a anuntat televiziunea de stat nord-coreeana.
Testul nuclear, efectuat inaintea zilei de nastere a liderului Kim Jong Un la sfarsitul saptamanii, este al patrulea in aceasta tara izolata, aflata sub noi sanctiuni ale SUA si ONU pentru programele ei nuclear si de rachete.
Reactia Japoniei
Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a calificat miercuri testul de bomba cu hidrogen realizat de Coreea de Nord o "provocare grava" in fata eforturilor mondiale de neproliferare nucleara si o "amenintare serioasa" impotriva Japoniei, informeaza Reuters si AFP.
"Condamn ferm" acest test, a declarat Abe presei. "Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o amenintare serioasa la adresa securitatii tarii noastre, iar noi absolut nu il putem tolera", a adaugat el, spunand ca vede in el "o provocare grava in fata eforturilor internationale de neproliferare".
La randul ei, Coreea de Nord a declarat miercuri ca va continua sa-si consolideze programul nuclear in scopul de a se proteja impotriva politicilor ostile ale Statelor Unite.
Reactia SUA
SUA au criticat 'provocarile' Coreii de Nord, declarandu-se totusi incapabile sa confirme daca aceasta tara a efectuat într-adevar un test al bombei cu hidrogen, asa cum pretinde, relateaza AFP, citata de Agerpers.
'Nu putem sa confirmam aceste afirmatii pentru moment', dar 'condamnam orice violare a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si invitam din nou Coreea de Nord sa-si respecte obligatiile si angajamentele internationale', a declarat puratorul de cuvant al Consiliului Securitatii Nationale de la Casa Alba, Ned Price, intr-un comunicat difuzat in noaptea de marti spre miercuri.
Bomba cu hidrogen, cea mai distrugatoare arma de pe Pamant
Bomba termonucleara, sau bomba cu hidrogen - de tipul celei pe care Coreea de Nord a afirmat ca a testat-o miercuri -, a fost dezvoltata dupa ce au fost folosite bombe nucleare in Japonia in timpul celui de-al doilea razboi mondial si este de departe mult mai distrugatoare, relateaza intr-un material documentar din Bangkok agentia DPA.
Prima bomba cu hidrogen, testata in noiembrie 1952 de catre Statele Unite ale Americii (SUA), a degajat o energie echivalenta cu 10 megatone de TNT (trinitrotoluen), aproximativ de 1.000 de ori mai puternica decat bomba lansata asupra Hiroshimei cu sapte ani mai inainte.
In componenta acestui nou tip de bomba, doua tipuri de hidrogen - deuteriu si tritiu - fuzioneaza dand heliu, eliberand astfel energie.
O arma nucleara conventionala foloseste fisiunea - mai degraba divizand decat contopind nuclee de atomi - pentru a crea o putere mai mica de explozie.
O bomba cu hidrogen foloseste o reactie initiala de fisiune pentru a produce temperaturi mari necesare pentru o reactie mai puternica de fuziune.
Dupa mai putin de un an de la testul american cu bomba termonucleara, Uniunea Sovietica si-a testat propria bomba-H, lansand o cursa de producere a mai multor ''superbombe''.
Cea mai puternica bomba-H detonata vreodata - si totodata cea mai mare explozie provocata vreodata de om - a fost folosita de sovietici in 1961. Cunoscuta si ca Bomba-Tar, ea a avut o putere echivalenta cu 50 megatone de TNT.