Coreea de Nord a sters un sat de pe harta pentru o baza de rachete cu raza lunga de actiune
Coreea de Nord e aproape de a finaliza constructia unei baze militare dotate cu rachete cu raza lunga de actiune.
Coreea de Nord a intreprins lucrari in vederea perfectionarii procesului de lansare de rachete, lucru care ar putea sa ii permita intr-un final lansarea de rachete cu raza lunga de actiune, a anuntat marti un grup de cercetatori de la o universitate americana.
Imagini prin satelit arata ca, in ultimul an, au fost realizate "progrese rapide" la baza Musudan-ri (nord-estul Coreei de Nord).
Se pare ca Phenianul a ras de pe harta un sat din apropiere, cu scopul de a construi o instalatie destinata asamblarii de rachete, potrivit Institutului Americano-Coreean din cadrul Universitatii John Hopkins din Baltimore (Maryland, est).
"Noua constructie este destinata gazduirii de viitoare lansari de rachete cu raza lunga de actiune mai mari decat modelul Unha, care a fost testat de curand (pe 13 aprilie)", rachete dispunand de o raza de actiune intercontinentala, a adaugat Institutul pe blogul sau, 38north.org.
Potrivit cercetatorilor, aceasta instalatie va fi operationala pana in 2016-2017. Blogul publica mai multe fotografii din zona, surprinzand o serie de infrastructuri, una dintre ele fiind prezentata drept o "posibila noua cladire de asamblare" de rachete cu raza lunga de actiune.
Institutul afirma totodata ca Phenianul pare sa inregistreze unele progrese in construirea unui reactor nuclear cu apa usoara, in completarea programului sau de inarmare.
Statele Unite si aliatii lor suspecteaza Phenianul ca vrea sa procedeze la efectuarea unui test nuclear, in urma esecului lansarii rachetei sale cu raza lunga de actiune de pe 13 aprilie. Aceasta initiativa a fost denuntata de catre occidentali ca fiind un test deghizat de racheta cu raza lunga de actiune. Racheta a explodat la putin timp dupa decolare.
Precedentele doua teste nucleare, efectuate in octombrie 2006 si mai 2009, au urmat lansari de rachete. Fotografii realizate prin satelit la sfarsitul lui aprilie par sa surprinda o reluarea a activitatii la instalatia de testare Punggye-Ri (nord-est).