Pacat capital. Mai multi calugari budisti au jucat poker 13 ore, au fumat si baut de Ziua lui Buddha

Ultima actualizare: 11-09-2012 16:15

Un scandal de proportii zguduie budismul in Coreea de Sud, dupa aparitia unei inregistrari video cu tineri calugari care jucau poker si consumau alcool.

Incalcarea preceptelor lui Buddha e evidenta. Mai mult, jocurile de noroc sunt ilegale in Coreea de Sud, in afara cazinourilor.

Cativa demnitari religiosi au demisionat, iar liderul celui mai important ordin monahal nu mai pridideste sa-si puna cenusa in cap.

Imaginile filmate - luna trecuta, se pare - de un calugar, arata 8 dintre colegii sai mizand mii de dolari la poker, intr-o camera de hotel. Unii fumau si consumau alcool.

"Au jucat poker 13 ore incheiate, de parca erau la maraton. Atunci era o perioada de reflectie si comemorare, erau Zilele nasterii lui Buddha, dar ei au preferat jocurile de noroc,"

Calugarul indignat a dus aceste imagini la televiziune si scandalul s-a aprins imediat. Sase membri din conducerea celui mai mare ordin monahal budist din Coreea de Sud, Jogye, au demisionat. Au declarat ca "isi asuma responsabilitatea" pentru practicile tinerilor calugari - straine de invataturile lui Buddha dar si contrare legilor sud-coreene, care permit jocurile de noroc doar in cazinouri.

Acest ordin monahal revendica 10 milioane de membri, din randul celor 50 de milioane de sud-coreeni. Este, insa, framantat de lupte interne, uneori violente. In 1999, zeci de calugari au fost raniti in ciocnirile dintre factiuni rivale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO