Coreea de Nord a repornit un reactor nuclear la o centrala veche: "Ar putea antrena o catastrofa"

Ultima actualizare: 16-09-2013 06:52
Yongbyon

Coreea de Nord a repornit un reactor nuclear la centrala Yongbyon, care produce plutoniu, ceea ce ar urma sa permita regimului sa isi accelereze programul de inarmare, a anuntat un grup de reflectie american, relateaza AFP.

O fotografie realizata prin satelit pe 31 august arata vapori iesind dintr-o cladire adiacenta reactorului, cu o putere de cinci megawati, in incinta complexului nuclear Yongbyon, anunta Institutul americano-coreean din cadrul Universitatii Johns-Hopkins.

Filmul arata ca nord-coreenii "par ca au repornit reactorul", scriu cercetatorii Nick Hansen si Jeffrey Lewis pe blogul institutului, 38 North.

Reactorul "este capabil sa produca sase kilograme de plutoniu pe an, pe care Phenianul ar putea sa il foloseasca pentru a-si spori treptat arsenalul nuclear", continua ei.

Coreea de Nord a anuntat in aprilie repornirea viitoare a acestui reactor nuclear, oprit in 2007 in cadrul unui acord international sustinut de catre Statele Unite.

Dezvaluirile institutului americano-coreean apar in contextul in care relatiile internationale cu dictatura stalinista nord-coreeana cunosc o usoara acalmie, dupa ce aceasta a efectuat al treilea test nuclear in februarie, urmat de amenintari cu atacuri asupra Statelor Unite.

Expertii straini nu au stabilit daca bomba detonata intr-un tunel subteran a fost fabricata cu plutoniu - ca la celelalte doua teste anterioare in 2006 si 2009 - sau cu uraniu.

Pe de alta parte, o sursa rusa, citata de agentii, a anuntat ca regimul Coreei de Nord efectueaza lucrari la un reactor nuclear de la Yongbyon care se afla intr-o "stare jalnica", o situatie care risca sa antreneze "o catastrofa" in Peninsula Coreea.

"Este evident ca acolo se efectueaza lucrari de mult timp. Anumite semne arata ca se indreapta spre o repornire", a declarat aceasta sursa diplomatica. "Reactorul, care este o constructie din anii '50, se afla intr-o stare jalnica", a subliniat sursa.

Rusia s-a declarat ingrijorata de consecintele acestei eventuale reporniri pentru regiune. "Acest lucru ar putea avea consecinte teribile pentru peninsula coreeana, putand antrena o catastrofa", a subliniat ea.

"Nu avem date care sa dovedeasca faptul ca reactorul a repornit", a continuat sursa citata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO