Coreea de Nord a executat public un tânăr care s-a uitat la K-drama și a ascultat K-pop. „De ce trebuie să trăim așa?”
Un nord-coreean în vârstă de 22 de ani a fost executat public pentru că a vizionat și a distribuit filme și muzică sud-coreene, susține un nou raport.
Cazul, detaliat în Raportul 2024 privind drepturile omului în Coreea de Nord, publicat joi de Ministerul Unificării din Coreea de Sud, compilează mărturiile a 649 de dezertori nord-coreeni, scrie The Guardian.
Potrivit mărturiilor, tânărul din provincia Hwanghae de Sud a fost executat public în 2022 pentru că a ascultat 70 de cântece sud-coreene, a vizionat trei filme și le-a distribuit altor persoane, încălcând astfel o lege nord-coreeană adoptată în 2020 care interzice „ideologia și cultura reacționare".
Raportul detaliază eforturile ample ale autorităților nord-coreene de a controla fluxul de informații externe, vizând în special tinerii.
Alte cazuri de represiune includ pedepse pentru practici „reacționare", cum ar fi miresele, mirii care duc mireasa în brațe, purtarea ochelarilor de soare sau consumul de alcool din pahare de vin - toate considerate obiceiuri sud-coreene.
De asemenea, telefoanele mobile sunt inspectate frecvent în ceea ce privește ortografia numelor de contact, expresiile și termenii argotici percepuți ca fiind de influență sud-coreeană, susține raportul.
Influența culturii occidentale
Interzicerea K-pop face parte dintr-o campanie de protejare a nord-coreenilor de influența „malignă" a culturii occidentale, care a început în timpul fostului lider, Kim Jong-il, și s-a intensificat în timpul fiului său, Kim Jong-un.
În 2022, Radio Free Asia, organism media finanțat de guvernul american, a declarat că regimul a luat măsuri drastice împotriva modei și coafurilor „capitaliste", vizând blugii skinny și tricourile cu cuvinte străine, precum și părul vopsit sau lung.
În ciuda acestor măsuri dure, influența culturii sud-coreene, pare de neoprit.
„Viteza cu care cultura sud-coreeană influențează Coreea de Nord este extrem de rapidă. Tinerii urmăresc și copiază cultura sud-coreeană și iubesc cu adevărat tot ceea ce este sud-coreean", a declarat reporterilor o femeie în vârstă de 20 de ani care a dezertat din Coreea de Nord.
În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a trimis peste graniță mii de baloane care conțineau deșeuri, ca represalii la lansarea de baloane din Sud a căror încărcătură include pliante anti-Phenian, bancnote de un dolar și stick-uri USB încărcate cu K-pop și K-drama..
"După ce se uită la dramele coreene, mulți tineri se întreabă: "De ce trebuie să trăim așa?" ... M-am gândit că mai degrabă aș muri decât să trăiesc în Coreea de Nord", a declarat un dezertor.
Lagăre de prizonieri politici în Coreea de Nord
Guvernul sud-coreean a denunţat încălcarea sistematică a drepturilor omului în Coreea de Nord într-un nou raport dat publicităţii joi, care subliniază înăsprirea legilor ideologice sau condiţiile foarte dure în care trăiesc cetăţenii nord-coreeni trimişi ca forţă de muncă în străinătate, informează EFE.
Pentru al doilea an consecutiv, Ministerul Unificării de la Seul, responsabil de relaţiile cu Phenianul, a publicat un raport privind situaţia drepturilor omului din Coreea de Nord în care apar 141 de noi mărturii ale unor cetăţeni nord-coreeni fugiţi recent.
Raportul evidenţiază înăsprirea pedepselor pentru consumul de conţinut străin, în special a celui de origine sud-coreeană, după ce, din 2020, regimul nord-coreean a aprobat trei legi de control ideologic care acordă o atenţie deosebită tinerilor.
Documentul aruncă, de asemenea, lumină asupra condiţiilor de sclavie în care trăiesc nord-coreenii care sunt trimişi să muncească în domenii precum construcţiile, mineritul, industria forestieră, etc, ca forţă de muncă ieftină, în Rusia, Mongolia sau în ţări africane. În timp ce majoritatea salariilor lor ajung în mâinile regimului, care obţine astfel valută străină, aceşti muncitori lucrează zilnic 16 până la 17 ore, cu doar două zile libere pe parcursul unui an, conform mărturiei unui bărbat trimis la muncă în Rusia în 2019. Bărbatul susţine că locuia într-un container cu alţi 40 de nord-coreeni şi că li se permitea să se spele pe faţă o dată pe lună şi să se spele pe corp o dată la şase luni.
Se crede că regimul de la Phenian menţine zece lagăre de prizonieri politici (aşa-numitele "Kwanlliso") în mai multe regiuni ale ţării şi că patru dintre ele sunt în prezent în funcţiune, potrivit raportului. Aceasta indică, totuşi, că lagărul Yodok, situat într-o zonă muntoasă din centrul ţării şi renumit pentru brutalitatea sa, pare să fi fost închis.