Coreea de Nord a dat voie presei sa vina sa vada RACHETA care irita SUA si Japonia. Foto si VIDEO

Ultima actualizare: 29-10-2012 19:02
Racheta in Coreea de Nord

Autoritatile din Coreea de Nord au luat o decizie surprinzatoare si au fost de acord sa permita accesul unor jurnalisti, printre care si reprezentanti ai CNN, la locul de lansare a controversatei rachete balistice.

Astfel, grupul de ziaristi a fost dus la Statia de Lansare a Satelitilor Sohae din provincia Tongchang-ri, situata in partea de nord-vest a tarii.

Luna trecuta, Coreea de Nord a anuntat ca va lansa o racheta care va transporta un satelit, intre 12 si 16 aprilie, pentru a marca 100 de ani de la nasterea lui Kim il-Sun, fondatorul statului comunist coreean. Ziua de nastere a sa, 15 aprilie, este sarbatoare nationala in Coreea de Nord.

Autoritatile din Pyongyang sustin ca operatiunea de lansare a rachetei este una pasnica, insa Japonia, SUA si Coreea de Sud cred ca actiunea ascunde un test al unei rachete cu raza lunga de actiune. De altfel, in cazul in care Coreea de Nord va face aceasta lansare, va fi incalcata rezolutia Consiliului de Securitate al ONU. Washingtonul a suspendat recent ajutoarele alimentare pe care le acorda acestei tari. De asemenea, Japonia a spus ca va trage in orice parte a rachetei care va intra pe teritoriul sau.

"Daca veti vedea cu ochii vostri poate va veti convinge singuri daca este o racheta balistica sau una de lansare a unui satelit pe orbita.. Din acest motiv v-am invitat in aceasta statie de lansare." a declarat Jang Myong Jin, directorul acestui centru, citat de CNN.

Jurnalistii nu au avut voie sa detina laptopuri sau telefoane mobile, insa au putut sa filmeze centrul de control si satelitul pe care oficialii sustin ca vor sa-l "arunce" in spatiu. Racheta are o lungime de 30 de metri si este alba, cu cateva pete de albastru si rosu.

Astfel, cei aproximativ 50 de jurnalisti au constatat ca racheta nord-coreeana a fost deja instalata pe platforma, in pofida protestelor internationale. Ziaristii au putut sa se apropie la mai putin de 50 de metri de lansatorul vopsit in alb si inscriptionat cu litere albastre, ridicat pe o platforma instalata pe un deal, in asteptarea lansarii prevazute pentru perioada 12-17 aprilie.

Racheta, inalta de 30 de metri si cu un diametru de 2,5 metri, urmeaza sa lanseze pe orbita un satelit de observare a Pamantului, Kwangmyongsong-3 (Stea stralucitoare), a carui misiune este sa stranga informatii despre recoltele, padurile si resursele naturale ale Coreei de Nord. Corespondentii straini au putut vedea in apropiere satelitul, un paralelipiped de 100 de kilograme, echipat cu cinci antene si flancat de panouri solare pentru alimentarea cu electricitate.

"Aceasta lansare a fost planificata de mult timp, pentru cea de-a 100-a aniversare a presedintelui Kim Il-sung", a declarat el. "Nu facem acest lucru in scopul de a provoca", a adaugat Jang Myong-Jin, directorul centrului spatial.

Primul etaj al rachetei Unha-3 ar trebui sa cada in Marea Galbena, la vest de peninsula coreeana, iar al doilea etaj in Filipine, survoland o parte din insulele Okinawa, in sudul Japoniei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO