Copacii, martorii tacuti ai istoriei. Afla cum inregistreaza evenimentele
Cercetatorii au studiat inelele de crestere ale copacilor fosilizati, datand din antichitate ca sa puna in evidenta legaturile care exista intre acestea si anumite evenimente istorice, cum ar fi aparitia si decaderea anumitor imperii.
Oamenii de stiinta au descoperit ca perioadele calde, cu vreme umeda, au coincis cu perioadele de prosperitate ale omenirii, in vreme ce secetele si variatiile mari de temperature sau avut loc in timpul unor cutremure politice, sociale si economice, cum ar fi destramarea Imperiului Roman, de exemplu.
Ca sa faca legatura dintre evenimentele climatice si cele politice, cercetatorii au studiat fosilele a peste 7.200 de arbori datand din ultimii 2.500 de ani.
Studiul, publicat in revista Science, releva ca: “Marirea si decaderea civilizatiilor din trecut sunt asociate cu schimbarile climatice, pentru ca de acestea au depins resursele de apa, productivitatea agricola, sanatatea oamenilor si aparitia conflictelor civile. Verile umede si calde au coincis, de pilda, cu perioadele de prosperitate din timpul Imperiului Roman si din Evul Mediu”.
Pe de alta parte, “cresterea variatiilor de temperatura dintre anii 250 dupa Hristos si 600 dupa Hristos a coincis cu decaderea Imperiului Roman de Apus si a haosului din timpul populatiilor migratoare. Seceta din secolul al III-lea a fost concomitenta cu perioadele de criza politica si economica in vestul Imperiului Roman, marcata de invazia barbara, dezordine politica si economica din provincii”, se mai arata in studiu.
Cercetatorii au studiat copaci din Germania, Franta, Italia si Austria si au descoperit ca inelele de crestere ale acestora au inregistrat practic evenimentele istorice care s-au produs din cauza schimbarilor climatice.
Cum anume s-a ajuns la aceasta concluzie?
Inelele din trunchiurile stejarilor sunt sensibile la schimbarile legate de precipitatii. Asa se face ca in functie de aceste schimbari isi schimba aspectul, inregistrand practic aceste modificari din mediul inconjurator. Este vorba despre faptul ca in timpul sezoanelor cand apa si nutrientii sunt din belsug, in trunchiurile copacilor se formeaza inele de crestere in forma concentrica, la distanta mare unele fata de altele. In schimb, atunci cand conditiile meteo nu sunt favorabile, aceste inele se formeaza in cercuri mai mici, stranse unele in altele.