Contul de email al Yuliei Skripal, spart de spionii ruși în 2013
Contul de email al fostului spion rus Serghei Skripal și al fiicei sale Yulia, otrăviți cu o neurotoxină la începutul lunii martie, au fost sparte de spioni cibernetici în anul 2013, potrivit unor informații secrete făcute publice de Guvernul britanic.
Acestea sunt menite să demonstreze că în spatele atacului din Salisbury s-au aflat oficiali de la Kremlin, notează Financial Times și BBC News.
Într-o scrisoare adresată secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în 13 aprilie, consilierul britanic pe probleme de securitate națională Mark Sedwill precizează că Rusia a avut instrumentele tehnologice, experiența operațională, cât și motivul să comită un atac asupra lui Skripal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform oficialului guvernamental, Marea Britanie „deține informații care indică faptul că serviciile de informații ruse au fost interesați de activitatea familiei Skripal cel puțin din 2013, când conturile de email ale Yuliei au fost vizate de specialiști cibernetici din cadrul acestor servicii.”
În scrisoarea oficială semnată de Sedwill se mai precizează și că Marea Britanie deține informații că în anii 2000 Rusia „ar fi început un program de testare a modalităților prin care poate fi folosită o substanță chimică și că ar fi antrenat personal din forțele speciale să folosească aceste arme.”
„Acest program a inclus cercetarea unor metode prin care să fie folosit un agent neurotoxic, inclusiv prin aplicarea acestuia pe mânerul ușii”, mai precizează Mark Sedwill.
Potrivit anchetatorilor care se ocupă de cazul Skripal, fostul spion ar fi fost otrăvit după ce a intrat în contact cu un agent neurotoxic aplicat pe mânerul ușii de la intrare sub forma unui gel.
Atât Serghei Skripal, fost informator pentru MI6, cât și fiica acestuia Yulia se recuperează după ce mai bine de o lună au fost în stare critică, după atacul din 4 martie. La începutul săptămânii, Yulia a fost externată și a refuzat asistența consulară din partea autorităților ruse.
Rusia, în schimb, neagă că ar avea o implicare în acest atac și acuză Guvernul Marii Britanii că a inventat „o poveste falsă.” BBC Notează că este prima dată când guvernul britanic susține că deține informații specifice privind implicarea Kremlinului în acest caz.
În replică, ambasadorul Rusiei la Londra a anunțat publicarea unui propriu raport cu privire la atac.
„Guvernul britanic nu a oferit încă nicio dovadă care să-i susțină poziția și care să confirme versiunea lor. Avem impresia că Guvernul urmărește, în mod deliberat, politica de distrugere a tuturor dovezilor posibile”, a spus Alexander Yakovenko, citat de The Guardian.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: BBC NEWS, Financial Times
Etichete: Rusia, Marea Britanie, serghei skripal, agent neurotoxic, otravire spion rus,
Dată publicare:
13-04-2018 16:19