Continuă confruntările violente dintre Hamas și Israel. Cum se protejează civilii de rachete
După 5 zile de confruntări violente, Israelul nu ia în calcul un armistițiu. Gruparea Hamas a lansat aproape 2000 de rachete spre teritoriul israelian.
Două dintre 9 victime au murit în timp ce alergau spre adăposturi. Sunt zeci de civili între cei 120 de palestinieni uciși.
Potrivit Egiptului, care a mediat în trecut între Israel și Hamas, guvernul Netanyahu a respins deocamdată orice negocieri. Semn că nu și-a atins încă obiectivele strategice legate de distrugerea capacităților militare ale Hamas.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În Ashkelon, oraş din sudul Israelului, oamenii stau mai mult în adăposturile din subsol ori în camerele de securitate pe care le au toate locuinţele noi. Dacă sirene îi prind pe drum, fug în adăposturile comunitare.
Viorel Maier, localnic Ashkelon: ”Pentru asemenea situaţii, Primăria din Ashkelon dar şi din alte oraşe au construit, au montat, pe trotuare, asemenea adapsoturi, din 30 în 30 de metri.”
Deocamdată, guvernul israelian nu pare să ia în calcul un armistiţiu.
Viorel Maier: ”Suportam! Cu o mare doză de mirare! Cum au ajuns să aibă atâtea rachete? Şi din ce în ce mai puternice! Pentru că ameninţarea lor este că au şi rachete din Iran, care sunt mult mai puternice decât cele convenţionale, pe care le ştiam.”
La scurt timp după miezul nopţii, marile agenţii de presă internaţionale anunţau ştirea de ultimă oră ca infanteria israeliană a intrat în Gaza, un demers descris drept o escaladare majoră a crizei.
După nici două ore însă, armata israeliană a retractat informaţia, punând confuzia pe seama unei greşeli de traducere.
În Israel, circulă însă teoria că armata a lansat deliberat zvonul despre incursiune pentru a-i face pe teroriştii Hamas să se ascundă în vasta lor reţea de tuneluri subterane. Chiar aceste tuneluri au fost ţinta bombardamentelor israeliene de azi-noapte.
Elliott Gotkine, corespondent CNN: ”Armata israeliană spune că opţiunea unei invazii terestre încă este pe masă. Totuşi, potrivit analiştilor, nu sunt masate la graniţa suficiente forţe pentru a asigura o incursiune reuşită. În al doilea rând, din punct de vedere politic, premierul Netanyahu nu vrea să-şi vadă popularitatea afectată sever de pierderi mari de vieţi omeneşti, probabile în situaţia unei invazii. Mai ales nu acum, când ţara pare să se îndrepte către a cincea rundă de alegeri în decurs de un an şi jumătate.”
Aşa cum practică de mulţi ani, armata israeliană le dă palestinienilor din Gaza câteva minute să fugă de lângă țintele iminente. Discuţiile par rupte dintr-o piesă de teatru suprarealist.
Pe de altă parte, sub ploaia neîncetată de rachete, în oraşele israeliene cu populaţie mixtă, persistă tensiunile dintre evrei și arabi.
Benjamin Netanyahu, premier Israel: ”Luptăm pe două fronturi. În Gaza, unde vom continua să lovim Hamas cu o forţă intensă. Ultimul cuvânt nu a fost spus și această operațiune va continua atât timp cât este necesar pentru a restabili liniștea și securitatea statului Israel. Al doilea front e în oraşele israeliene. Le cer cetăţenilor israelieni să nu ia legea în propriile mâini. Oricine o face va fi aspru pedepsit.”