Consumul de insecte, posibila solutie impotriva obezitatii si foametei. Care sunt recomandarile ONU
Noi consideram insectele respingatoare, insa 2 miliarde de pamanteni, din Africa si Asia, le consuma in mod obisnuit. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, insectele sunt o sursa de hrana pretioasa si prea putin folosita pentru omenire.
Contin proteine si minerale si am putea crea un soi de "ferme" in care sa le crestem, asa cum avem acum ferme de vite sau crescatorii de pasari.
Bucatarul vedeta Heston Blumenthal gateste insecte de cativa ani, la emisiuni TV:
"Urmeaza in meniu.... greieri prajiti. Sunt bine facuti.... Asta este chiar fast food!"
Eva Ursula Muller, director FAO: "In Occident, oamenii nu mananca insecte, chiar daca le intalnim in unele restaurante, ca delicatese. Dar odata ce dezvoltam tehnologii pentru "ferme de insecte", acestea pot deveni o sursa majora de hrana".
Potrivit FAO, Agentia ONU pentru alimentatie si agricultura, inspectele pot deveni solutia la indemana si sanatoasa pentru doua mari probleme ale omenirii - obezitatea, in tarile dezvoltate si foametea cronica, in cele sarace.
Eva Ursula Muller: "Insectele sunt foarte hranitoare, cu un continut ridicat de minerale si grasmi sanatoase"
Heston Blumenthal: "Daca poti sa nu te gandesti ca de fapt, maninci insecte... sunt chiar bune!"
Totul e sa ne depasim prejudecatile.
Eva Ursula Muller: "Acum 20 de ani, nimeni nu manca sushi, era de neconceput sa consumam peste crud. Asa ca gusturile se pot schimba".
In special in Asia si Africa, 2 miliarde de oamenii mananca in mod obisnuit gandaci, omizi, albine, furnici, lacuste sau greieri.
Potrivit FAO, insectele sunt si extrem de eficiente - e nevoie de doua kilograme de hrana pentru producerea unui kilogram de masa de insecte comestibila. In cazul vitelor, de exemplu, raportul e 8 la 1.