Ultimatumul UE catre Romania. Pana in 2014 ar trebui sa avem 4 banci regionale de tesuturi
Mii de pacienti cu arsuri grave, tumori osoase, boli cardiace dar si cei care sunt la un pas de orbire ar putea fi ajutati daca in Romania ar aparea macar o banca pentru tesuturi.
Adica un laborator in care grefe de piele, de os si cornee prelevate de la cadavre sa poata fi pastrate chiar si o luna, fata de cateva ore, cum se intampla acum.
Cand e nevoie de transplanturi osoase, de inlocuirea unor vase de sange a corneei totul se face contracronometru. Ceea ce recoltam de la donatori decedati nu poate fi pastrat mai mult de o zi.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Romania nu are in prezent, nici macar o banca de tesuturi, in care ar putea fi stocate grefe de os si de piele, vene, artere, valve cardiace si cornee. Tara noastra a primit de la Uniunea Europeana o finantare de 3 milioane si jumatate de euro tocmai in acest scop. Banii au fost pierduti dupa numeroase tergiversari birocratice, iar statul ar trebui sa finanteze din propriul buget infiintarea acestor centre.
''In 2008 s-a pierdut finantarea pentru ca Romania nu a organizat licitatiile. Si statul roman va fi obligat sa duca proiectul pana la capat, pentru ca altfel va plati amenzi.", a declarat Victor Zota, coordonator national.
''Nu pot decat sa sper ca, cu o finantare care nu-mi e foarte clara in momentul de fata de unde vine, in conditiile de restrictii bugetare si de austeritate, sa putem sa le facem.", spune Irinel Popescu.
Reglementarile europene prevad ca la 20 de milioane de locuitori sa ai 4 banci de tesuturi. Ele ar putea sa apara la Bucuresti, Targu Mures, Timisoara si Iasi.
Abia de la inceputul anului 2014 putem spera ca se vor infiinta cele 4 banci regionale de tesuturi si celule, pe care Uniunea Europeana ni le-a cerut intr-un ultimatum elegant inca de la finele anului 2011. Asa vom conserva si corneele recoltate, care raman viabile timp de 21 de zile.
Simultan, va trebui sa punem la punct si spatii noi de stocare pentru celule stem. Avem unul singur, la spitalul Fundeni, desi avem mai multe spitale care fac terapie cu acest material viu.
''Sunt 3 centre de transplant care functioneaza in conditii absolut egale cu strainatatea- Bucuresti, Timisoara si Targu Mures", a declarat Alina Tanase, medic hematolog.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii nu au comentat amanarile si nici nu a precizat cand va asigura bugetul pentru viitoarele banci de tesut si celule.