Liderii europeni au aprobat concluziile raportului MCV. Ce îi cer României

consiliul ue
Getty

Consiliul Uniunii Europene a aprobat concluziile Comisiei Europene din rapoartele privind MCV pentru România şi Bulgaria şi îşi reiterează adeziunea la valorile şi principiile UE, inclusiv statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.

Consiliul UE a adoptat, miercuri, concluziile în legătură cu rapoartele Comisiei Europene privind MCV. Potrivit News.ro, Consiliul subliniază că ”România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor şi să acţioneze prompt, în special în ceea ce priveşte recomandările-cheie suplimentare formulate de Comisie referitor la independenţa sistemului judiciar şi reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei la toate nivelurile, precum şi referitor la alte aspecte privind integritatea subliniate în raport”. În acest context, Consiliul reafirmă importanţa unui ”angajament politic fără echivoc, constant şi cuprinzător” faţă de îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul mecanismului, inclusiv, în special, a unui consens politic de a respecta independenţa sistemului judiciar în conformitate cu recomandările-cheie făcute de Comisie. În acest context, Consiliul subliniază, totodată, importanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Redăm integral documentul emis de Consiliul UE:

„Concluziile Consiliului privind mecanismul de cooperare şi de verificare

1. Reafirmându-şi concluziile anterioare, Consiliul salută rapoartele Comisiei privind progresele înregistrate în Bulgaria şi România în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare. Consiliul felicită Comisia pentru activitatea sa şi pentru metodologia aplicată şi este de acord în ansamblu cu analiza obiectivă şi echilibrată a progreselor înregistrate.

Citește și
viorica dancila
Dăncilă a criticat raportul MCV. Premierul a precizat însă că rămânerea României în UE este singura cale
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

2. Consiliul îşi reiterează adeziunea la valorile şi principiile UE, inclusiv statul de drept şi independenţa sistemului judiciar. În acest context, Consiliul reaminteşte că este necesar ca progresele înregistrate în cadrul mecanismului să fie ireversibile, astfel încât Bulgaria şi România să îşi îndeplinească într-un mod satisfăcător obiectivele de referinţă respective, precum şi obiectivele finale. Acest lucru ar asigura buna funcţionare a politicilor şi a instituţiilor UE, astfel încât toţi cetăţenii să poată beneficia pe deplin de oportunităţile oferite de apartenenţa la Uniune. În acest sens, existenţa unor rezultate verificabile convingătoare, punerea în aplicare efectivă şi un sprijin politic amplu, susţinut şi fără echivoc pentru reforme continuă să aibă o importanţă majoră.

3. Consiliul salută măsurile pozitive luate de Bulgaria în perioada de raportare şi hotărârea şi ambiţia de care a dat dovadă guvernul bulgar pentru a continua procesul de reformă în vederea îndeplinirii tuturor obiectivelor de referinţă din mecanism. Consiliul ia act de evaluarea Comisiei conform căreia trei din cele şase obiective de referinţă pot fi în prezent considerate închise provizoriu, precum şi de previziunea Comisiei potrivit căreia, dacă tendinţa pozitivă continuă, mecanismul va fi încheiat, şi încurajează Bulgaria să valorifice acest impuls pozitiv şi să îşi continue eforturile de reformă, consolidând progresele într-un mod concludent şi ireversibil.

4. Consiliul salută raportul pozitiv privind activităţile Consiliului Judiciar Suprem şi ia act de importanţa instituirii continue a unei baze de rezultate verificabile ale unui proces decizional imparţial şi profesional, în special în ceea ce priveşte poziţiile de nivel înalt din sistemul judiciar. Modificările aduse legilor penale în vigoare în prezent au îmbunătăţit cadrul juridic, în conformitate cu recomandările-cheie ale Comisiei. Consiliul remarcă faptul că atenţia deosebită acordată părţilor interesate şi consultarea acestora vor fi importante în cursul deliberărilor pe marginea unor eventuale alte modificări, în special cele cu potenţiale consecinţe asupra sistemului general de cercetare penală şi asupra echilibrului dintre instituţiile-cheie. Integritatea şi independenţa magistraţilor trebuie garantate, inclusiv prin căi de atac eficiente în toate domeniile adecvate. Ar trebui să se abordeze în continuare aspectul dezechilibrului dintre instanţele judecătoreşti în ceea ce priveşte volumul de muncă.

Consiliul reaminteşte importanţa unei reforme continue a sistemului judiciar, pentru a întări şi mai mult profesionalismul, responsabilitatea şi eficienţa, în conformitate cu recomandările Comisiei.

5. Consiliul salută adoptarea reformei cuprinzătoare a legislaţiei Bulgariei privind combaterea corupţiei, inclusiv înfiinţarea noii agenţii unice de combatere a corupţiei care este pe deplin operaţională în prezent. Va fi important ca agenţia să îşi demonstreze independenţa şi imparţialitatea şi să gestioneze în mod eficace sfera amplă a responsabilităţilor care îi revin. Consolidarea unor rezultate verificabile în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, în special la nivel înalt, rămâne o prioritate-cheie.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii organizate, Bulgaria a realizat progrese importante, iar Consiliul încurajează consolidarea în continuare a rezultatelor în acest domeniu, inclusiv cu privire la punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor obţinute în mod ilicit.

6. Reamintind performanţa pozitivă importantă a României în cadrul mecanismului în anii precedenţi, Consiliul subliniază importanţa absolută a garantării şi a consolidării în continuare a progreselor obţinute până acum. Consiliul ia act de faptul că raportul Comisiei evidenţiază o serie de îngrijorări serioase şi de evoluţii negative care au pus sub semnul întrebării caracterul ireversibil şi durabil al reformelor. Pentru a pregăti terenul pentru o încheiere cu succes a mecanismului pentru România în viitorul apropiat, evoluţiile negative şi îngrijorările evidenţiate în raport trebuie abordate în totalitate şi în mod decisiv, inclusiv prin aderarea la recomandările formulate de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei şi GRECO şi prin îndeplinirea tuturor recomandărilor-cheie făcute de Comisie.

7. România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor şi să acţioneze prompt, în special în ceea ce priveşte recomandările-cheie suplimentare formulate de Comisie referitor la independenţa sistemului judiciar şi reforma sistemului judiciar, combaterea corupţiei la toate nivelurile, precum şi referitor la alte aspecte privind integritatea subliniate în raport. În acest context, Consiliul reafirmă importanţa unui angajament politic fără echivoc, constant şi cuprinzător faţă de îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul mecanismului, inclusiv, în special, a unui consens politic de a respecta independenţa sistemului judiciar în conformitate cu recomandările-cheie făcute de Comisie. În acest context, Consiliul subliniază, totodată, importanţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

8. Consiliul se aşteaptă în continuare ca Bulgaria şi România să respecte pe deplin toate recomandările-cheie rămase, corespunzătoare fiecărei ţări, incluse în rapoartele Comisiei, a căror îndeplinire va conduce la încheierea provizorie a obiectivelor de referinţă individuale, cu excepţia cazului în care evoluţiile din ţările respective pun sub semnul întrebării sau inversează în mod clar cursul progreselor înregistrate. Reamintind faptul că rapiditatea procesului va depinde exclusiv de progresele realizate de Bulgaria şi, respectiv, de România, Consiliul observă că, în măsura în care toate obiectivele de referinţă respective sunt îndeplinite în totalitate într-un mod ireversibil şi durabil în viitorul apropiat, mecanismul ar trebui ulterior încheiat. În acest context, Consiliul subliniază că, pentru ca obiectivele de referinţă să fie închise, toate recomandările-cheie aferente ale Comisiei ar trebui să fie îndeplinite.

9. Consiliul reafirmă că mecanismul de cooperare şi de verificare continuă să aibă un rol determinant în realizarea de progrese. Acesta rămâne un instrument adecvat de sprijinire a Bulgariei şi a României în eforturile lor respective de reformă, astfel încât fiecare dintre ele să înregistreze rezultatele concrete şi durabile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor mecanismului. Consiliul reaminteşte că este dispus în continuare să sprijine eforturile Bulgariei şi României în acest sens prin asistenţă din partea UE şi la nivel bilateral. Până la îndeplinirea satisfăcătoare a tuturor obiectivelor de referinţă respective prin intermediul unui proces de reformă substanţial şi durabil, aspect pe care Consiliul îl aşteaptă în acest cadru, mecanismul rămâne în vigoare. Până atunci, Consiliul invită Comisia să îşi continue raportarea şi aşteaptă cu interes următoarele rapoarte ale acesteia privind Bulgaria şi România, prevăzute pentru a doua jumătate a anului 2019. Consiliul salută intenţia Comisiei de a continua monitorizarea atentă a situaţiei din Bulgaria şi România şi de a informa cu regularitate Consiliul în acest sens.”

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Mesajul comisarului european pentru Justiție, după întâlnirea cu Toader:
Mesajul comisarului european pentru Justiție, după întâlnirea cu Toader: "Aştept ca România să urmeze recomandările MCV"

România trebuie să urmeze recomandările MCV, a declarat, marţi, comisarul european Vera Jourova, responsabil pentru justiţie, consumatori şi egalitatea de gen.

Dăncilă a criticat raportul MCV. Premierul a precizat însă că rămânerea României în UE este singura cale
Dăncilă a criticat raportul MCV. Premierul a precizat însă că rămânerea României în UE este singura cale

În prima ședință de guvern după raportul extrem de critic al Comisiei Europene, premierul Dăncilă a spus că este dezamăgită și că acesta aduce atingere suveranității naționale.

Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a avut miercuri prima reacţie după prezentarea raportului MCV, afirmând că acesta are "iz politic" şi dublu standard.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.