Consiliul Federaţiei Ruse a ratificat anexarea celor patru regiuni ucrainene. Putin urmează să semneze documentele
Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat marţi încorporarea a patru regiuni ucrainene în Federaţia Rusă, ceea ce înseamnă că Moscova este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate.
Într-o şedinţă desfăşurată marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate ratificarea legislaţiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma votului similar care a avut loc luni în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară, transmite Reuters..
Documentele au fost prezentate senatorilor de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care a subliniat că, pentru Moscova, nu contează că Occidentul nu recunoaşte aşa-zisele referendumuri de anexare la Rusia a acestor teritorii ucrainene, pentru că le revine oamenilor care trăiesc în acele teritorii ''să înţeleagă noua realitate'', scrie EFE.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Agenţia de presă spaniolă relatează că, înaintea votului, senatoarea Liudmila Naruzova a atras atenţia asupra faptului "fără precedent" al anexării de teritorii care încă se află sub controlul parţial al Ucrainei, la care preşedintele Comisiei pentru Legislaţie Constituţională, Andrei Klişas, i-a răspuns că Curtea Constituţională a dat deja un aviz pozitiv în ceea ce priveşte legalitatea tratatelor de anexare.
Tratatele stabilesc că limba oficială în regiunile nou încorporate va fi rusa, deşi va fi permisă şi folosirea limbii ucrainene, iar moneda naţională va deveni rubla, potrivit Agerpres.
Documentele vor ajunge acum din nou la Kremlin pentru semnătura finală a preşedintelui Vladimir Putin, care va încheia procesul de anexare formală a celor patru regiuni, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.
Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.
Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.
Serghei Lavrov susţine că "majoritatea zdrobitoare" a ţărilor dau dreptate Rusiei, dar nu îndrăznesc s-o spună
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut marţi că "majoritatea zdrobitoare" a ţărilor dau dreptate Rusiei pentru că a recunoscut rezultatele pseudo-referendumurilor din patru teritorii ucrainene parţial ocupate şi ulterior le-a anexat, dar nu îndrăznesc să o spună, transmite EFE, care comentează că, prin aceste declaraţii, şeful diplomaţiei ruse ignoră condamnarea cvasitotală exprimată de comunitatea internaţională.
"O majoritate zdrobitoare de ţări - şi vă garantez acest lucru - înţelege perfect că avem dreptate", a declarat Lavrov în plenul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), unde a prezentat documentele de anexare a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson, în ciuda faptului că practic întreaga comunitate internaţională, inclusiv parteneri tradiţionali ai Rusiei, precum China, India, Kazahstan, Azerbaidjan, Turcia şi Serbia, nu vor recunoaşte anexarea.
"Nu toată lumea are curaj şi nici forţă să vorbească obiectiv şi direct despre aceasta", a afirmat Lavrov, care s-a declarat "convins că adevărul va învinge". ''Desigur, ar fi mai adecvat ca toate ţările lumii să recunoască noua realitate, care a fost inevitabilă'', a adăugat el.
Lavrov a susţinut din nou teza conform căreia "un mare număr de instrumente juridice, inclusiv referiri la Carta ONU, consacră principiile egalităţii şi autodeterminării popoarelor" şi a susţinut că adminstraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar şi cea a predecesorului acestui, Petro Poroşenko, "nu au respectat aceste criterii".
"Acum se aplică un scenariu dictat chiar de viaţa însăşi, care se bazează pe voinţa liberă a persoanelor", a afirmat el.